Kaj je Kirtan ?

foto:Skupnost za zavest Krišne

Kirtan je nepozabna izkušnja

Meditacija na džapi je individualna, kirtana pa je skupinska meditacija, pri kateri maha-mantro pojemo ob spremljavi glasbenih inštrumentov. Za petje maha-mantre lahko izberemo katero koli melodijo. Eden od udeležencev kirtane najprej sam zapoje mantro, vsi ostali pa ponovijo za njim. Zatem je spet na vrsti voditelj, ostali pa znova odgovorijo. Petje različnih melodij mantre povečuje duhovno srečo udeležencev kirtane.

Kirtana je oblika meditacije, pri kateri imamo korist ne samo od poslušanja sebe, temveč tudi od poslušanja drugih. Glasbeni inštrumenti so dobrodošli, niso pa obvezni. Petju se lahko pridružijo tudi otroci, ki tako duhovno napredujejo.

Zvoki materialnega sveta so dolgočasni, brezbarvni in enolični. Če bi peli »koka kola, koka kola«, bi se kaj kmalu naveličali. Ker je ta zvok materialen, ne daje nobenega zadovoljstva. Krišnova imena pa so transcendentalna, zato ob poslušanju in petju teh imen izkušamo vedno večje transcendentalno zadovoljstvo. Petje in recitiranje mantre Hare Krišna je vsakokrat nova in sveža izkušnja.

O Skupnost za zavest Krišne

Mednarodno društvo za zavest Krišne (v izvirniku International Society for Krishna Consciousness, ISKCON), vajšnavsko versko skupnost, ki izvira iz hinduizma.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: