kako zamenjati kavo za

Kako zamenjati kavo za želodec z energijo za možgane? 2.del

OnLine ključ do dušeOnLine ključ do dušeOnLine ključ do duše
OGLAS

V prejšnjem delu smo opisali pomembnost vode pri kakršnem koli delu. V tem delu začnemo z opisom vaj.

Vaje so enostavne in vključujejo gibe, ki jih poznate že iz otroških let. Preden začnete izvajati vaje na lestvici od 1 do 10 (od najmanjše do najvišje vrednosti) določite stopnjo neugodja. Na primer kadar se počutite malce napeti ali delate manjše napake ali reagirate na kritiko z negativnimi mislimi, to označite s številko 4. Ko naredite vaje, boste takoj začutili izboljšanje v sebi kot celoti. Izboljšanje vodi k novi motivaciji, navdušenju nad doseganjem ciljev in zadovoljstvu pri osvajanju novih vaj.

OPOMNIK: Telesne vaje pospešujejo še znojenje in izločanje vode iz telesa, zato je pomembno, da pred in po vajah pijemo. Seveda še preden postanemo žejni. Ko telo sporoči, da je žejno pomeni, da se je že prižgala rdeča luč za premalo vode. Priporočam, da telesu ponudite vodo še preden se prižge rdeča luč.

Vaje izhajajo iz energijske kineziologije, metode z dotikom do zdravja. Kineziologija je veja fiziologije, vede o življenjskih dogajanjih v telesu, in se ukvarja s preučevanejm mehanike in anatomije gibanja telesa. Ime izvira iz grških besed kinesis (gib) in ology (preučevanje). Principi kineziologije se uporabljajo pri preiskovanju napetosti mišic. Kinezioterapevtsko zdravljenje je leta 1964 osnoval ameriški kiropraktik George J. Goodheart, ko je medsebojno povezal temeljne principe kitajske medicine in temeljne principe kineziološke obravnave mišic. Z raziskavami je potrdil povezavo med mišicami, žlezami in organi ter ugotovil, da je telo medsebojno povezana celota. Energijski kanali so skupni tako za mišice kot za organe.

Vaje, ki bodo predstavljene v nadaljevanju izhajajo iz metode Z dotikom do zdravja (ang. Touch for Health). Metodo je razvil John Thie z namenom široki javnosti približati uporabnost kineziologije. Priročnik Z dotikom do zdravja z opisom prijemov in tehnik povečanja vitalnosti je izšel v slovenščini.

V tem delu so navedene vaje za ogrevanje. Vaje so namenjene vam. In čudovito je ko veste, da čas investirate v najpomembnejši vir – V VAS.

To je serija enostavnih aktivnosti, ki jih delate 7 minut zjutraj. Vaje za ogrevanje pripravijo telo na uspešen začetek dneva: možgani se aktivirajo, po telesu se kri, kisik, hrana in drugi nosilci informacij (kot na primer hormoni). Z rednim izvajanjem vaj se počutite bolje kot kdajkoli prej. Mnogi poročajo, da je izvajanje teh vaj tako prebujajoče kot jutranja kava.

Vaje seveda lahko izvajate tudi tekom dneva, kadarkoli začutite, da potrebujete svežo energijo. Redno izvajanje vaj vam omogoči da imate na razpolago svoj najboljši potencial in ostanete pozitivno naravnani.

Teh 7 minut vam je na razpolago tudi za razgradnjo stresa in v podporo izzivom, ki prihajajo. Vaje za ogrevanje so naraven pripomoček, da v možganih spodbudite ustvarjalnost in najdete več alternativnih rešitev ali si zamislite in oblikujete vaše dnevne cilje. Ob kritičnih odločitvah, ko bi se v preteklosti morda počutili manj sposobne za delo, vaje za ogrevanje dvignejo vitalnost in povečajo vaše zadovoljstvo z delom.

Vaje za ogrevanje

 • popijete kozarec vode (vsaj 2 dcl)
 • najpomembneje je, da zjutraj aktivirate dihanje. Brez diha ni življenja. Tudi srce neha delovati ko ni več diha. Kisik je potreben za celoten sistem, kakor tudi za samo prebavo. Dobra prebava je možna le kadar je v telesu dovolj kisika. Brez kisika možgani ne delujejo:
 • stojite vzravnano
 • rahlo pokrčite kolena
 • medenico pomaknite naprej, tako da je hrbtenica ravna
 • z rokami krožite samo nazaj (naredite 60 zamahov)
 • zdaj sledi vaja s katerimi spodbudite delovanje možganov. Možgani so pomembni pri vsem karkoli počnete! Na kratko bomo to vajo poimenovali masaža ‘gumbov za možgane’. Masirate močno in istočasno (slika 1) najprej z levo roko zgoraj in desno spodaj, nato zamenjate roki (masirate 1 min):
 • pod ključnico, levo in desno od prsne kosti (na eni strani s palcem, da drugi s kazalcem in sredincem)
 • popek
 • S križnimi gibi pospešite sodelovanje med levo in desno možgansko polovico (slika 2). Naredite 20 ponovitev.
 • vklopite vaše senzorje: oči. Medtem ko masirate ‘gumbe za možgane’ usmerite oči v različne smeri (slika 3). Vajo delate eno minuto.
 • Vaja ‘čelne točke’ sproti napetosti v živčnem sistemu in telo pripravi na nove izzive dneva. Točke držite zelo rahlo 1 minuto (slika 4)
 • Zadnja vaja je masaža vratu, ki pospeši tok tekočin v hrbtenjači. Živčni sistem v hrbtenjači dobi hranilno tekočino, da omogoči prevajanje živčnih signalov po celem telesu. Vajo ponovite 3x (slika 5). Glavo:
 • obrnite v desno
 • obrnite v levo
 • nagnite naprej
 • nagnite nazaj
 • naslonite na desno ramo
 • naslonite na levo ramo
 • zavrtite v smeri urinega kazalca
 • zavrtite v nasprotni smeri urinega kazalca
  ivitali1
  ivitalis2
  ivitalis3dr. Neja Zupan
V opoju narcisaV opoju narcisaV opoju narcisa

PodobneObjave

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni dogodek

Zadnje objave

Izpostavljamo

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Društvo Pesem duše

Društvo Pesem duše

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Joe DispenzaJoe DispenzaJoe Dispenza
Deli to s prijateljem