Ivitalis

Mehur – veliki mediator

Težave zaradi prekomerno aktivnega sečnega mehurja (inkontinenca) v današnjem času prizadenejo skoraj vsakega šestega Slovenca. Moški in ženske zbolijo v skoraj enakem deležu. Moški, ki pogosto urinirajo in jih pogosto tišči na vodo, imajo pogosto povečanje prostate.

To stanje se razlikuje od prekomerno aktivnega sečnega mehurja, saj lahko povzroči težaven začetek mokrenja, šibek curek med mokrenjem in nepopolno praznjenje mehurja. Te težave prizadenejo dostojanstvo, ustvarjajo nizko samopodobo, vplivajo na spremembo načina življenja…

Težave z mehurjem niso omejene samo na odrasle. Pri otrocih so v ospredju težave z zadrževanjem urina. Kar 30% otrok trpi za to težavo. Ti otroci imajo v 45 do 70 odstotkih tudi ponavljajoče se okužbe spodnjega dela sečil. Dokazano je namreč, da občasno ali stalno povišan tlak v mehurju tudi do 30 odstotkov zmanjša prekrvitev sluznice in mišice mehurja. Zlasti pri deklicah so pogostejša vnetja mehurja (cistitisi).

Tudi rak na mehurju je vse pogostejša maligna bolezen. Po podatkih Registra raka je v letu 2006 za rakom na mehurju zbolelo 258 Slovencev.

Večina ljudi je prepričana, da težav ni možno zdraviti, ker jih povezujejo s starostjo, z dednostjo ali psihološkimi težavami, vendar imamo za vas veselo novico: predstavljamo kako uravnovesiti energijo mehurja z vajami, z masažo, z zmanjšanjem stresa, s hrano in z razbremenitvijo čustev. Ko dvignete energijo mehurja, se mehur sam začne obnavljati.

Upokojenka, ki je prišla v našo ordinacijo, je potožila, da si ne more več zamišljati, kako zapustiti dom za dlje kot za eno uro. Na sprehod je šla lahko samo do sosednjega bloka. Kot je rekla, je njeno življenje začelo zgubljati smisel. Redno je delala tudi Keglove vaje, vendar želenega uspeha ni bilo. Tudi terapija z zdravili ni pomagala, ker je po zdravilih vedno čutila ogromno potrebo po vodi, kar pa je sprožilo odvajanje večjih količin vode. Pri nas je dobila iVitalis vaje, ki jih je morala redno delati, s terapijo pa smo ugotovili blokade na določenih mestih hrbtenice. Čustva, ki jih je potiskala v ozadje so postala jasna, ko smo sprostili energijo, ki je bila nabrana v predelu hrbtenice. S pomočjo vaj za čustva, se je gospa naučila upravljati s temi čustvi in inkontinenca je začela izzvenevati.

ZDRAV MEHUR – PRI VAS DOMA JE PROŽNOST

Mehur – simbol pomirjenosti in sproščenosti

MEHUR SVOJEM OBILJU

Sečni mehur je organ sečil, v katerem se zbira seč. Gre za mišičast votli organ, ki leži pri človeku v mali medenici. Čeravno seč neprenehoma izteka iz ledvic, omogoča sečni mehur občasno uriniranje. Organ je zelo prožen, njegova velikost je odvisna od količine seča v mehurju. Seč se izloči skozi sečnico.

Mehur je v vzhodni medicini simbol sproščenosti, pomirjenosti in dobre komunikacije. Nadzira in regulira izločanje tekočin iz celega telesa. Energija mehurja je pomembna za ohranjanje vitalnosti in prožnosti telesa ter izločanje strupov. Seč se namreč nabira v mehurju, zato se mehur prilagaja količini seča in se izloči šele, ko senzorji zaznajo, da je mehur poln. Prožnost mehurja je zato ena ključnih značilnosti tega energijskega toka in se odraža tako na fizičnem, čustvenem in mentalnem nivoju. Polna energija mehurja se izraža v prožnosti telesa (človek še v pozni starosti lahko telovadi, hodi, naredi predklon…), prožnosti načina razmišljanja (človek zlahka sprejme tudi mnenja drugih in se po potrebi spremeni) in prožnosti pretoka čustev (človek izrazi svoja čustva in jih ne zatira, ko čustva izrazi jih tudi spusti in se veseli novega).Mehur_Neja_Zupan[1]

Mehur ima preko vode, ki zajema preko 70% vseh tekočin v telesu, neposredno povezavo do vseh ostalih organov. Voda ima poživljajoč učinek in omogoča prenos informacij in drugih elementov za dobro delovanje vseh organov. Zadostna količina vode in odstranitev izločenih tekočin iz celic oživlja organe. Ker je mehur povezan z vodo, vsem organom omogoča dobro komunikacijo z živčnim sistemom in prenos pomembnih informacij. Kadar smo sproščeni in mirni voda lahko oblije vse strukture v telesu. Človek s polno energijo mehurja je zato sproščeno komunikativen in hkrati ve kdaj je pomembna tišina. Deluje modro in uvidevno.

Za človeka z uravnovešeno energijo mehurja je značilno, da si v življenju postavlja cilje in jih tudi uresničuje. Ve kaj je njegov namen in prožno išče možnosti za uresničitev tega, kar si je zadal. Odgovore poišče v tišini, ko je sam s seboj in nato kot reka sledi poti do cilja.

MEHUR V TEŽAVI

Neharmonija v energijskem toku mehurja se kaže v težavah z mokrenjem (zastoj vode), s pomanjkanjem nadzora nad mokrenjem (inkontinenca), pekoča bolečina med mokrenjem, kri v urinu, zastoj vode v telesu, bolečine v hrbtenici, revma, artritis, bolezni živcev (demenca, Parkinsonova bolezen, Alzheimerjeva bolezen, mišična distrofija…), bolečine v sklepih, zastajanje limfne tekočine…

V čustvenem smislu oseba poriva probleme v ozadje in jih ne razrešuje. Življenje je zanj/zanjo naprezanje in oseba se boji izraziti svoja čustva, ker misli, da bi lahko izgubila kontrolo. Zato se na situacije večkrat, še posebej stresne, odzove napadalno, lahko v fizičnem ali/in čustvenem smislu. Ta stanja se pojavljajo zavestno ali podzavestno, znak za ta stanja pa so napetosti v hrbtu, še posebej v ledvenem delu. Ljubosumje je značilno čustvo, ki kaže na neravnovesje v energijskem toku mehurja. Če je oseba še nezavedna čustev ljubosumja in ima težave s hrbtenico in išijatičnim živcem, potem je čas, da se sooči z dogajanjem znotraj sebe. Le osvoboditev napetosti znotraj prinese sprostitev napetosti v telesu in v odnosih.

Težave z energijskim tokom mehurja so posledica premajhne ali prevelike pretočnosti, prožnosti v mislih, čustvih in v fizičnem telesu. Kadar je pretok energije oviran v telesu, čustvih in mislih, se pojavijo napetosti. Kadar je energije preveč, je človek preveč razpršen in razpuščen. Nima lastne »hrbtenice«, brez razmisleka popusti vsaki zunanji zahtevi ali pa je zelo letargičen / lenoben. Poplavljena reka je prispodoba za preveč energije v energijskem toku mehurja. In suša je prispodoba za premalo energije v energijskem toku mehurja.

Starejši ljudje imajo velikokrat inkontinenco (nezmožnost zadrževanja urina) in demenco. To je le redko posledica težav z mehurjem in možgani. Težavi sta predvsem povezani s pomanjkanjem ciljne usmerjenosti – miselnosti, da je starejši človek nekoristen v družbi (nima več pomembne vloge) in da je odvisen od drugih.

Vse vrste težav z energijskim tokom mehurja je možno odpraviti, ko energijo uravnovesimo, da teče mirno kot reka.

MIŠICA, KI JE POVEZNA Z MERIDIANOM MEHURJA

Mišica, ki je povezana z mehurjem je mišica upogibalka gležnja.

Mišica se nahaja ob strani pod kolenom. Izhodišče je na zunanji strani piščali pod kolenom. Poteka ob piščali preko gležnja in se narašča na kosti prstov na podplatu.

Načini uravnovešanja energije mehurjamehur_vaje[1]

GIBANJE = ŽIVLJENJE
Brez gibanja ni življenja. Mišica upogibalka gležnja je povezana z mehurjem. Kadar mišico raztezamo, hkrati krepimo/uravnovešamo tudi energijo mehurja.

– Obrni gleženj navzven in navzgor.
– Mezinec na nogi je obrnjen proti glavi.
– V počasnem gibu z nogo nariši črko U.

Vajo za mehur izvajamo večkrat na dan po nekaj minut (cca 80 ponovitev izmenično na vsako roko).
Ustvarjanje čustvenega ravnovesja
Ko hočemo uravnovesiti energijo mehurja je pomembno, da v dnevu brundamo, mrmramo. Najbolje je, da si vzamemo čas nekajkrat na dan. Ko mrmramo, pomeni da zdravimo telo, dovajamo mu energijo našim ledvicam. Lahko pa začnemo enostavno ponavljati »fuuuu, fuuuu,…«

Hrana
Pomemben je vitamin B (polnovredna žita in žitni izdelki, soja, sadje, kvas, stročnice, krompir, jajčni rumenjak, arašidi, oreščki, mleko, večina zelenjave, ribe) in veliko naravne vode. Pomembno je, da je hrana čim bolj sveža in nepredelana, da v sebi zadrži vitamine in minerale. Za mehur je pomembno, da uživamo tudi po okusu slano hrano. Ko hrano pripravljamo, je pomembno, da jo pripravljamo z mislijo na vitalno energijo navdušenja. In ko se usedemo k obroku, je pomembno, da jemo v miru: zamišljamo si, da hrana prinaša nove koristne snovi za naše telo in da se telo poživlja in polni z energijo navdušenja.
mehur_glava[1]
Zmanjšanje stresa mehurja
Stres je posledica neprožnosti misli, čustev in fizičnega telesa, kar je posledica pomanjkanja navdušenja, da naredimo v življenju res nekaj za nas posebnega. Stres se pojavi, kadar smo brez »konkretnega« cilja. Ravnovesje spodbudimo z nežnim prijemom refleksnih točk levo in desno 2 prsta nad očesi in ob notranji strani obrvi. Točki primemo nežno, kot bi se usedel metulj, z dvema prstoma: kazalcem in sredincem. Pomembno je, da smo med sproščanjem nameščeni v udoben stol, ali pa smo kar v postelji. Točko držimo 2-3 minute vsaj 2x na dan.

Korekcija drže telesamehur_glava_1[1]
Mišica upogibalka gležnja drži gleženj. Pri težavah z mišico ima oseba težave z gležnjem (izpahi, zvini, poškodbe, vnetja, krči). Noge so lahko bolj ukrivljene navzven, stopalo pa navznoter. Da ojačimo mišico in sprostimo napetost je postopek naslednji:
1. Potrebujemo nekoga da nam pomaga
2. Postavimo se pred ogledalo, da vidimo svojo »normalno« telesno držo
3. Pomočnik prime na čelu narisani točki (sredina čela – nežno kot metulj se dotakne točk s kazalcem in sredincem na eni strani in palcem na drugi strani)
4. Zelo, zelo počasi premaknemo telo v bolj pravilen položaj. Vmes globoko dihamo
5. Ponovimo 5x

Zmanjšanje bolečine
Bolečine v predelu mehurja zmanjšamo z močnim pritiskom nad popkom, levo in desno 2 prsta in istočasno nad sramno kostjo. Pritisk mora biti tako močan, da začutimo rahlo bolečino. Če je bolečina zaradi pritiska premočna potem pritisk popustimo, ker nočemo vnašati novih bolečin v telo. Masiramo 2-3 min. večkrat na dan.

Pri resnih in kroničnih težavah z mehurjem je obvezen obisk vašega zdravnika. Predstavljene tehnike pohitrijo zdravljenje in vas ohranjajo vitalne. Tehnike izboljšujejo sposobnost vašega telesa, da se hitro obnavlja, da ohranjate telo prožno in zlahka sprejmete spremembe. To pa je temelj vašega zdravja. Z rednim izvajanjem vaj zmanjšate možnost čustvene nestabilnosti. Redno izvajanje fizičnih vaj okrepi vaš mehur in zmanjša možnost obolenj.

Vse vaje, ki so predstavljene v člankih so predstavljene tudi v knjigi z DVDjem Prebudi najboljše v sebi.zupan_neja[1] Vaje iVitalis niso samo krepitev mišic, so krepitev mišic, ki so dokazano povezane z delovanjem notranjih organov. iVItalis vaje sproščajo morebitne zastoje na energijskih kanalih organov. iVItalis vaje delujejo izjemno sproščujoče. iVitalis vadba je namensko usmerjena v Dvig energije, Sproščanje stresa; Dvig učinkovitosti pomnjenja in učenja; Bojše delovanje odpornosti imunskega sistema; ter ne nazadnje v Povečanje kreativnosti in hitrejše poti do rešitve. Vse našteto najdete v knjigi in DVDju Prebudi najboljše v sebi.

 

Tagi
Pokaži več

Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !