FeaturedOtroci in vzgojaPartnerski odnosi

Kaj so družinski dogovori?

Družine pogosto nimajo opredeljenih pravil oziroma sama jih imenujem »družinski dogovori«.

Kaj so družinski dogovori?

Ob enakem delu hitro razvijemo navade, ki so namenjene temu, da varčujemo z energijo, ker je neka aktivnost predvidljiva in naš organizem ne potrebuje veliko vedno sprotnega prilagajanja.

V mnogih družinah se vedno znova vrtite okoli istih neprijetnih situacij, pregovarjanj, to producira nemalo jeze, slabe volje in nerazumevanja družinskih članov med seboj. Zakaj?

Ker niste nikoli vsi skupaj sedli za mizo in se enkrat za vselej, no vsaj za nekaj časa dogovorili za določena pravila in dogovore, ki naj veljajo v točno vaši družinici.

Kaj to pomeni v praksi?

Če vzamemo, da vašo družino sestavljata vidva s soprogom oziroma partnerjem (ali partnerko) ter dva mladoletna otroka, potem recimo, da si med seboj razdelite gospodinjske naloge in s tem lažje opredelite, v kakšnem vzdušju bo potekalo družinsko življenje.

Namreč, če vsak član ve svoje zadolžitve in jih izvaja, potem posamezen družinski član ne izgublja energije, časa, volje in živcev za to, da prepričuje preostale člane družine, kaj je kdaj potrebno postoriti, da bi družina sploh funkcionirala.

Ne pozabite, da je družina kot nekakšen živ organizem, ki ima svoja pravila delovanja, da špara z energijo, ki se prilagaja dogovorom in ki deluje kot varno okolje vsem članom dotične družine, ali pa je lahko uničujoča in anarhična.

Kjer ni pravil, vlada brezzakonje, ki je za socialna bitja, kar ljudje smo, zelo nevarno in ogrožujoče. Človek po svoji strukturi potrebuje določen red in omejitve, znotraj katerih se počuti varnega. V teh omejitvah lahko izraža sebe v vsej svoji nadarjenosti in kreativnosti, ker se ne boji, da bo naredil kaj takega, za kar bo kaznovan ali izobčen. Kot vemo, je izolacija in izobčenje največja kazen pri visoko razvitih primatih in enako velja za človeško združbo.

Da se povrnem k družinskim in tudi partnerskim dogovorom: partnerja se dogovorita med seboj, kaj bo naloga enega in drugega glede njunega partnerskega življenja, na primer, da dosežeta dogovor, da si vsak drugi dan namensko vzameta pol ure časa zvečer pred spanjem zgolj za njun pogovor. Da si enkrat na mesec privoščita vikend dopust, ki je namenjen njunemu intimnemu razvajanju in krepitvi njune ljubezni. Dogovorita se, da ko je eden od njiju v stiski ali doživlja močno frustracijo, da se lahko brez zadržkov nasloni na partnerja in da bo pri tem slišan, varovan in objet. No, teh dogovorov je lahko toliko, kot si jih sami želite. No, in se jih seveda držite.

Poleg partnerskih dogovorov so tukaj še družinski v smislu, da vključujejo poleg zakoncev še otroke. Delo, ki mora biti znotraj družine opravljeno, se razdeli med vse člane. Eden je zadolžen za pospravljanje posode, drugi za pospravljanje posušenih opranih oblačil, za sesanje stanovanja, za odnašanje smeti, za pranje vozil, za pripravo obrokov (no, tukaj se lahko dogovorite, da vsak član kdaj kaj skuha) in tako dalje. Ko so naloge definirane in razdeljene med posamezne člane, se tudi dogovorite, da jih boste vestno opravljali.

In ko pride do novih situacij ali sprememb, se ponovno dogovorite za »družinski sestanek« in modificirajte dogovore. Da vam bodo služili in vam sproti olajševali vsakodnevno rutino.

Pridobili boste na času in energiji in se s tem izognili brezplodnim razpravam in kregom, kdo je kdaj kaj moral postoriti po stanovanju, pa ni. Z malce strpnosti in spoštovanja dogovorov se boste v veliki meri izognili konfliktom. Zagotovo.

O Melita Kuhar

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !