Išči
Generic filters
kako disi sprostitev
foto:pixabay.com

Kako diši sprostitev?

Kristali 7 čakerKristali 7 čakerKristali 7 čaker
OGLAS
Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Osnova aromaterapije so rastlinski izvlečki in eterična olja. Eterična olja na človeka učinkujejo na dva načina: skozi vohalni sistem vstopijo v limbični sistem in od tam v možgane ali pa v človeško telo prodrejo skozi kožo.»Če hočemo biti zdravi, se moramo vsak dan skopati v dišeči kopeli in si privoščiti masažo z dišavami,« je že pred več kot 2400 leti svetoval Hipokrat, oče alopatske medicine. Aromaterapijo je menda uporabil celo v času kolere v Atenah – s posebno mešanico aromatskih dišav je preplavil mesto. Eterična je uporabljal tudi za lajšanje posledic opeklin in za pospeševanje celjenja ran.Od takrat pa vse do danes se je aromaterapija kot pomoč za premagovanje različnih težav ves čas razvijala. Prvi začetki moderne aromaterapije segajo v 20. stoletje prejšnjega stoletja, ko je kemik René-Maurice Gattefossé po nesreči povzročil požar v svojem parfumskem laboratoriju in si pri tem opekel roko. Najbližja tekočina za ublažitev bolečine, ki mu je bila pri roki, je bilo sivkino olje. Ko je opazil, da se je opeklina nenavadno hitro zacelila in da po njej ni ostalo nobenih brazgotin, je začel raziskovati zdravilno moč eteričnih olj.Eterična in osnovna olja lahko uporabljamo v obliki razpršil, za neposredne inhalacije, nanašanje na kožo … Stare civilizacije so eterična olja uporabljala kot temelj obrambe pred kužnimi boleznimi. Vsa eterična olja so namreč znana po antiseptičnem delovanju. Zaradi te lastnosti so v rabi v boju proti virusom in bakterijam, glivicam in drugim nevšečnostim na telesni in tudi duševni ravni, saj odpravljajo ali omilijo depresijo, poživljajo telo in duha, umirjajo, zazibajo v spanec ali pa samo sproščajo.

Kaj pravi znanost?

Če znanstveniki nekoč niso bili prepričani o učinkovitosti aromaterapije, pa zdaj ni več tako. Opravljenih je bilo kar nekaj raziskav, ki potrjujejo, da aromaterapija nima zgolj placebo učinka in da je več kot zgolj nekaj»prijetno dišečega«. Znano je, da eterična olja močno vplivajo na duševno počutje, zato dandanes odpravljanje stresa sodi med trideset najučinkovitejših terapevtskih uporab aromaterapije.Že pred desetletjem je revija Japanese Journalof Pharmacology objavila članek, ki potrjuje, da inhalacija vonja pačulija in vrtnice za 40 odstotkov zmanjša odziv simpatičnega živčnega sistema, koncentracijo stresnega hormona kortizola pa zmanjša za 30 odstotkov. Neka druga raziskava je dokazala, da olje iz prave sivke omili stres, nemirnost, agresijo in raven kortizola v telesu. Poleg tega sivka deluje antidepresivno in odpravlja težave z nespečnostjo.Japonski znanstvenik Akio Nakamura s sodelavci je laboratorijske miši izpostavil močnim dražljajem in jim dal inhalirati linalool. To snov pogosto vsebujejo eterična olja, ki blažijo stres.V reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry je objavil izsledke te raziskave: z meritvami je dokazal, da se je pri živalih, ki so inhalirale linalool, zmanjšalo število nevtrofilcev in limfocitov v krvi. Opazil je tudi, da se je zmanjšala aktivnost več kot stotih genov, ki v stresnih razmerah dobesedno pregorevajo.

Katero olje izbrati za sprostitev?

Eterična olja na nas vplivajo različno, kar je odvisno od vrste rastline, iz katere je bilo pridobljeno. Katera olja torej izbrati za pomirjanje in odpravljanje nespečnosti? Tu je odlična dišavna kraljica sivka, vendar le prava sivka (Lavandula angustifolia), saj njen hibrid, lavandin, deluje prav nasprotno, saj poživlja.Spanec lahko izboljšajo tudi eterična olja majarona, rimske kamilice, muškatnega oreščka, bergamotke, melise, ravensare, ilang-ilanga, muškatne kadulje, vetiverja in baldrijana. Z eteričnimi olji lahko pomagamo tudi nespečnim otrokom, vendar bodite pozorni pri odmerkih. Morda je celo bolje, če uporabite blažje vonje, tako imenovane hidrolate, ki nastanejo pri destilaciji eteričnih olj. Otrokom dobro denejo vonji mandarine, sladke pomaranče, rimske kamilice, nerolija in tudi sivke. Hidrolat pred spanjem le razpršimo po posteljnini. In ne pozabite – eterična olja delujejo pomirjevalno le v manjših količinah, v večjih pa predvsem poživljajo.

Kako pripravimo domačo aromaterapijo?

Eterično olje uporabimo tako, da dve do tri kapljice kanemo na blazino, bombažno blazinico ali v izparilnik. Pri tem je pomembna izbira velikosti posodice za izparilnik, ki mora imeti dovolj velika (najmanj dva decilitra), sicer se bo olje žgalo, namesto da bi hlapelo. Izparilnik postavite na tako mesto, da bodo dišave prežele ves prostor, vendar ne preblizu obraza, da ne boste dosegli prav nasprotnega učinka. Ne bo odveč, če si pred spanjem privoščite sproščujočo kopel ali masažo – kanite sedem kapljic izbranega olja v pripravljeno kopel. Nekaj kapljic pa lahko pred spanjem kanete tudi na v hladno vodo pomočeno krpo, ki si jo položite na zatilje.Avtor: Snežana Zabukovec Vir: www.viva.si

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Priporočamo

Deli to s prijateljem