Ivitalis

Kako postanem uspešen?

Pred nekaj dnevi sem v avtu menjala CD z glasbo. Vmes se je vklopil radio. Niti ne vem, katero postajo je lovil, je bila pa vsebina vsekakor zelo zanimiva.

Prisluhnila sem, kaj ima v zvezi s krizo povedati ena izmed glavnih sindikalistk. Rekla je: »Podjetniki vedno poudarjajo, da je cena delovne sile previsoka, v resnici pa je problem v njihovi inovativnosti in kreativnosti, da najdejo produkte in storitve, ki jih bodo ljudje hoteli kupiti.« Njene besede so zelo razburkale moj um.

Zakaj? Prvič, ker sama vodim zavod in vem, koliko časa vložim v lansiranje novih storitev in produktov. In drugič, ker veliko sodelujem predvsem z Anglijo in zato poznam razliko v produktivnosti zaposlenih.

Sprememba se vedno začne z majhnimi koraki. Sprememba rutine vpliva na vašo poslovno uspešnost.

V zadnjih treh letih smo v zavodu razvili in ponudili trgu šestnajst novih storitev in deset novih produktov, pridobili smo nov poklic. Inovativnosti in kreativnosti, novih idej, je torej pravo obilje.

Ko sodelujem z Angleži, izkusim, kako hitro so stvari pri njih narejene. Pri njih imajo za eno delavno mesto zaposlenega enega človeka, pri nas rabimo za isto delo kar štiri ljudi. Inovativnost in kreativnost, nove ideje, prožnost, hitrost so pri njihovih zaposlenih normalne karakteristike. Naša naloga je torej usmeriti se v rešitve.

1.   Kako spodbuditi inovativnost, kreativnost in iskanje rešitev pri podjetnikih, ki morda res še nimajo dovolj idej?

2.   In še bolj pomembno, kako spremeniti razmišljanje zaposlenih, da bodo našli rešitve, da bodo inovativni in kreativni in pripravljeni na spremembe v procesu dela?

Vaš poslovni uspeh temelji na štirih pomembnih stebrih:

1. Ciljna usmerjenost

Eno od najbolj ključnih vprašanj je: »Kaj hočeš?« Človeški možgani delujejo ciljno in se nagibajo k temu, da dobijo tisto, o čemer razmišljate. Dobro oblikovani cilji so tako pomembno orodje za zagotovitev tistega, kar si v življenju želite. Usmerite se v rešitve!

2. Dobre komunikacijske sposobnosti

Vsak človek ima svoj notranji svet, po katerem se ravna. Za pogovor z nekom (tudi s samim seboj), na kogar želite imeti vpliv, potrebujete sposobnost zaznavanja človeka in sposobnost povezave z njim na vseh nivojih. Povezava s človekom je proces pridobivanja pozornosti in zaupanja njegovega podzavestnega uma, da vam sledi. Dobra komunikacija pomeni enako kot ujeti frekvence med napravama.

3. Prepoznavanje uspešnega rezultata

Ko enkrat veste, kam hočete iti, potrebujete sposobnost opaziti znake, ki kažejo, ali se premikate v želeni smeri. Sposobnost zaznavanja je čutna ostrina za spremembe in znake.

4. Prožnost

»Norost je pričakovati drugačne rezultate, če človek deluje vedno enako.« Ko opazite, da prihaja drugačen rezultat, kot ste ga želeli, morate prebuditi svojo notranjo prožnost oziroma spremenljivost, ki vas bo spodbudila, da spremenite način delovanja. To je način za dosego drugačnega rezultata. In tako delujejo najuspešnejši ljudje.

VAJA

Že danes začnite z vajo prožnosti, poglejte, kaj delate vedno na isti način in spreminjajte. Na primer: umivanje zob začnite vsak dan na drugi strani ali pa na primer spremenite jutranjo rutino pred odhodom v službo. To bo v vas začelo spodbujati kreativnost (kako umiti zobe danes) in prožnost (vsak dan naredim nekaj drugače).

Sprememba se vedno začne z majhnimi koraki. Sprememba rutine vpliva na vašo poslovno uspešnost.

Avtor: dr. Neja Zupan

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !