Med meditacijo pogosto zaspim. Kaj naj naredim?

Med meditacijo pogosto zaspim. Kaj naj naredim?

Med meditacijo pogosto zaspim. Kaj naj naredim? 2Med meditacijo pogosto zaspim. Kaj naj naredim? 3Med meditacijo pogosto zaspim. Kaj naj naredim? 3

Med meditacijo pogosto zaspim

To je zelo pogost pojav, ki se dogaja pri velikem številu ljudi.  Najkrajši odgovor bi bil: »naj te to ne skrbi.«

Vendar s tem odgovorom ne boste najbolj zadovoljni, kaj ne? Sploh če šele začenjate s prakso in čakate na rezultate. Poleg tega pa vam je škoda časa,  ste si ga vzeli za meditacijo, in ga zapravite z spanje.

Tukaj je nekaj napotkov:

Spanec je preprosto potreben –  večin nas živi v zelo hitrem tempu. Tako v službi kot doma več ali manj hitimo, saj nam pogosto primanjkuje spanja.

Ko vstopimo v meditativno stanje, je za nas to zelo oster prehodi – iz hitenja v umirjeno stanje. Telo si ta prehod enostavno razlaga kot čas za pripravo na spanje. To tudi stori, saj nenadne umirjenosti ne more razumeti drugače. Biti v miru in spokojnosti in hkrati ohranjati zavedanje, fokus na dohajanje znotraj nas je posebna veščina, ki jo je potrebno osvojiti. To pa počnemo na treningu Čuječnosti.

Ne glede na vzrok, poskusite ugotoviti:  ali vas morda daje radovednost, kako  zgleda zaspanost v telesu in umu? Kaj najprej opazite? Zavedanje tega stanja ne pomeni kritiziranja ali obsojanja tega zaspanega stanja (» Ne smem početi tako.«). Gre za opazovanje stanja, ki se je pojavilo. Ne presojajte to zaspano stanje, samo opazujte ga, radovedno raziskujte.

Da bi preprečili spanje, lahko poskusite tudi meditacijo z odprtimi očmi. Oči usmerite v točko pred vami na tleh (če je le mogoče). Poskrbite tudi za to, da sedite vzravnano in ne naslonjeni na naslonjalo stola. V tem primeru, vas bo telo s svojim nagibom že samo opozorilo, da tonete v spanje.

Naj ponovim: to je povsem normalno in naj vas ne skrbi. Morda boste s časom ugotovili, da vam bolj ustreza jutranja meditacija. Telo je takrat spočito in osveženo. Um je miren.  Ali pa boste tekom dneva našli pravi čas, ki je za vas najbolj ustrezen.

Meditacijska praksa je tem na dolge proge. Vsakič  odkrivamo nova področja seve in gradimo svoj notranji zemljevid. Zato ne hitite. Privoščite si svoj čas.

In konec koncev- če zaspite med meditacijo, ste to očitno potrebovali.

 

  • Članki
Moje ime je Alenka Dijak. Diplomiran terapevt Medicinske Hipnoze in članica Društva za Medicinsko Hipnozo. To je tisto, kar me žene naprej; pomagati vsem, ki imajo težave pri premagovanju vsakdanjih aktivnosti, nalog in težav. Svoje znanje Medicinske Hipnoze razširila: Mindfulness coaching in kognitivna vedenjska terapija, ki sta odlična pomočnika pri mojem delu.
Deli to s prijateljem