sreda, 25 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Kaj to sploh je meja

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Mnogi starši me v Svetovalnici vprašajo: »kaj pa to sploh je meja«, ko kar naprej poudarjam, kako pomembno je otroku dajat meje. Pa ne samo otroku, meje moramo postavljati tudi sebi, pa tudi partnerju in ljudem, s katerimi smo v vsakodnevnih interakcijah. Mnogi ljudje sploh ne vedo, kako jo postaviti, ker ne vedo, kaj naj bi meja bila.

Dovolite mi, da bolj natančno pojasnim, kaj jaz pojmujem s pojmom »postaviti mejo«. Poudarjam, da je to moje videnje, ki se mi obenem zdi zelo pomembno za zdrav razvoj otroka, če mislimo na vzgojo otroka, prav tako pa je pomembno v partnerskem odnosu, ko morata partnerja slej kot prej definirati svojo zvezo prav s postavljanjem mej.

Danes bom poudarila predvsem vidik meje pri otroku, saj je brez tega izjemno negotov in ogrožen. Potrebno se je zavedati, da postavljanje mej pomeni, da za svojega otroka delamo najboljše možno, ko ga učimo in navadimo, da se počuti varnega v okviru danih mej. Namreč, majhni otroci potrebujejo jasna in konsistentna pravila, ki jih ponavljamo toliko časa, da jih otrok ponotranji, jih sprejme in se po njih vede v določeni situaciji. Ta pravila so pravzaprav meje, ki mu omogočajo varno gibanje, raziskovanje in seveda imajo otroci v svojem programu, da poskušajo naše meje vedno znova kršiti in jih rušiti.

Tukaj je zelo pomembna vloga starša, ki določene meje vedno znova postavlja. Seveda naj se otroku pove, da je neko pravilo (na primer hoditi čez cesto po prehodu za pešce, odhod v posteljo ob točno določeni uri in še nešteto drugih) nujno potrebno za zdravo in varno življenje. Mi starši moramo na danih mejah vztrajati.

Kaj se zgodi, če otrok poruši mejo, starši pa je ne znajo več vzpostaviti?

Otrok postane nemiren, ker se ne počuti več varnega, saj lahko eksperimentira na področjih, ki jih ne pozna. Za zdrav razvoj v odgovornega in kvalitetnega človeka pa otrok potrebuje usmeritve in napotke, ki so vsebovani v mejah.
Se vam zdi to komplicirano? Je pa ni. Komplicirano je takrat, ko nismo prepričani v svojo starševsko kompetentnost opravljanja naloge vzgoje in ko ne vemo, kaj to sploh pomeni bit starš. Preveč se zanašamo na napotke drugih pomembnih in smo v tem procesu pozabili na poslušanje samih sebe in svojih notranjih občutkov, ki nam vedno povedo, kaj je v neki situaciji najboljše možno narediti.

Kaj se zgodi, ko otrok ni imel trdno definiranih meja s strani staršev in je odrasel?

V fazi najstništva takšni otroci iščejo potrditve v družbi vrstnikov, ki so prav tako »izgubljeni« na svoji poti iz otroštva v svet odraslih. Izrednega pomena za mladostnika je, da ve v vsakem trenutku, da ga čaka varen in ljubeč dom s starši, ki zahtevajo spoštovanje zastavljenih mej. Staršem najstnikov svetujem, da skupaj z njim opredelite meje, torej oblikujete dogovor, ki se ga držite tako starši kot vaš otrok, ki postaja odrasel. S tem prevzamete vsak svoj del odgovornosti, ni več izgovorov, da nisem vedel, da mi ni bilo povedano, da tega nisem slišal in podobno.

Večino konfliktov med starši in najstniki povzroča raziskovanje mladih ljudi do kam sežejo meje. Tisti starši, ki so vzpostavili avtoriteto po sebi imajo v tem obdobju ogromne težave, kar ne morejo razumeti, da je poprej »priden« in »ubogljiv« otrok postal tako naporen, razdražljiv in živčen. Zakaj?
Ker odraščajoči otrok išče svoje mesto v svetu odraslih, nima pa še opredeljene svoje pozicije moči, želi s izzivanjem prisiliti starše, da mu postavijo mejo. Tako se počuti varnega. Poslušajte ga.

Avtor: Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok
www.svetovalnica.si

foto: freedigitalphotos.net/images/Children_g112-Little_Girl_Thinking_Gesture_p58468.html

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij