Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Osho: Žensko je treba ljubiti, ne pa jo razumeti

foto pixabay.com
Oglas

Žensko je treba ljubiti, ne pa jo razumeti. To je prva stvar, ki jo je treba vedeti.

Življenje je tako skrivnostno, da naše roke ne dosežejo njegovih višav in naše oči ne morejo uzreti njegovih najglobljih skrivnosti. Razumevanje sleherne oblike stvarstva – moške, ženske, drevesa, živali, ptice – je v funkciji znanosti, ne mistike. Nisem znanstvenik. Sama znanost se mi zdi skrivnostna in takšnega mnenja je vse več znanstvenikov. Opuščajo staro, trmasto, vraževerno prepričanje, da bodo nekega dne izvedeli vse, kar je mogoče izvedeti.

Moški je skrivnost, ženska je skrivnost, vse, kar obstaja, je skrivnost – in vsi naši napori, da bi to skrivnost razkrili, spodletijo.

Zgodba Božično darilo za sina

Spomnim se možakarja, ki je v trgovini z igračami kupoval božično darilo za sina. Bil je znan matematik, zato mu je trgovec ponudil sestavljanko. Matematik je poskušal … Sestavljanka je bila čudovita. Poskušal je, poskušal in poskušal. Začel se je znojiti. Za deva je postala smešna. Stranke, prodajalci in lastnik trgovine so ga opazovali, on pa ni znal zložiti sestavljanke.

Naposled je odnehal in nahrulil trgovca: “Matematik sem, pa ne znam zložiti sestavljanke. Kako, mislite, da jo bo sestavil moj fantek?”

Mogoče te zanima  7 načinov, kako reševati težave z modrostjo duše

Trgovec je odvrnil: “Ne razumete. Ustvarjena je tako, da je ne more sestaviti nihče – ne matematik ne tisti, ki ni matematik.”

Matematik je vprašal: “Ampak zakaj je narejena tako?”

Trgovec je dejal: “Zato da začne fant takoj spoznavati, da življenja ni mogoče razvozlati. Ni ga mogoče razumeti.”
…………
Lahko ga živite, lahko se ga veselite, lahko postanete eno s skrivnostjo, a kot opazovalec življenja pač ne morete razumeti. Tudi sam ga ne razumem. Sem svoja največja uganka.

Lahko pa vam dam nekaj namigov:

Psihiater je človek, ki vam drago zaračuna postavljanje vprašanj, ki vam jih žena postavi zastonj.

Ključ do sreče: lahko govorite o ljubezni, nežnosti in strasti, resnično vzneseni pa ste takrat, ko ugotovite, da ključev le niste izgubili.

Ženske na začetku zavračajo dvorjenje moškega, na koncu pa mu onemogočijo odhod.

Če želite spremeniti prepričanje ženske, se z njo strinjajte. Če želite izvedeti, kaj ženska v resnici misli, je ne poslušajte, ampak jo poglejte.

Gospa je stopila do policista in rekla: »Policist, tisti moški na vogalu me nadleguje.
“Ves čas gledam”, je odvrnil policist, “pa vas moški ni niti po gledal.”
“No”, je rekla ženska, “mar ni to nadležno?”

Romantični mladenič se je obrnil proti čudoviti mladenki v svoji postelji in jo vprašal: “Sem prvi moški, s katerim si se ljubila?” Dekle je nekaj trenutkov premišljevalo, potem pa odvrnilo: “Mogoče – obraze si strašno težko zapomnim.”

Vse je skrivnostno, zato v življenju raje uživajte in se ne trudite, da bi ga razumeli. Človek, ki vztrajno skuša razumeti življenje, je na koncu videti bedak, človek, ki pa življenje uživa, postane moder in še naprej uživa v življenju, saj se čedalje bolj zaveda skrivnostnega, ki nas obdaja. Največ razume tisti, ki se zaveda, da ničesar ni moč razumeti in da je vse skrivnostno in čudežno. Menim, da je to lahko začetek religije v vašem življenju.

Mogoče te zanima  Osho: Resnica osvobaja

Resnične razlike med moškimi in ženskami

Večina razlik med moškimi in ženskami je posledica tisočletij vcepljanja vzorcev in načinov razmišljanja. Ne gre za bistvene razlike, vseeno pa ženskam dajejo enkratno lepoto, individualnost. Te razlike so očitne.

Ženska je sposobna dati življenje, moški pa ne. V tem pogledu je manjvreden in ta manjvrednost igra pomembno vlogo pri prevladi moških nad ženskami.

Manjvrednostni kompleks deluje tako le: moški se pretvarja, da je večvreden, s čimer slepi tako sebe kot ves svet. Moški že od nekdaj uničuje žensko nadarjenost, talente, sposobnosti, da bi – tako sebi kot svetu – dokazal, da je večvreden. Ker ženska rodi, je vsaj devet mesecev popolnoma odvisna od moškega. Moški to izkoriščajo na zelo grd način. Gre za razliko v telesnosti, ki sploh ne bi smela biti pomembna.

Moški je uničil psihologijo ženske, ker ji govori stvari, ki niso resnične. Podjarmil si jo je in iz nje napravil manjvrednega državljana sveta. To pa zato, ker je v fizičnem smislu močnejši. A fizična moč je del živalskosti. Če je to merilo večvrednosti, potem je vsaka žival močnejša od moškega.

Povzeto iz knjige Knjiga o ženski >>

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

  • Članki
Osho je eden najbolj znanih in najprovokativnejših duhovnih učiteljev našega časa. Sprva je v sedemdesetih letih 20. stoletja pritegnil pozornost mladih na zahodu, ki so želeli doživeti meditacijo in preobrazbo. Več kot dve desetletji po njegovi smrti leta 1990, se vpliv njegovih naukov še naprej širi in najdemo iskalce vseh starosti v tako rekoč vseh državah sveta.

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem