torek, 24 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Kako negujemo partnerski odnos

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Ma saj vem, vsi mislimo, da je to enostavno. Pravzaprav o tem sploh ne razmišljamo, zgolj živimo. Zaljubimo se, poparčkamo, običajno kmalu pridejo še otroci pa se ustalimo, delamo, vzamemo kredit ali dva, otroke vozimo po dejavnostih in konverzacija poteka bolj ali manj o tem, kaj je potrebno kupiti za kosilo naslednji dan ali pa kam bi šli na naslednji dopust. Partnerja se pretvorita v bolj kot ne cimra. Delita stroške in vzgajata otroke. To pač ni negovani odnos temveč je zgolj rutinirani vsakdan.

Seveda pa sama trdim, da je partnerski odnos več o zgoraj naštetega. Sploh pa je nagradno vprašanje, kako negovati odnos med dvema odraslima človekoma, ki ju je v združitev odnesla zaljubljenost in spolna sla, sedaj pa sta obtičala v zvezi, ki ju po vsej verjetnosti ne navdušuje ali zadovoljuje najbolj. Pa saj vemo, da se večina parov pač vda v usodo in živi po nekakšni inerciji in si misli, da so nekako preživeli njihovi starši, pa bosta tudi onadva. Nesoglasja, prepiri in kregi naj bi bili pač del vsakdana in da je to normalno. No, tako trdijo pari, ki pridejo po strokovno pomoč kako naprej v odnosu, v mojo Svetovalnico. Jim malce hudomušno odgovorim, da če bi bilo kreganje okej in normalno, ne bi bila pri meni, temveč bi se lupčkala nekje in se imela fantastično, zgolj v družbi enega z drugim. Realno življenje pa, vsi vemo, ni takšno.

Kako negujemo partnerski odnos?

  1. Kot prvo predlagam, da se partnerja odločita, da to sploh res želita in da sta pripravljena na to, da si vzameta čas zgolj za njiju, da se pogovarjata in seveda slišita, kaj govori eden in kaj drugi, da se trudita razumeti stališča in mnenje eden drugega, četudi ni nujno, da se povsem strinjata. To je običajno nemogoče, da se oba strinjata o vsem, saj imejmo pred očmi dva različna individuuma, ki imata sebi lastne vzorce iz primarnih družin, lastna prepričanja, želje in potrebe, za katere ni nujno, da so v celoti usklajene s partnerjevimi, ki ima seveda prav tako svoja videnja nekega problema ali vprašanja.

Zato je toliko bolj pomembno, da partnerja prisluhneta eden drugemu in da sta se sposobna sporazumeti, da se o nečem mogoče ne strinjata in da s tem ni nič narobe, se pa dogovorita, da se trudita razumeti stališča, ki jih zagovarjata. Sčasoma se pač vrneta na določeno, še nerešeno temo ali dilemo, pa ponovno skušata doseči kompromis ali dogovor.

Potrebna je volja, čas, energija in ljubeča naklonjenost, z namenom, da se skozi pogovore rešujejo čez dan nakopičeni problemčki, ki se seveda dotikajo vseh članov družine, a starša oziroma partnerja sta tista, ki sta odgovorna za svojo družinico.

2. Nadalje je za negovanje partnerstva izjemno pomembno ljubeče predajanje intimnosti, igri, kreativnosti med rjuhami. Izogibajta se rutini in misli, da se je itak brez veze truditi, ker je vse enako in ustaljeno. Samoumevnost in prepričanje, da kot je, je pač treba nekako preživeti zvezo, je zmotno. Slej kot prej privede do tega, da se eden od parterjev začne ozirati drugam, kjer je več dražljivosti ali prijetnega presenečenja.

3. Partnerski odnos se neguje tudi s drobnimi pozornostmi, ljubečo pripadnostjo, zvestobo, lojalnostjo, ko partnerja preveva občutek, da ko skupaj držita, zmoreta kljubovati vsem viharjem in izzivom sodobnega načina življenja.

4. Negujemo ga tudi tako, da si partnerja vzameta čas zgolj za njiju in da se organizirata ter otroke prepustita v varstvo drugim, sama dva pa si privoščita dan, dva ali podaljšan vikend samo za lupčkanje, nežnosti in pogovore, ki ju vežejo na globlji človeški ravni. S tem tkivom učvrstita svoj odnos in tako sta najmočnejša. Tudi odraščanje otrok in zapuščanje družinskega gnezda ju ne prizadene toliko, saj sta si onadva najpomembnejša. Naloga otrok, ko odrastejo je, da gredo svojo pot in v njim lastne izzive.

Takole, to je bilo nekaj kosti vam v premislek, kako vi jemljete in negujete ali pač ne, vaš odnos s partnerjem in partnerko.

Si vzamete čas?
Izkazujete ljubezen?
Podarite rožico s travnika ali storžek izpod borovca?
Se ljubita in predajata eden drugemu brez pomislekov?

Počnite vse to. Se zelo izplača.

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij