Osebna rast

Odstranjevanje miselnih vzorcev

V življenju se nenehno sprašujemo – zakaj… ZAKAJ se mi to dogaja? To izhaja iz Freudove atmosfere psihološke analize. Le zahodna družba vedno analizira in sprašuje zakaj.

Druge kulture vedo, da je um vedno nov, vedno svež, vedno drugačen. Analiziranje in poglabljanje v problem odražata paničen pristop. Panika zadržuje vzorce.

Običajno delujemo tako, da enak vzrok vedno povezujemo z enako posledico in s tem ustvarimo vzorec, naše ravnanje pa postane obnašanje po vzorcu. Odslej delujte drugače – brez analiz! Preteklost vam vlada skozi strah. Ego, lažni jaz, varuje preteklost (to sem se učil, to sem raziskoval, to sem prebral…, to vem…). Nekateri ljudje ne morejo opustiti svojih vzorcev, ker so od njih odvisni.

Nova psihologija deluje tako, da opušča obsesivni impulz družbe in kulture.

Zavestno prepoznavanje vzorcev – soočanje z vzorci – sproži v nas napetost, nelagodje. Seveda, ugotovili smo, da nekaj v umu ni v redu. Pri uspešnem soočanju z vzorci moramo zato razviti občutek miru, vzorec moramo sprejeti kot danost in ne videti v njem sovražnika. Ali smo ga res sprejeli, vemo po načinu dihanja: če smo ga sprejeli, dihamo mirno; vse, kar sprejemamo, postane “naše” in nima več moči nad nami, zato nas ne prizadene. Kadar pa je dih kratek ali zadržan (znak nesprejemanja), povzroči blokado in zastoj energije. Ustvarja nekakšno paniko.

Zastavite si posamezno vprašanje. Ko dobite odgovore, jih brišite. Le tako boste lahko napravili prostor za pojav novih! Um se mora naučiti, da po odgovor ne sega v skladišče spominov in izkušenj, temveč poišče originalno, novo idejo. Um odgovor išče tako, da prisluhne neskončnemu znanju v sebi in ne išče v svojih predalčkih.

VAJA: Napišite vse svoje miselne vzorce, ki jih želite opustiti, soočite se z njimi in ob tem vzdržujte normalno dihanje.

Primer: vzorec »ne morem se upreti čokoladi«, ker je življenje težko. Prepoznajte vzorec in bodite pozorni na svoje telo. Izognite se paniki!
Sporočila Rachel Meron
www.prisluhni.si

Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !