Meditacija – Ne morem ustaviti misli

Meditacija – Ne morem ustaviti misli

OnLine ključ do dušeOnLine ključ do dušeOnLine ključ do duše
OGLAS

Ne morem ustaviti misli

Misli so in bodo. Vedno. Pojavijo se tako rekoč od nikjer. Naš um je tisti, ki te misli zazna in seveda reagira.

Od vas pa je odvisno, koliko pozornosti boste namenili mislim. Ali povedano drugače  – koliko pozornosti boste dovolili, da vam misli ukradejo.

Vsaka misel aktivira neko mrežo asociacij in še preden se dobro zavemo, nas um popelje v preteklost, ki je že mimo ali prihodnost, ki pa nima resnične podlage. Zapomnite si: bolj kot se jim upirate, bolj bodo vztrajale. Več pozornosti jim dajete, bolj se bodo množile in postajale močnejše.  In um bo nanje reagiral na svojstven način:

Lahko nas zasidra v pretekli izkušnji, ki je bila morda boleča. Ko nas popade žalost, bodo misli (um vsekakor bo sodeloval) priklicale še nove goste – žalostne misli in zgodila se bo razprava na temo boleče izkušnje. Zgradila se bo mreža

Lahko pa nas popelje v prihodnost in zasidrajo na otoki zaskrbljenosti glede bodoče dejavnosti. Seveda tu ne boste sami. Prišle bodo misli strahu, skrbi zaskrbljenosti, nemoči in podobno. Ponovno se bo začela razprava – kaj bo ko bo če bo …

To je karikatura tega, kar se dogaja če postanemo sužnji misli in uma –    enostavno sledimo. In ko se vprašamo, kje je sedanji trenutek, kaj se z mano dogaja ravno sedaj? 

Ravno sedaj sem v prihodnosti – ni me tu. Razmišljam o dogodku in me je strah.

Sedaj pa sem v preteklosti in razmišljam o boleči izkušnji. Ni me tu in zelo sem žalostna,

Čuječnost pomaga biti tu. Brez strahu,  žalosti in še drugih čustev, ki nam ne koristijo. Nauči nas le opazovanja misli. Nauči nas, da misli nismo mi, pač pa so kot oblaki – pridejo in gredo. Ko odidejo, za njimi ostane mir – modro nebo. Jim ne sledimo. Le dovolimo, da pridejo in gredo.

Morda vam bo pomagalo naslednje spoznanje: Ko se zavedate tega, kako vas um vodi iz sedanjega trenutka, se samo vrnite nazaj v spokojno stanje tega trenutka. In ne pozabite si čestitati. Uspelo vam je zavedanje dejanja uma. To je vaša moč. Mirno se vrnete nazaj na svojo točko osredotočenosti (lahko je dihanje, del telesa ali druga točka fokusa).

Misli vam bodo tekom meditacije neštetokrat ušle – niste edini. Sicer pa bi bili eden redkih, ki se mu to ne dogaja.To se čisto dogaja vsem.  Vendar čar tega je, da se ponovno nežno povežete s trenutkom  in dovolite mislim, da odidejo.

  • Članki
Moje ime je Alenka Dijak. Diplomiran terapevt Medicinske Hipnoze in članica Društva za Medicinsko Hipnozo. To je tisto, kar me žene naprej; pomagati vsem, ki imajo težave pri premagovanju vsakdanjih aktivnosti, nalog in težav. Svoje znanje Medicinske Hipnoze razširila: Mindfulness coaching in kognitivna vedenjska terapija, ki sta odlična pomočnika pri mojem delu.
V opoju narcisaV opoju narcisaV opoju narcisa

PodobneObjave

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni dogodek

Zadnje objave

Izpostavljamo

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Društvo Pesem duše

Društvo Pesem duše

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Joe DispenzaJoe DispenzaJoe Dispenza
Deli to s prijateljem