Avtogeni trening

Kaj je avtogeni trening

Avtogeni trening (v nadaljevanju AT) je tehnika s katero se doseže sproščanje.

Priporoča se za preprečevanje nastajanja psihičnih bolezni, za vsakodnevno sproščanje, za obvladovanje stresa.
Z rednim izvajanjem AT dosežemo večjo sproščenost, manj stresno doživljamo negativne dogodke, bolj zavestno delujemo v vsakodnevnih situacijah, lažje prebrodimo in rešujemo težave, imamo bolj jasen pogled na težave.

AT je tudi oblika samoanalize. Z njim spoznavamo sebe, svojo notranjost in s tem lažje rešimo svoje težave iz preteklosti.

Bistvena značilnost AT je avtosugestija. Tehnika je preprosta.  Z izvajanjem AT usmerjamo svojo zunanjo pozornost v naš notranji svet. Na začetku se vaje ne izvajajo več kot 1 do 2 minuti. V kasnejši fazi se vaje izvajajo cca 20 minut, daljša vadba ni priporočljiva. Vadili naj bi 3x dnevno – zjutraj, sredi dneva in zvečer. Pomanjkanje časa oz. to, da si ne vzamemo čas, je največja ovira za redno izvajanje AT.

Za izvajanje AT ne smemo biti napeti, vaditi moramo v mirnem okolju, kjer smo sami in nas nihče ne moti, prostor v katerem vadimo naj ne bo presvetel, lahko zagrnemo zavese ali na pol spustimo rolete na oknih. Oblečeni bodimo v lahka oblačila. Vadimo lahko v sedečem, ležečem položaju ali ležečem na boku.

Po končani vadbi je vedno potrebno narediti preklic vadbe, se pravi iz avtogenega stanja v budno stanje. Če preklica ne bomo naredili, lahko še ves dan čutimo utrujenost, zaspanost. Razen pri vadbi tik pred spanjem tega preklica ni potrebno narediti.

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !