Meditacija

Kaj sem doživela na 10-dnevni meditaciji v tišini?

Meditacija Vippasana

Evo, pa je uspešno za mano 10-dnevna meditacija v tišini Vipassana! 🙂

Verjetno ste že slišali zanjo, pa ne veste čisto točno, za kaj se gre. Tudi jaz sem se podala bolj kot ne v neznano, kot vedno hehe. Izbrala sem najbližji center, ki je v Italiji v Lutiranu blizu Firenc. In kaj sem doživela?

Vipassana je pravzaprav tehnika Bude, ki je njega pripeljala do razsvetljenja. Pravzaprav izraz »Buddha« pomeni razsvetljenega človeka, tehniko pa je razvil Gautama, ki se je razsvetlil in ga poznamo kot Budo.

Kaj smo, torej, počeli 10 dni? Vstajali smo ob 4h zjutraj in meditirali po določenih postopkih 12 ur na dan, kar ni kar tako od muh! 🙂 Dejansko je kot nek »zapor«, kjer si odrezan od sveta (nobene tehnologije, knjig, ne smeš pisati ali brati…), 10 dni v tišini, nobenega govora, pogledov, dotikanja, kretenj z drugimi… Zelo dobra stvar! To ti omogoči, da greš zares vase, zares v globino.

Naučili so nas, kako izstopiti iz mizerije oziroma iz bede, občutka nesreče in trpljenja, ki nas dnevno spremlja, ko konstantno reagiramo na okoliščine, ki nas spravljajo ob živce.
Tehnika Bude nas nauči, kako iz re-akcije preiti v premišljeno mirno akcijo. To je pravzaprav samodejni rezultat te tehnike Vipassana. Z opazovanjem diha in občutkov na površini telesa se naučiš, kako ostati miren, ne glede na to ali so občutki prijetni ali neprijetni – sprejemaš jih popolnoma enakovredno, brez vznemirjanja, ker so oboji minljivi. To je naravni zakon »anicca« (izgovorjeno aniča). Torej noben občutek ne traja večno, zato hlepenje in oprijemanje prijetnih občutkov nima smisla, in prav tako nima smisla imeti odpor do neprijetnih občutkov, ker so tudi ti minljivi. Res hud koncept!

Res mi je bil všeč rek: »No itch is eternal.«, torej v prevodu »noben srbež ni večen« 🙂 Ko sediš v meditaciji in opazuješ srbež na svojem nosu brez, da bi se popraskal, se ti zdi, da te bo kar konec od srbečice! Potem pa ugotoviš, da tako ali tako mine in nima smisla imeti odpor do njega. Krasno, kakšna svoboda!

Še več o tehniki in svojih osebnih ugotovitvah bom z vami delila v naslednjem članku.

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !