Minljivost telesa in neumrljivost duše

Številni hindujci verjamejo, da imajo veliko srečo, če umrejo v Varanasiju ob Gangesu, saj pravijo, da pride Šiva v uho umirajočega zašepetat ime Rame (Vsevišnjega Gospoda in izvora večnega zadovoljstva) in mu s tem zagotovi osvoboditev iz kroga rojstev in smrti. 

Zato veliko romarjev ob koncu življenja pride v Varanasi.

Sedel sem tako, da sem prek gorečih trupel opazoval sorodnike in prijatelje, ki so se bili prisiljeni spoprijeti s stvarnostjo smrti. Po sprevodu, ki sta ga po ulicah spremljala petje in jok, so telo položili na grmado iz drv, ga okrasili s svetimi predmeti ter izgovarjali molitve, mantre in sveta besedila. Obred se je končal tako, da je šel najstarejši sin ali najbližji sorodnik okoli trupla, ga poškropil z vodo iz Gangesa in z gorečo baklo zanetil grmado. Zažig mrtvega telesa pomeni osvoboditev duha, plameni pa predstavljajo Brahmo, stvarnika.

Ogenj je vse bolj plamtel in proti nebu se je valil črn dim. Takrat so številni žalujoči izrekli zadnje molitve, se okopali v reki in odšli. Jaz pa sem ostal in pazljivo opazoval preminevanje trupla. Lasje so zacvrčali in že jih ni bilo več, meso se je skrčilo, organi so se stalili in kosti razpadle. Plameni so postopoma pogoltnili celotno telo. Na koncu ni ostalo nič drugega kot kup pepela.

Tega so nato pazljivo pometli v Ganges, zadnje počivališče. Tak je bil veličastni konec posameznikovega življenja. V ozadju je odzvanjala očarljiva pesem matere Ganges, ki nas je klicala v večno resničnost. Vsake toliko je v njeni pesmi vzniknila mantra Hare Krišna, ki sem jo pel med premišljevanjem o smrti. Čez čas prijatelji in svojci položijo naše telo v zemljo ali ogenj. Zakaj ga uničijo, če ga imajo res radi?

Ljudje nimajo radi telesa, temveč dušo. Telo je začasno vozilo in je brez duše kot avtomobil brez voznika. Vidim z očmi, voham z nosom, okušam z jezikom, slišim z ušesi, čutim s kožo, mislim z možgani in ljubim s srcem. Kdo sem pa jaz? Kdo je tisti, ki poganja moje telo ter vse opazuje, uživa in trpi?

Radhanath Svami

Iz knjige Pot domov, Avtobiografija ameriškega svamija

www.radhanathsvami.si

O Radhanath Svami

Priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: