Išči
Generic filters
pms
foto:pixabay.com

Kako si lahko ženska sama pomaga pri predmenstrualnem sindromu (PMS)

Kristali 7 čakerKristali 7 čakerKristali 7 čaker
OGLAS
Spremljaj objave: Društvo Taoin
X

Spremljaj objave: Društvo Taoin

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
MagijaMagijaMagija
OGLAS

Starodavni sistemi prehranjevanja, nežnega gibanja, spolnosti so že sami po sebi zdravilni sistemi.

Starodavni sistemi so sistemi preprečevanja nastanka bolezni. Njihova prednost leži v prožnosti prilagoditve na potrebe vsakega posameznika in obravnavajo osebo kot celoto namesto bolezni. Ti sistemi se ne ubadajo z boleznijo, ampak raje z zdravjem.PMS je stanje, ki se pojavi po ovulaciji ali pred menstruacijo, zaradi hormonske fluktacije/spremembe. Spremljajo ga lahko trebušni krči, napihnjenost, bolečine v križu, glavobol, napetost, razdražljivost, malo energije in spreminjanje razpoloženja.Zdrava ženska naj ne bi poznala teh neugodij (ali zelo malo) v času menstruacije, vendar približno 70% modernih žensk (še posebej na razvitem Zahodu) trpi od teh simptomov. Delno temu pripomore velika zaužita količina hladne hrane in pijač, kar povzroči stagniranje krvi.V terminologiji tradicionalne kitajske medicine oziroma taoistične konstruktivne medicine, je PMS stanje disharmonije v krvi. Vzrok disharmonije je lahko stagnirana kri, ne dovolj krvi ali vročina v krvi; stagnacija chi oziroma življenjske energije.Akupunktura, akupresura, zelišča, pravilna prehrana (dieta) in nežna gibanja (T’ai chi, Tao yin, Chi (Qi) gong) so zelo koristni pri sproščanju teh simptomov ter vzpostavljanje hormonskega ravnotežja.

Priporočljivo

Vsaj teden dni pred začetkom PMS simptomov zaužijte nekaj od naštetega: ingver, zelena čebula, janež, lupine pomaranč, špinača, orehi, glogove jagode, cimet, črni poper, kitajski dateljni, kitajski gozdni koren (Angelica sinensis).

Zdravila

1. Naredite čaj iz ingverja, zelene čebule, janeža, črnega popra in lupin pomaranče. Vre naj 10 minut. Pijte ga tri-krat na dan, začnite vsaj teden dni pred začetkom PMS sindromov. Še posebej vse, ki občutite hlad.2. Naredite špinačno juho, vre naj 30 minut.3. Naredite čaj iz glogovih jagod in cimeta.4. Najdite kitajskega herbalista/akupunkturista za zeliščne formule.

Izogibajte se

Hladni hrani, surovi hrani, prekomernemu zaužitju sadja, kisa, vseh školjk, kave, stimulansom, sladkorju, mlečnim izdelkom in kajenju. Uživanje preveč hladne hrane ohladi kri, kar se kaže v stagnaciji in problemih PMS.

Enostavni CHI GONG

Naredite nekaj preprostih masaž, gibov in notranjega smehljaja, ki vam bodo pomagali poravnati hormonsko neravnotežje. Vedno poskrbite, da ste topli v spodnjem delu telesa.1. Tople dlani položite na področje pod popkom. Pričnite naravno dihati (trebušno dihanje) in se smehljajte v svoja rodila, tako da občutite razširjanje topline in smehljajoč občutek po telesu. Naredite vsaj 36 vdihov.2. Nato dlani prestavite nižje, na točko imenovano »Palača jajčnikov«. Ta leži med obema jajčnikoma, približno 8 cm pod popkom. Nadaljujte s smehljanjem in globokim, nežnim dihanjem. Vzamite si čas zase, občutite toplino in prijeten občutek.3. Prestavite dlani na Sončni pletež, ki je nadzorna točka jeter in vranice; organa, ki prispevata kri. Razširite smehljajček in toplino preko tega področja in organov. Uživajte.4. Ko ste dosegli želen občutek sproščenosti in radosti zaključite s preprosto masažo trebuha. Postavite desno dlan na popek in nežno krožite v smeri gibanja urinega kazalca 49-krat. Sedaj uporabite levico in obrnite smer kroženja za 49-krat.5. Redno tudi masirajte palca na nogi. Tu se pričneta meridiana oziroma energetska kanala vranice in jeter. Objemite palec in z njim krožite v obe smeri vsaj 9-krat. Pred spanjem si umijte noge v topli vodi in si dobro obrišite in zdrgnite stopala. S tem boste spodbudili pretok v spodnjem delu telesa.Današnji način obutve in oblačenja ženskam povzročajo resne zdravstvene težave. Recimo preozko obuvalo preprečuje pretok v stopalih, kjer ženske sprejemajo osnovno yin energijo in izločajo presežek yang energije, kar jim omogoča ravnotežje med yinom in yangom, po domače zdravje.Tudi najlonke so zelo problematične saj ne dovoljujejo prevajanje energije, koža ne more dihati, kar ženske preveč segreva v zgornjem delu telesa in tako izgubijo naravno ravnotežje.Kot tretjič je tu nederček, ki ženske blokira na njihovem najpomembnejšem centru – srcu.Veste, vse kar je sedaj komplicirano je bilo na začetku preprosto. Če lahko to razumete, potem boste videle, da je rešitev zelo preprosta. Za konec še modrost Lao Tzu-ja, ki pravi:
Ko je preveč barv, oko ne more uživati. Če je preveč hrupa, uho ne more sprejemati, tako da glasba ne more biti slišana. Preveč komplicirana, pripravljena ali predelana hrana povzroči, da jezik izgubi sposobnost okušanja. Preveč hitenja sem ter tja, lovljenje in iskanje zamegli um. Preveliko zanimanje, da bi pridobili težko dostopne dobrine popači posameznikovo vedenje. Modra oseba želi ohraniti notranje bistvo, tako da ni zasužnjena s čutnimi užitki. Čutni užitki in zunanje iskanje materialnih dobrin ustvarja bremena in povzroča, da posameznikovo življenje postane raztreseno.
Avtorja: Dušan Donko in Bernarda Pavič

Ali ti je bil članek v pomoč?

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Priporočamo

Deli to s prijateljem