Kaj je avtogeni trening

Avtogeni trening
Avtogeni trening

Avtogeni trening (v nadaljevanju AT) je tehnika s katero se doseže sproščanje.

Priporoča se za preprečevanje nastajanja psihičnih bolezni, za vsakodnevno sproščanje, za obvladovanje stresa.
Z rednim izvajanjem AT dosežemo večjo sproščenost, manj stresno doživljamo negativne dogodke, bolj zavestno delujemo v vsakodnevnih situacijah, lažje prebrodimo in rešujemo težave, imamo bolj jasen pogled na težave.

AT je tudi oblika samoanalize. Z njim spoznavamo sebe, svojo notranjost in s tem lažje rešimo svoje težave iz preteklosti.

Bistvena značilnost AT je avtosugestija. Tehnika je preprosta.  Z izvajanjem AT usmerjamo svojo zunanjo pozornost v naš notranji svet. Na začetku se vaje ne izvajajo več kot 1 do 2 minuti. V kasnejši fazi se vaje izvajajo cca 20 minut, daljša vadba ni priporočljiva. Vadili naj bi 3x dnevno – zjutraj, sredi dneva in zvečer. Pomanjkanje časa oz. to, da si ne vzamemo čas, je največja ovira za redno izvajanje AT.

Za izvajanje AT ne smemo biti napeti, vaditi moramo v mirnem okolju, kjer smo sami in nas nihče ne moti, prostor v katerem vadimo naj ne bo presvetel, lahko zagrnemo zavese ali na pol spustimo rolete na oknih. Oblečeni bodimo v lahka oblačila. Vadimo lahko v sedečem, ležečem položaju ali ležečem na boku.

Po končani vadbi je vedno potrebno narediti preklic vadbe, se pravi iz avtogenega stanja v budno stanje. Če preklica ne bomo naredili, lahko še ves dan čutimo utrujenost, zaspanost. Razen pri vadbi tik pred spanjem tega preklica ni potrebno narediti.

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: