Moč tišine ali veličastnost Saturna

Moč tišine ali veličastnost Saturna
Moč tišine ali veličastnost Saturna

Saturnova učenja niso lahka, a velikokrat tudi iz čiste vraževernosti in nevednosti zavita v strah in trepet. Zakaj se mnogim med nami naježi koža, nas stisne v želodcu ali pa se nam omehčajo kolena, ko slišimo da se govori o Sade satiju? Je Sade sati resnično tako nevaren?

1. Saturnove lastnosti

Po besedah Maharišija Parašare, očeta Brihat Parashara Hora Shastre, ima Saturn dolgo, mršavo postavo, temno polt in temne oči, velike zobe, je brezbrižen, šepa ter ima surove, raskave lase. Saturn, sicer kraljevi sin, je v kraljevem kabinetu služabnik. Modri safir je njegov drag kamen, železo pa njegova kovina. Njegov dan je sobota. Njegova domovanja predstavljajo umazani, stari prostori, hiše, mesta.

Lahko si ga predstavljamo kot brezsrčnega in stiskaškega asketa, ki nam na pot prinaša skrbi, ovire in žalost. Odrekanje in trpljenje. Izgube in smrt. Saturn predstavlja težko delo ter služenje drugim. Predstavlja reveže, invalide, stare ljudi, podrejene. Je naporen učitelj, ki ne odobrava učenčeve lenobe in površnosti, katera je posledica neučakanosti in naglega, nepremišljenega delovanja.

2. Saturnova učenja

Res da je strog, a velikokrat nepravilno in enostransko razumljen kot krut, neusmiljen in brezsrčen. Iz njegovih učenj se moramo naučiti vztrajnosti, potrpežljivosti, discipline, ponižnosti, poštenosti, skromnosti in nezahtevnosti, uči nas temeljitosti in marljivosti. Saturn ljubi tiste garače, ki svojo pozornost in energijo usmerjajo v dobra dela, ki so disciplinirani, organizirani, ki se zavedajo svojih zadolžitev in odgovornosti.

Saturn nas uči sprevidenja naših lastnih napak, trenutkov lenobe in malomarnosti, krutosti in samouničevanja. A vse to z namenom naše lastne buditve, da jih spregledamo in da delamo na njih. Premislimo, koliko ljudi smo prizadeli s svojim delovanjem ali nedelovanjem? Koliko krat smo bili neiskreni do sebe in do drugih?

Ko se odpremo njegovemu učenju, nam Saturn pravzaprav pomaga. Usmerja nas k drugačnim ciljem, k drugačnim spoznanjem – z njegovo pomočjo pridemo do sebe. Uči nas prizemljenosti, realnosti našega tu zemeljskega življenja. Sprejetja le tega in predvsem spoznanje in sprejetje sebe.

3. Kdaj se lahko srečamo s Saturnom?

Slej ko prej se vsak človek sreča s Saturnovim učenjem. Bodisi preko aktivacije Saturnove 19 let trajajočega življenjskega obdobja (Saturnove mahadaše), preko krajših aktivacij znotraj življenjskih obdobij drugih planetov ali pa preko Saturnovega tranzita naše rojstne Lune, imenovanega Sade sati.

4. Tehnični opis Sade satija

Tehnično gledano se Sade sati prične, ko Saturn vstopi v znamenje pred našo Luno, se nadaljuje z njegovim prehodom znamenja z našo Luno in se počasi konča, ko zapusti znamenje po naši Luni. Saturn je najpočasnejši planet – za prehod enega znamenja potrebuje 2 leti in pol. Da preide vsa tri znamenja potrebuje tako 7 let in pol.
Če nadaljujemo z matematiko lahko kaj hitro ugotovimo, da Saturn za obhod celotnega zodiaka potrebuje približno 30 let. Približnih je tudi tistih 7 let in pol, saj je Saturn na svoji poti velikokrat tudi retrograden, torej se prividno za nekaj časa giblje nazaj, kar podaljša Sade sati in njegov obhod za nekaj mesecev. Tekom svojega življenja se lahko posameznik sreča z dvema ali s tremi Sade satiji.

5. Obdobje mnogih sprememb

Sade sati je lahko obdobje mnogih sprememb. Različni teksti navajajo, da se posameznik v 7 in polletnem obdobju Sade satija lahko sreča s smrtjo v družini, s finančnimi težavami, s težavami z napredovanjem, z obremenjenostjo odnosov tako na delovnem mestu kot v partnerstvu in z otroci, z nepričakovanimi ovirami na vseh področjih, ko posameznik poskuša narediti nekaj novega, z zdravstvenimi problemi, z depresijo in melanholijo, s potrtostjo in otopelostjo, z izgubo samozavesti in vitalnosti, z nespečnostjo, z nesrečami, z zamegljeno razsodnostjo, z nemirnim umom, s slabim spominom in s težavami z izraznostjo. Na splošno – obdobje ene velike žalosti in osebnega trpljenja. Hja, kdo se ne bi bal tega temnega moža?

6. »Se mora to vse zgoditi tudi meni?«

Ne. Z zgoraj naštetimi opisi (ki so zgolj nekateri!) je kaj hitro zapasti v vraževerje, da Sade sati predstavlja 7 let in pol nesreče. S Sade satijem ali brez njega, v življenju se nam redkokdaj pripeti, da v obdobju sedmih let ne pride do nobenega izziva, do nobene življenjske preizkušnje, do nobenega problema. Tempo življenja je prehitro, živimo prehitro in predvsem ne-zavestno, da ne bi imeli in doživljali trpljenja. Živimo in delujemo preveč »zunaj«, namesto »znotraj«.

Kakšno kvaliteto, barvo in okus bo imel naš Sade sati, zavisi od mnogih dejavnikov, ki so čisto individualni za vsakega od nas posebej. Odvisno je od celotne postavitve vseh planetov in njihove medsebojne igre; od pozicije, kvalitete in moči naše rojstne Lune, od pozicije, kvalitete in moči našega Saturna (in le tega v tranzitu) in njegove pripravljenosti do sodelovanja in vloge v našem kozmičnem zapisu… To so zgolj nekateri dejavniki in še ti so čisto individualni, iz vaše karte namenjeni zgolj vam, vaši rasti in razvoju, saj gre za vašo karmično zgodbo, za vaše življenje. A mi smo se tako navajeni primerjati z drugimi. Ne samo v preseganju materialnih dobrin in dosežkov drugih, včasih želimo biti tudi večji Ubogi jazi v trpljenju.

Nikakor ne želim zanikati težavnosti tega obdobja – tudi sama sem že bila deležna Saturnove taktirke. In se učim dalje. Res je, da gre za obdobje precejšnjih obremenitev, predvsem kar zadeva materialno (zunanje) življenja, pa tudi našega čustvenega življenja. Kako le ne, saj Saturn hodi preko naše Lune in tako pritiska na našo notranjost, samozavest, čustvenost, občutljivost, srčnost in sočutje, jasnost misli, občutke ter ne nazadnje na našo inteligenco in na našo nežnost predvsem do sebe. Zamajati se nam znajo vsi zunanji stebri, na katerih vede ali nevede slonimo (prijatelji, partnerji, družina, starši, delodajalci…)

7. Sade sati ni kazen

Želim vas ohrabriti in vam prikazati možne poti, da se da na Sade sati gledati in ga doživljati tudi drugače. Saturn nas uči postaviti se na svoje noge, uči nas prizemljitve in nam ne dovoli sanjanja gradov v oblakih. Naučiti se moramo, da sami poskrbimo za sebe, da smo sami sebi zadostni, da ne iščemo rešitev zunaj sebe, temveč da se za rešitvami ozremo v sebe.
V obdobju Saturnovega učenja moramo odpreti vrata naši lastni prilagodljivosti. Upočasniti moramo tempo življenja, začeti moramo delovati iz sebe, postati moramo opazovalci samega sebe.

Dobro je, da se na ta obdobja pripravimo z notranjo stabilnostjo, saj Saturn prinaša psihološke in duševne obremenitve. Začeti moramo z delom na sebi. Dobro je razviti zaupanje v sebe in svoje sposobnosti ter moči – to je zlati ključ za vsa obdobja obarvana s Saturnom.
Dobro je, da se pripravimo na obdobja frustracije, ločitev in zakasnitev. Na obdobja žalosti, neugodja in trpljenja. Dobro je, da se ne ženemo brezglavo za materialnimi dosežki; Saturn želi od nas, da se ranjeni kot že smo, obrnemo in zatečemo v sebe. Saturn želi od nas prebuditev, torej zavestno življenje.

Razviti in okrepiti moramo lastno hrbtenico! Saturn nas bo preizkušal na ljudeh in predmetih, ki nam veliko pomenijo, na vseh tistih, na katerih slonimo. Tu bomo doživljali največ trpljenja, saj trpimo vedno
• ko nečesa ne dobimo kar si zelo želimo ter trpimo,
• ko nam je vzeto tisto, brez česar mislimo, da ne moremo živeti ter seveda
• ob fizični bolečini.

Zato se vadite v ne-vezanju! Razprite pest in osvobodite vse odnose, predmete in ljudi, ki jih stiskate v pesti. Opustite in razrešite se kontrole, ki jo tako radi izvajamo nad življenjem.

8. Zakaj torej trpimo?

Prevelikokrat ne slišimo Saturnovega učenja, ker je hrup okoli in v nas preglasen. Če nam ga uspe vsaj malo utišati, smo sebi in preizkušnjam lahko hvaležni za neprecenljiva samo-spoznanja, za globoko zaupanje v sebe in za življenjsko modrost.
Če smo Tu in Sedaj se je čisto možno soočiti s Sade satijem z odprtimi očmi, brez zaskrbljenosti in vraževernega strahu. Potrebno se je zavedati, da sreča ni naključna; sreča zavisi od naših pričakovanj, odprtosti, pozornosti in naše budnosti v življenju. Večja ko so naša pričakovanja, manjša ko je naša pozornost, bolj ko smo neprilagodljivi in bolj ko spimo, večje bo naše trpljenje.

Saturn nas v Sade satiju ne uči zgolj nevezanosti temveč tudi nestalnosti, spremenljivosti ter da sveta okoli nas ne jemljemo preveč osebno. Ja, ko spoznamo, da so celotno življenje, ljudje, dogodki, stvari podrejeni zakonu minljivosti (sprememba je edina stalnica v kozmosu), nezadovoljivosti (da nas nič od zunaj ne more zadovoljiti) in neosebnosti (da vse zunaj mene, pa tudi moje misli ter občutki nisem jaz), potem prijem popusti. Ko se vsega tega zavemo in zgolj opazujemo, ko dopustimo, da vse je tako kot je, se konča trpljenje in spoznamo mir. Če pa se vežemo na to iluzijo ter na naravne procese propadanja in umiranja ter se za krono vsega še istovetimo z njimi, trpimo.

9. Ko se zazremo v sebe in razpremo svoja krila

Sade sati in njegova mahadaša prinašata ostro zimo, katera pripravi vse potrebno za prihajajočo plodno pomlad. Iz Saturnovih učenj ne pridemo isti – smo drugačni. Oprani odvečnih stvari smo lažji. Z nežnostjo in pozornostjo si celimo rane, katerim smo hvaležni za njihove lekcije. Smo krotkejši, kar ne pomeni, da smo lažje vodljivi! Sploh ne, saj ko smo budni, ko se zavedamo sebe, nas ni mogoče več voditi.
Smo prevzgojeni, saj odpadejo vse nepotrebne balastne snovi, naučeni vzorci…ter se naredimo po svojih merah. A nič se ne zgodi samo od sebe. S Saturnom je potrebno sodelovati, potrebno ga je slišati, se odpreti in zavestno prepustiti.

Vsega tega pa smo se sposobni in pripravljeni naučiti (ali vsaj poskusiti, narediti prve korake), ko se zavemo hrupa okoli sebe in v sebi. Ena izmed rešitev je meditativna izkušnja miru, tišine, v kateri sprva um utihne, ker je še ne pozna, potem pa kriči in vpije, ker sluti konec svoje igre. Je le mir in le smo. Vdihu sledi izdih. Vdih. Izdih. Kje smo sedaj mi? Kdo smo mi?
Saturn nas uči, da se zavemo naših besed, misli in dejanj. Uči nas pravih besed, negovanja čistih mislih ter prave akcije v pravem trenutku.

Pozanimajte se za vaša obdobja Sade satija in Saturnove življenjske periode – mogoče vam ravno v tem trenutku teče ena izmed njiju. Hm, mogoče pa kar obe hkrati. Ali pa ste ravno zaključili z njimi in potem zelo dobro razumete tole pisanje.

Vsekakor pa ne čakajte, da potrka na vaša vrata. Začnite z zavestnim življenjem že danes, da si boste olajšali in olepšali jutri.
In ne bojte se možaka, saj na vrata potrka le tako močno, kot mi lahko prenesemo in trka tako dolgo, da se zbudimo.

S spoštovanjem in ljubeznijo

Avtor: Barbara Kos
www.djotis-svetloba-na-poti.jimdo.com

foto: splet

O Barbara Kos

Djotiš svetovalka

Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: