sreda, 25 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Oče in sin

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Nadaljujem s raziskovanjem najbolj intenzivnih in odnosov, ki se tvorijo znotraj družine. V mojem prejšnjem razmišljanju sem osvetlila odnos med mamo in hčerko, tokrat pa se posvečam odnosu med očetom in sinom, ki je tudi vedno poln medsebojnega merjenja moči, zlasti, ko sin odrašča.

Tradicionalno so očetje zelo ponosni, ko se jim rodi sin. Verjetno to izhaja iz tradicije nasledstva in prenosa priimka naprej na nove generacije. Očetje so srečni, da bodo lahko prenesli svoja znanja in veščine na potomca, torej po njihovem mnenju pomanjšano kopijo njih samih.

Sinovi niso kopije svojih očetov temveč so unikatni posamezniki, ki jih seveda med drugim definira tudi spol, torej so bodoči moški, ko odrastejo. Na tej poti se seveda dogaja veliko stvari, torej tudi neznank, ki so del našega vsakdana.

Ena od neznank je, ali ima ta sin funkcionalnega očeta. To pomeni, da je oče prisoten v družini, ljubeč do sinove mame, pozoren in igriv do sinka, mu dovoli bolj drzno raziskovanje okolja kot mama, ki je po tradiciji bolj zaščitniška in skrbna.

Takšen oče dovoli sinu, da se mu z odraščanjem zdravo zoperstavlja, izraža svoje razvijajoče ambicije in meri moči z očetom, ki tega ne zameri, temveč ponosno kontrira sinu in mu tako kaže, da se mora za uspeh potruditi in da se nič ne pridobi zlahka in brez boja. To je pravi moško – moški odnos, ki se razvija od rojstva do konca adolescence, ko sine odraste v prav tako funkcionalnega odgovornega mladega moškega, ki se dobro razume z očetom in spoštuje ženske, ker njegov oče tudi izraža polno spoštovanje do svoje soproge, sinove mame.

Druga neznanka je, da ima sin očeta, a je pasiven in neodziven, tako fizično kot čustveno. Torej je nekje doma, a se s sinom ne ukvarja in mu ne daje podpore, ljubezni, pozornosti, kvečjemu neprestano išče težave in napake, ki se seveda v odraščajočemu sinu potencirajo. Žena takšnega moškega je bolj dominantna kot soprog, je dokaj ukazovalna in je spremenila v času odnosa svojega partnerja v podložno »copato«, ki ji je to seveda tudi pustil. Emocionalno osamljena mati si prilasti sina kot lastnino in si ga priklene na sebe kot nadomestnega partnerja z besedami, da bo ona vedno skrbela za sina, da nobena druga ženska ni tega sposobna tako kot ona, požrtvovalna mati, ki goreče razvaja tudi kasneje odraslega sina oziroma moškega, ki pogosto ne zmore moči se otresti čustvenega izsiljevanja matere, ki seveda vse »tekmice«, torej morebitne partnerke sina tlači v ‘drek’, jim najde vse možne napake in z nobeno ni zadovoljna.
Če kljub njenemu negodovanju sin vseeno pogumno poroči dekle, se ji ne piše dobro, ker se bo snaha vtikala v popolnoma vse in bo s tem spremenila življenje sina in žene ter kasneje otrok v pekel. Verjetno vsi poznate kakšne takšne zgodbe iz sosedstva. No, neznanka, ko sin nima očeta je zgodba za eno od prihodnjih kolumen.

Povrnimo se na odnos oče in sin. Res je izjemno pomembno, da je oče prisoten in je zdrav zgled odraščajočemu bodočemu moškemu. To prinaša velik izziv, saj terja veliko odgovornosti očeta, da modro in potrpežljivo uči sina, kako naj nastopa, da je odločen a obenem pozoren, samozavesten in obenem nežen v svojem odnosu do na primer deklet.

Očetje ste res izjemno pomembna podpora svojemu podmladku, ker tako kot boste vi ravnali s svojimi partnerkami, bodo vaši sinovi v odraslosti ravnali z njihovimi dekleti.

Očetje, izognite se skušnjavi neprestanega kritiziranja in nezadovoljstva s sinom. On ni vaša konkurenca! Sin potrebuje vaše vodstvo, podporo in konstruktivno kritiko, res ni na mestu vaše odraslo moraliziranje in ignorantsko obnašanje. Sinovi vas zelo potrebujejo, četudi tega ne pokažejo. Bodite jim voditelj in tisti, ki prvi pristopi in pokaže velikodušnost odpuščanja, ko se bosta zapletala v moške tekmovalne preizkuse.

V branje priporočam knjigo Iskreno o otrocih in najstništvu >>

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij