FeaturedOsebna rast

Kdaj in kako se opravičiti

Potreba po dobrih odnosih je prisotna pri vseh ljudeh, vendar smo ljudje zanjo različno dovzetni. Nekateri ljudje so zagledani vase in v svoj prav, drugi se opravičujejo za vsako malenkost. Prava mera je v pozornosti in občutku za čustva sočloveka.

Ko opazimo, da smo s svojim dejanjem drugo osebo prizadeli, se je drugi osebi potrebno opravičiti najmanj iz našega spoštovanja do nje. Opravičimo se lahko iz dveh razlogov: kadar obžalujemo dejanje ali zgolj vpliv, ki ga je naše dejanje imelo na drugo osebo.

Kako se opravičiti?

Če dejanje obžalujemo, obžalovano izrazimo z besedami in ob tem preverimo, če lahko povzročeno škodo odpravimo ali omilimo. Opravičilo ima pomen, če dejanj ne ponavljamo. Za ta namen se je potrebno zazreti vase in ugotoviti, kaj nas je v dejanje vodilo. Pogosto so to naše značajske šibkosti, ki jih je koristno raziskati in odpraviti. Če je potrebno, to svojo odločitev in zavezo sporočimo drugi osebi, kajti s tem pridobimo na zaupanju. Zaključimo lahko s prošnjo »Prosim odpusti mi.« in na koncu se za odpuščanje zahvalimo.

Kadar drugo osebo s svojim dejanjem prizadenemo in dejanja ne obžalujemo (menimo, da smo dejanje naredili povsem skladno s sabo), se osebi opravičimo lahko, če smo ji s svojim dejanjem v njej povzročili takšne občutke. Lažje ji bo odpustiti, če ji izrazimo naš pozitivni namen v dejanju in pomen dejanja za nas same, kajti s tem drugi osebi omogočimo spoznanje, da si je naše dejanje napačno razlagala in ji pomagamo raziskati njene razloge, ki so jo v situaciji vodili v prizadetost in zamero ter ji omogočili osebnostno rast.

Primer opravičila, kadar dejanje obžalujemo: »Vidim, da si žalostna, ker sem zamudil na kosilo. Žal mi je, da sem zamudil. Na poti domov sem srečal starega znanca s katerim se nisva videla že celo večnost. Povabil me je na pijačo, stekel je pogovor in čisto sem pozabil na čas. Ne vem kako lahko svojo napako popravim, vendar obljubim, da se bom v naprej držal ure in če bo kaj prišlo vmes, te bom poklical, da te ne bo skrbelo. Rad te imam in najin odnos mi je zelo pomemben. Prosim oprosti mi. Hvala.«

O dr. Kristina Knific

Poslanstvo Združenja za osebnostno rast in trajnostni razvoj je spodbujanje, ozaveščanje, izobraževanje, svetovanje in pomoč posameznikom in skupinam pri osebnostni rasti ter trajnostnem razvoju.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Morda te zanima

Close
Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !