Osebnostna rast

Objemi in dotiki pomagajo omiliti bolečino

Tolažilna roka na ramenu
Kadar smo slabe volje in potrti, tesen objem pride še kako prav, znanstveniki pa pravijo, da za to obstaja tudi razlaga. Tolažilni objem namreč v resnici pomaga omiliti bolečino.

Švedski znanstveniki trdijo, da lahko bolečino, ki nastane, ko se koža segreje do temperature, ko začutimo nelagodje, omilimo z nežnimi dotiki mehke krtače. To razlaga, zakaj starši nagonsko objemajo in poljubljajo svojega otroka, kadar ta pade in se udari. V trenutkih krize lahko koristi že tolažilna roka na ramenu.

Znanstveniki so dokazali, da je naša koža polna živčnih vlaken, ki se gibljejo, kadar nas kdo objema, ljubkuje in se nas nežno dotika. Tedaj ta vlakna oddajajo informacije v del možganov, zadolžen za čustva, zato pride do zadovoljstva. Aktivacija »vlaken zadovoljstva« ali C-vlaken prepreči drugim vlaknom, da bi v možgane odnašala sporočila o bolečini. Profesor Francis McGlone iz družbe Unilever, ki je odkril C-vlakna, pravi, da objemanje in nega, podobno kot krtačenje las, igrata pomembno vlogo pri ustvarjanju zadovoljstva.

Avtor: NP
www.viva.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !