Orientalna vizualna diagnostika telesa

Beseda »bolezen« pomeni pomanjkanje svežine, ugodja in zdravja, in nato pride žalost kot je bolezen. Zato, preden spregovorimo o bolezni, moramo razumeti, svežino, udobnost in zdravje. Zdravje pomeni red; bolezen pa je nered. V notranjosti telesa obstajajo vedno medsebojna delovanja reda in nereda.

Moder človek se uči popolno ozavestiti navzočnost kaosa v svojem telesu in ponovno vzpostaviti red. Notranja okolica telesa vedno reagira na zunanjo okolico. Kaos se pojavi kadar to dvoje ni v ravnotežju z zunanjo okolico.

Orientalna diagnostika daje znanje kako povrniti zdravje iz nereda. Kaj lahko zmoti našo ravnotežje? Npr., vzemimo prehrano, ki ni dobra za naš tip telesa, kadar jemo prekomerno ali prepogosto, kadar hrano dobro ne prežvečimo in tako po nepotrebnem zadržujemo odpadne proizvode telesa v telesu (blato, urin in znoj).

Nemiren um in občutila tudi motijo ravnotežje (jeza, strah, nemir, tesnoba, nervoza, ljubosumje, posesivnost, pohlep, previsoka ali prenizka temperatura,…).
Um in občutila so lahko vznemirjena zaradi žalosti, ki prihaja iz treh izvorov; našega telesa (rojstvo, bolezen, starost in smrt grobega telesa), naravnih katastrof (poplave, potresi, požar, suša, velik mraz ali vročina) in drugih živih bitij (vojne, prizadejanje fizične bolečine, krivica, materialna zguba,…)
Ljudje bi se morali naučiti kako je potrebno sprejeti vznemirjenja katera prihajajo iz bilo kakšrnega vzroka ali zaradi bilo kakšrnega razloga. V kolikor vznemirjene pride, se ga je treba rešiti in ga ne tiščati v um ali podzavest.

Da bi razumeli in vzdrževali svoj organizem v dobrem stanju, ga moramo vsakodnevno »brati«. Diagnoza pomeni določevanje bolezni, ko se je ta že pojavila. V orientalni diagnostiki diagnoza pomeni stalno spremljanje medsebojnega delovanje med redom (zdravje) in neredom (bolezni) v telesu.
Takrat ko spoznamo naravo stanja, se lahko ravnotežje ponovno vzpostavi.
Orientalna diagnostika preučuje zelo precizne metode za razumevanje procesa obolenja še preden se je le ta pojavila. Z odkrivanjem zgodnjih simptomov neuravnoteženosti in reakcije na bolezen telesa, lahko določimo telesne reakcije.
Kadar izvajamo kontrolo vsakodnevno kadar smo zdravi ali kadar občutimo neprijetne spremembe, takrat je to preventivno in najboljše. V kolikor to počnemo med samo boleznijo, takrat je to kurativa, manj uporabna, vendar koristna.
Vsakodnevno opazovanje ali spremljane pulsa, jezika, obraza, oči, nohtov ali ustnic nam pokaže subtilne pokazatelje telesnega stanja. Sem spada tudi urin in blato.

Naše telo je kot živa knjiga, ki jo je treba vsakodnevno »brati«, da bi jo razumeli in obdržali v fizičnem in umskem blagostanju.

Eden od načinov da se bolezen odkrije še preden se aktivira je vsakodnevni pregled jezika.
Jezik je vitalen organ okusa in govora. Z pregledom tega organa lahko odkrijemo vsa delovanja v telesu. Zelo je pomemben pri diagnosticiranju težav v prebavi in v krvi. Poglejte svoj jezik v zrcalu. Bodite pozorni na velikost, obliko, površino, robove in barvo.

Pri anemičnosti ali pomanjkanju krvi v telesu, jezik izgubi normalno barvo in postane bel in gladek. Suh dehidriran jezik nakaže na pomanjkanje v plazmi. Pri višku žolča v žolčniku ali pri težavah z jetri, je jezik rumenkast. V kolikor je barva jezika modrikasta, obstaja težava z osrčjem. Kot se vidi na sliki, so različni deli jezika v povezavi z različnimi organi. V kolikor del jezika izgubi barvo ali so določeni deli jezika vdolbljeni ali privzdignjeni, takrat so v neravnovesju organi na katerih se ti deli nanašajo. Npr., v kolikor so pred ali na robovih jezika vidni odtisi zob, je to znak slabe razgradnje hrane v črevesju. V kolikor so odtisi zobovja samo ob straneh roba jezika, takrat nam stanje govori o slabih pljučih.

Kadar so težave z prebavo, je jezik preoblečen z belimi oblogami, ki se ne dajo odstraniti z pranjem ali krtačenjem jezika. To nam pove o toksinih v želodcu, tankem ali debelem črevesu.
V kolikor so obloge samo na zadnjem delu jezika, so toksini v debelem črevesu. Kadar so na sredini jezika, so toksini v želodcu in tankem črevesju.

Ravna brazda po sredini jezika nam pove, da so emocije bile zadržane (potisnjene) do medenice. V kolikor je ta brazda vijugasta, nas opozarja na možnost nepravilne medenice in bolečine v spodnjem delu križa, zaradi nepravilnosti medenice. Brazda je lahko vijugasta na sredini ali na vrhu jezika in pokaže na bolečine v sredini ledij ali pri vratu zaradi nepravilne lege križnice. V kolikor se jezik trese, nam pove, da imamo globoko ukoreninjen strah ali tesnobo.

orientalna_diagnostika[1]

Slika pokaže jezik, ki ga vidimo v zrcalu. Različni deli jezika odgovarjajo raznim organom. Opazujte jezik, tako, da boste pravi čas opazili spremembe, ki označujejo pojav bolezenskega stanja na določenih organih v telesu.

Pripravila: Tanja Kašlik-Taisha, m.d.(m.a)
www.taisha.si

O Tanja Kašlik-Taisha

Sem Tanja Kašlik ‒ Taisha, M.D. (M.A.), Doctor of Medicin (Medicina Alternativa), članica evropskega združenja alternativne medicine, certificiran terapevt, medialna svetovalka … V svojem delu združujem starodavne modrosti, ki ležijo v vseh nas, in moderno znanje današnjega sveta.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: