Kdo sem jaz?

Kdo sem jaz?
Kdo sem jaz?

Kolikokrat ste si rekli, da ne boste nikoli podobni svojim staršem, pa sedaj ugotavljate, da ste jim še kako podobni?

Za vas imam eno razmeroma slabo in eno dobro novico. Razmeroma slaba novica je ta, da bodo tudi vaši otroci podobni vam in vam bodo zamerili podobne stvari, kot jih vi zamerite svojim staršem. Dobra novica pa je, da se lahko spremenite na bolje in tako svojim otrokom predate predvsem zdrave družinske vzorce.

Veliko nas je še danes jeznih na svoje starše, ne zmoremo dobre komunikacije z njimi, jim kaj zamerimo, ali še vedno iščemo njihovo pozornost in odobravanje, in smo pripravljeni narediti vse, da bi vsaj enkrat slišali tisti »Bravo, tole si pa dobro naredil!« ali »Radi te imamo!«.

No, vaši otroci bodo v podobni situaciji, kot ste vi. Zakaj? Ker se skozi otroštvo družinski vzorci, bolečina, miselnost in navade skopirajo na otroka. Kako? Vse nam pove pregovor »What monkey see, monkey do.« (v prevodu »Kar opica vidi, opica dela.«) ali po naše »Kar Janezek vidi in sliši, to Janez dela.« Vse, kar delate ali ne delate, bodo vaši otroci videli in skopirali. Če se bojite pajkov, bodo skopirali strah pred pajki, če sovražite moške, bodo skopirali sovraštvo do moških, če se ne cenite, se ne bodo znali ceniti niti oni sami, če ste prepirljivi, bodo prepirljivi tudi oni, če se ne znate postaviti zase, se ne bodo znali postaviti zase. Naj nadaljujem? Če ste preveč samokritični, bodo tudi vaši otroci preveč samokritični do sebe, če ste večinoma žalostni ali prenapeti in vas družinsko življenje ne zadovoljuje, česa se bodo naučili vaši otroci? Kako biti žalosten in prenapet z nezadovoljivim družinskim življenjem.

Torej, kaj je potrebno spremeniti? Sebe! Drugače bomo svoje vzorce prenesli naprej na svoje otroke. V tem trenutku naši otroci opazujejo, kako izgleda »normalno« družinsko življenje in »normalno« partnerstvo. 

Tina Puncer, terapevtka soulworka, Reality shifter
www.loving-wisdom.com

foto: freedigitalphotos.net

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: