Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

OZN – Organizacija združenih narodov je 25. november proglasila za Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami.

25. november je bil razglašen za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami na prvi feministični konferenci Latinske Amerike in Karibov v Bogoti leta 1981, in sicer v spomin na sestre Mirabel, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960.

16 dni akcij proti nasilju nad ženskami je del svetovne kampanje za človekove pravice žensk. Prva kampanja je potekala leta 1991, že leta 1997 pa so v njej sodelovale ženske nevladne organizacije v več kot 120 državah po svetu. 16 dni akcij se začne s 25. novembrom, Mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami, in se zaključi z 10. decembrom, Svetovnim dnevom človekovih pravic.

Društvo SOS telefon od l. 1994 skupaj z drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami izvaja socialne kampanje in medijske akcije v okviru mednarodnih dni akcij proti nasilju nad ženskami.

Javnost in najpomembnejše ciljne skupine ob začetku vsakoletne kampanje informiramo o ciljih kampanje, kar je mogoče zaradi sodelovanja velikega števila lokalnih medijev, ki temi nasilja nad ženskami v tem obdobju namenijo veliko časa in prostora. Pridružijo se jim tudi vsi večji nacionalni mediji, ki poročajo o problemu nasilja nad ženskami, pa tudi o sami kampanji.

Strokovna javnost je v tem obdobju stimulirana, da odpre strokovno diskusijo o tej problematiki. V kampanjo pa se z organizacijo okroglih miz vključijo tudi lokalne skupnosti.

Odkar smo v letu 1999 izpeljali prvo kampanjo, se je zavest o problemu nasilja nad ženskami zelo povečala. Uporaba različnih oblik pomoči, ki jih nudijo različne organizacije, se je povečala, tako telefonskega kot individualnega svetovanja, skupin za samopomoč, varnih hiš in drugih oblik pomoči različnih nevladnih organizacij in vladnih institucij.

Nasilje nad ženskami in nasilje nad otroki je nesprejemljivo.

Vir: Društvo SOS

Brezplačen telefon 080 11 55
drustvo-sos@drustvo-sos.si

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: