Leva in desna, obstajata obe

»Niste to, kar mislite da ste, temveč to, kar mislite« (Obilje skozi moč misli, Elizabeth Towne, 1907)

Ko sem ta stavek prvič slišala, ga sploh nisem razumela. Kar nekajkrat sem ga morala prebrati, da sem doumela njegov pomen, hkrati pa me je zelo začelo zanimati, kako sploh moje misli delujejo, in kako z mislimi resnično vplivam na uspeh.

Najprej sem se srečala z dvema možganskima polovicama. Prebrala sem, da je imel Einstein enako razviti obe možganski polovici, da sta obe delovali v sozvočju. Enako signalov je bilo izmerjenih na levi in na desni možganski polovici, medtem ko je mislil. Pa nisem čisto vedela, o čem je govora.

Leva možganska polovica je tipično dominantna za desničarje. Njena glavna naloga je prevod signalov (vidnih, čutnih, slišnih) v logične predstavitve o realnosti. Torej je povezana z jezikom, z razmišljanjem, s pisanjem, branjem, računanjem, štetjem… leva možganska polovica razlaga in poišče vzrok za dogodke in procese).

Desna možganska polovica je specializirana za celostni pogled zapletenih relacij, postavitev in struktur. Omogoča pogled z različnih perspektiv in prepoznavanja celote na podlagi zelo majhnega vzorca. Desna možganska polovica ne zaznava časa in je v jezikovnem smislu nerazvita, pomaga pa pri razumevanju in sprejemanju odločitev v skladu s širšim pogledom na svet.

Ko sem tako prebirala vse podatke na internetu o levi in desni možganski polovici, me je prešinila misel: kako torej nagovoriti desno polovico možganov in kako nagovoriti levo polovico možganov, da jih lahko uporabljam kot Einstein in uspem?

Besede so namreč ena izmed največjih drog človeštva. Če pogledamo, kaj naredijo droge:

·         dvignejo razpoloženje

·         spremenijo pogled (perspektivo)

·         zmanjšajo občutljivost

·         uničijo/ubijejo

·         spremenijo delovanje telesa

·         naredijo človeka odvisnega

·         povzdignejo dobra občutja

Enako je z besedami. Ko uporabljam besede, ki podprejo desno in levo možgansko polovico, spremenim razpoloženje, spremenim pogled in čutim dobra občutja. Istočasno neprimerne besede človeka ubijejo, ga naredijo odvisnega od negativnih psihičnih stanj, vplivajo celo na delovanje telesa.

Če imajo besede tolikšno moč, kako torej nagovoriti levo in desno možgansko polovico, sem se vprašala.

Prva beseda, ki je nerazumljiva desni možganski polovici, je beseda NE.

Ko svojim zaposlenim rečemo »Ne delaj tako«, njihova desna možganska polovica dobi sporočilo »delaj tako«. Seveda so rezultati temu primerni.

Ko rečemo svojim zaposlenim »Ni slabo«, razumejo »slabo«.

Pomembno je, da spremenite svoj jezik v jezik uspeha in tako pripomorete, da se vaše sanje uresničijo.

Druga beseda, s katero ima desna možganska polovica izziv, je beseda MORAM.

Ko svojim zaposlenim rečemo »Moraš narediti«, njihova desna možganska polovica zazna prisilo, namesto da bi bili sami motivirani, da dosežejo rezultat in uspeh.

Beseda moram v desni možganski polovici ustvari odpor in vzame moč motivacije, ki jo ljudje potrebujemo, da uspešno in zadovoljno dokončamo nalogo.

Tretja beseda, ki je nerazumljiva desni možganski polovici, je »zakaj«.

Ko svoje zaposlene vprašamo »Zakaj si tako naredil?«, jih sprašujem po globokem vzorcu, po katerem sprejemajo odločitve in če so globoke povezave nezavedne, potem na podzavestnem nivoju začnejo doživljati stres, kar vodi v še večje napake.

Besed, ki povzročajo nerazumevanje, je še veliko več, zaenkrat je pomembno, da spremljate zgoraj navedene besede in omogočite sebi in svojim zaposlenim skladno delovanje leve in desne možganske polovice, kar prinaša inovativnost, kreativnost, umirjenost in rešitve.

VAJA

Vzemite si en teden časa in zapisujete samo, kolikokrat uporabljate besedo NE.

Drugi teden si vzemite, da preverite, kolikokrat uporabite besedo MORAM.

Tretji teden štejte vprašalnico zakaj.

Četrti teden se zadržite, še preden rečete katero izmed zgornjih besed.

Najdite zamenjavo za te besede.

Avtor: dr. Neja Zupan, Bisernica, zavod za razvoj kreativnosti in osebno rast
www.bisernica.si

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: