Mars – Mangal

Mars – Mangal
Mars – Mangal

Mars – bog vojne – rojen iz Zemlje, je tisti, ki razbija, lomi in ubija.
Pod Mangalovim vplivom pride vse kar je skritega v nas na površje.

Mangalovo delovanje je tako neustavljivo kot je neustavljiv trenutek, ko piščanček s kljunčkom prebije jajčno lupino – proces preboja jajčne lupine ni enostaven in velikokrat tudi boleč.

Mangal predstavlja naravno načelo akcije, dominacije, agresije, vojne, dela in napora v smeri ustvarjanja boljšega jutri. Je malefičen planet.
Mangal predstavlja neustavljivo željo po novostih, po drugačnosti (kar se tiče tudi načina življenja), ambicioznost, željo po razkritju še ne raziskanega. Polnost energije ga sili k osvajanju novih znanj, ki zažarijo ob njegovih izvirnih pristopih pri reševanju različnih problemskih situacijah. Zadovoljiti Mangala na enostaven način – pozabite na to! Mangal trpi neustavljivo žejo po razkritju neznanega, nepoznanega in tujega.

Mangalova stremljenja in njegovi cilji so preveč idealistični, neuresničljivi, težko dosegljivi, saj velikokrat presegajo njegove sposobnosti. Njegove naloge in zadolžitve so vedno usmerjene v ustvarjanju boljšega sveta in harmoničnega življenja, pa čeprav za ceno včasih prav nezaslišanih žrtev in gromozanskega truda.

Mahariši Parašara opiše Mangala takole:
Mangal ima krvavo rdeče oči in muhast um, je svobodomiseln, vročekrven in zato hitre jeze. Je vitke, sloke in ne previsoke postave. V planetarnem kabinetu predstavlja šefa vojske, vlada ognju, tako Parashara, v novejših tekstih pa zasledimo Mangalovo vladavino bojišč, kuhinj, požganih mest, klavnic, mesarij, laboratorijev ter prostorov kjer se energija intenzivno predeluje in porablja. Mangalu pripadajo rdeče korale, njegov dan je torek.

Moč in energija
Mangal ljubi samostojnost, neodvisnost ter svobodo. Zato ima rad svoj prostor, kjer lahko gospodari točno tako kot sam želi in hoče. Uživa v natančnosti, si veliko upa, je zelo odločen in spoštuje spoštovanja vredne nadrejene. Čeprav sam uživa v delegiranju zadolžitev, odgovornosti in avtoritete, lahko to svojo funkcijo opravlja pod nadzorom enega nadrejenega.
Mangal predstavlja moč, energijo, moč volje, pogum, prepir, jezo, logiko, matematiko tehniko, orožje in nepremičnine. Odražata ga samozavest in ciljno usmerjeno delovanje.

Uteleša osnovno potrebo ali namen energije, ki se izraža v transformaciji. Energija je izrazna zato se mora izraziti! Življenje je energija, ki rabi določeno smer in cilj. Transformacijsko moč Mangala je nesmiselno usmerjati v doseganje novih položajev, statusov, dobrin… Njegovo moč je smiselno usmeriti v naše lastne notranje transformacije, v spremembe naše zavesti, kjer se nam začne odstirati tančica skrivnosti Enosti – no, to pravzaprav ni nobena skrivnost, je pa zadovoljiv in pomirjujoč občutek, ko se človek zave obstoja in povezave v Enosti in z Enostjo.
Mangalova dejanja, odločitve in misli so vedno usmerjena naprej, podkrepljena z močjo pravice in resnice. Čeprav velikokrat negativno razumljen, služi Mangal dobrodejni sili kreacije. Mangal je energija, ki uteleša Šivino moč uničevanja vsega kar zavira, ignorira ali kako drugače ovira smer razvoja. Tu se izraža njegova duhovna narava. Zato ne glede na to ali se nam pod Mangalovim vplivom zgodi kaj prijetnega ali neprijetnega, se nam to vedno zgodi v dobro nas samih, zaradi naše neprestane rasti in našega razvoja.

Mangal je po svoji kreposti, energičnosti in ognjenosti tesno povezan s Surjo. Razlika med njima izhaja iz dejstva, da je Surja tista nepremagljiva energija, nepopustljiva sila, katera prodre skozi vsako obliko teme. Mangal predstavlja isto energijo, a je tisti del nje, ki se upre, razvname in vedno razhudi, ko se sooči s kakšnim nasprotovanjem, odporom ali oviro. Takrat pride do izraza njegova uničevalna moč.
Tako kot Surja tudi Mangal lahko daje toploto ali pa zažge, daje svetlobo ali pa zapolni z dimom, zmede ali razsvetli. Z razliko od Surje, ki ne rabi vira energije saj je sam ta vir, pa rabi Mangal za svoje delovanje nek vir energije. Če se tega zavemo, lahko v njegov kotel vržemo vsa naša semena omejitev, konfliktov in ostalih negativnosti, saj predstavljajo odlično gorivo za njegovo delovanje. Paziti se moramo, da nas Mangal v iskanju vira energije ne zavede v kurjenje »lastnine« drugih.

Mangal predstavlja spolnost, je usmerjen k nasprotnemu spolu, a redko doseže popolno zadovoljitev.
Mangal si želi samostojnosti in neodvisnosti tudi kar zadeva delitve mnenj in intelektualnih nastopov in podvigov. Raje se drži sam zase, kot pa da bi se pridružil skupini, v kateri prevladujoče mnenje ne ustreza njegovemu videnju resnice.
Po drugi strani pa ima Mangal ogromno sposobnost vživetja se v čustva in doživljanja drugega ter se je pripravljen tudi žrtvovati za druge.

Mangal pride težko pod vpliv drugega planeta, sam pa zelo rad vpliva in izvaja svojo moč predvsem na Merkurja in Venero, naravna principa, ki sta zaradi svoje mladosti še vedno šibkejša od njega.

V mreži družbenih odnosov predstavlja Mangal naše mlajše brate in sestre, športnike, politike, znanstvenike, kirurge, policaje ter sovražnike in tatove.

Pozitivne in negativne lastnosti Mangala
Pod pozitivnimi vplivi Mangal izraža svojo dinamičnost, spontanost, ciljno usmerjenost, ambicioznost, hrabrost in pogum ter pozitivno bojevitost. Pripravljen je na pošteno tekmovanje in rad veliko tvega.
Dober Mangal je strasten, radodaren in velikodušen. Ljubi strukturo in organiziranost, je natančen in vztrajen. Obdari nas z močnim, ostrim, logičnim, že skoraj znanstvenim umom. Obdari nas s fizično močjo in zdravo željo po spolnosti. Moškim podari odlično spolno moč.
Duhovno usmerjen in razvit Mangal nas odpira k študiju in raziskovanju joge, podpira nas v samodisciplini in nas odpira k askezi (pozitivnemu odrekanju užitkov).

Pod negativnimi vplivi pa stopita v ospredje njegov ponos in upor. Išče prepire, možnosti maščevanja, tekmovanja in uničevanja (lahko povzroči tudi smrt drugega), ni potrpežljiv, prej neučakan in zbegan. Je nemiren, prehiter v svojih mislih in dejanjih, hoče vse ali nič, ne danes temveč že včeraj. Je predrzen, domišljav, ošaben, nadut, aroganten in napadalen ter izraža svojo nemilost. Lahko postane boječ, brezvoljen in brez pravega zanimanja za življenje.
Podvrže nas k poškodbam, zlomom in operacijam. Njegova obremenjenost se rada izrazi tudi v težjem odnosu z našimi brati in sestrami. Zaslepljeni z ljubosumnostjo in sebičnostjo nismo sposobni videti, razumeti in kaj šele upoštevati mnenja in potrebe drugih.
Šibak Mangal lahko pri moških povzroči impotentnost in ne daje močne moške izraznosti.

Vse to lahko da zveni strašljivo, a ne pozabimo, da planeti enostavno prebudijo naša zasejana semena, torej obudijo vzorce v naši podzavesti in le te prisilijo v zavestno prebuditev seveda v za to primernem času. Planeti nas ne prisilijo v nekaj, planeti zgolj aktivirajo, kar je že zasejenega v nas. (glej članek Kako delujejo planeti).
.
Mangalovo življenjsko obdobje

V času Mangalove 7 let trajajoče življenjske periode se v nas lahko aktivira mnogo semen zasejanih iz prejšnjih življenj in iz otroštva. Če se tega zavedamo, lahko pod Mangalovo periodo spodbudimo ogromne transformacije tako na čustvenem kot na fizičnem nivoju.
Vsekakor so naša delovanja prežeta z energijo, ki se izraža preko strasti in razburjenosti. Pogum, žeja po akciji in fizični moči stopijo v ospredje.
Ker Mangal vlada nepremičninam, se lahko dogajajo spremembe tudi na tem področju (nakup ali druga oblika pridobitve stanovanja, hiše).
Seveda Mangal aktivira prepirljivost, nemir, jezo, agresijo….ki izhajajo iz nas ali pa iz drugih centrov, odvisno od Mangalovega položaja v naših kozmičnih zapisih. Če živimo zelo ne-zavedno, se lahko v času njegove periode razvijejo prave bitke za premoč energije.
Pod Mangalovo periodo je sproščanje le te zelo učinkovito preko fizične vadbe, plesa, borilnih veščin, pa tudi meditacije. S temi »orodji« bomo bliže stanju Opazovalca, ki bo naredil korak stran od trmastega aktivnega igralca.

Izražanje preko telesa
Mangal predstavlja kostni mozeg ter tvorbo krvi.
Rad prinaša poškodbe, nesreče, zlome, operacije, rane, infekcije ter akutne bolezni, vnetja.


S svetlobo in ljubeznijo,
Barbara Kos
www.djotis-svetloba-na-poti.jimdo.com

foto: freedigitalhotos.net

O Barbara Kos

Djotiš svetovalka

Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: