Osho: Pridemo praznih rok in tako tudi odidemo

Osho: Pridemo praznih rok in tako tudi odidemo

OnLine ključ do dušeOnLine ključ do dušeOnLine ključ do duše
OGLAS

Svet je treba uporabljati, in si ga ne lastiti.
Pridemo praznih rok in tako tudi odidemo, zato ni smiselno posedovati kar koli.

Živite v radosti, brez lastnine, kot tisti, ki so razsvetljeni. Živite kot bude, ki ne posedujejo ničesar, vendar lahko uporabljajo vse. Svet je treba uporabljati, in si ga ne lastiti. Pridemo praznih rok in tako tudi odidemo, zato ni smiselno posedovati kar koli. Posesivnost je grda – vseeno pa uporabljajte vse! Ko ste živi, uporabljajte svet; uživajte v vsem, kar vam ponuja, potem pa odidite, ne da bi se ozirali nazaj, ne da bi se oklepali česar koli.

Zmagovalec žanje sovraštvo, ker poraženec trpi. Opustite zamisel o zmagovalcu in poražencu ter najdite radost.

Kako najti radost?

Naj vaše ambicije izginejo; ambicije so ovire. Ambicija pomeni potrjevanje svojega lastnega ega: »Hočem biti to, hočem biti ono – več denarja, več moči, več ugleda.« Vendar ne pozabite: zmagovalec žanje sovraštvo, ker poraženec trpi. Opustite zamisel o zmagovalcu in poražencu ter najdite radost. Če hočete najti radost, pozabite na zmage in poraze.

Življenje je igra. Igrajte jo čudovito ter pozabite na poraze in zmage.

Duh pravega športnika ni povezan z zmagovanjem in porazi – to ga namreč ne zanima. Uživa v igri. To je pravi igralec. Če igrate, da bi zmagali, boste igrali napeto, tesnobno. Ne prepustite se sami igri, radosti, ki jo prinaša, in njeni skrivnostnosti; bolj vas zanima izid. Tako se ne živi. Živite brez kakršne koli zamisli o tem, kaj se bo zgodilo.

Ni pomembno, ali boste zmagovalec ali poraženec. Smrt vse odvzame. Ni pomembno, ali zmagate ali izgubite.

Edino pomembno – in tako je že od nekdaj – je to, kako ste igrali igro. Ste uživali v njej? Ste uživali v sami igri? Če ste, je vsak trenutek trenutek radosti.

Povzeto iz knjige Radost >>

 

  • Članki
Osho je eden najbolj znanih in najprovokativnejših duhovnih učiteljev našega časa. Sprva je v sedemdesetih letih 20. stoletja pritegnil pozornost mladih na zahodu, ki so želeli doživeti meditacijo in preobrazbo. Več kot dve desetletji po njegovi smrti leta 1990, se vpliv njegovih naukov še naprej širi in najdemo iskalce vseh starosti v tako rekoč vseh državah sveta.
V opoju narcisaV opoju narcisaV opoju narcisa

PodobneObjave

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni dogodek

Zadnje objave

Izpostavljamo

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Društvo Pesem duše

Društvo Pesem duše

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev
Joe DispenzaJoe DispenzaJoe Dispenza
Deli to s prijateljem