Osho: Lotite se tistega, česar vas je strah

Osho: Lotite se tistega, česar vas je strah

Odmislite vse varnostne ukrepe, varnost; zgolj kockajte. Vse življenje pripada kockarju, um pa deluje kot poslovnež: preračunava, razmišlja o dobičku in izgubi, nikoli ne tvega – tveganje pa je potrebno.

Življenje pride k tistim, ki tvegajo, ki živijo nevarno, skoraj na robu smrti. To je v preteklosti privlačilo ljudi, da so bili vojaki, bojevniki. Ni jih privlačila vojna, ampak nevarnost – želeli so biti v bližini smrti. Takšno ravnanje omogoči kristalno jasen pogled, in pride čas, ko v človeku ni več strahu.

Predstavljajte si, da v vas ni več strahu. To je svoboda, ki ji Hindujci pravijo mokša – absolutna svoboda. Strah je spona. Ni drugih spon – je samo strah. Strah je ječa. Nihče vas ni zaprl … Gre za vaš lastni strah, in nenehno se skrivate za stenami. Postali ste pohabljeni in ne morete ven, na prosto. Vaše oči so postale slepe, ker ste toliko časa preživeli v temi. Ko se spet znajdete na svetlobi, je ta preveč slepeča….

Povzeto iz knjige Strah

  • Članki
Osho je eden najbolj znanih in najprovokativnejših duhovnih učiteljev našega časa. Sprva je v sedemdesetih letih 20. stoletja pritegnil pozornost mladih na zahodu, ki so želeli doživeti meditacijo in preobrazbo. Več kot dve desetletji po njegovi smrti leta 1990, se vpliv njegovih naukov še naprej širi in najdemo iskalce vseh starosti v tako rekoč vseh državah sveta.
Deli to s prijateljem