Partnerstvo in finance

Partnerstvo in finance

V današnjih časih, ko ne veš, za katerim vogalom te čaka izguba službe, prihodkov in drugih problemov, povezanih s financami, je prav gotovo poseben izziv kako naj partnerja vozita svoj odnos in kako skupaj rešujeta družinsko finančno bilanco.

Partnerja običajno zelo težko spregovorita o denarju in finančni situaciji, predvsem v tistih zvezah, kjer imata dogovor, da vsak skrbi za svoj del prihodkov in plačuje svoje stroške. Težko je priznati, da si v minusu ali da potrebuješ nekaj denarja in želiš od partnerja, da posodi kakšen euro ali dva.

Veliko ljudi občuti cmok v grlu, ko je potrebno spregovoriti o skupnih financah s partnerjem, še posebej takrat, ko postane denarna stiska zelo velika.

So tudi pari, kjer eden partner tako rekoč »izsiljuje« drugega s tem, da več zasluži in s tem, ko prinese k hiši večinski delež meni, da je upravičen do posebnega statusa ali pa si vzame pravico, da se vede do drugega partnerja podcenjujoče ali poniževalno.

Sedanja ekonomska kriza in kriza vrednot vodita v veliko stisko posameznikov, ki se soočajo vsak na svojem poslovnem področju s tem, da obdržijo delo, da služijo in obenem iščejo kompromise s partnerjem prav na področju družinskih financ. Vedeti je treba, da mnogo parov prav nerazčiščeni problemi v zvezi z upravljanjem družinskih financ vodijo do stopnje, ko ne znajo in ne zmorejo več združiti pozitivnih silnic in ljubezni in posledično zveza razpade. Da, prav ste prebrali, pari gredo narazen tudi zaradi nerazčiščenih vprašanj glede financ, ki jih je potrebno voditi v vsakem gospodinjstvu.

Sedaj ne bom pisala o parih, ki se namenoma uradno razvežejo, češ da bo tako mama samohranilka dobila večje otroške prispevke in podobno. Ne, danes dajmo razmišljati, da so tudi neurejene finance eden od vzrokov za razpad zveze. Sploh je partnerstvo v težavah, ko partnerja skrivata svoje finance, ki lažeta koliko zaslužita, ki se kregata okoli tega, kdo je plačal katere položnice in kdaj.

Lahko se zamislimo nad nekaj zelo ključnimi vprašanji, na katere prosim poskusite odgovoriti čim hitreje in čim bolj spontano, pa boste videli, kaj vam dogaja na področju družinskega upravljanja s finančnimi sredstvi. Torej, vprašajte se ali pa potrdite, ovrzite in razmišljajte o naslednjem:

– Naj bodo družinske finance skupne ali ločene?
– Kdo od partnerjev ima večji pregled nad financami, kdo od vaju vodi tabelo prihodkov v družinsko blagajno in stroškov?
– Kaj vama pomeni denar? Ali znata z njim ustrezno ravnati?
– Kako sta kot osebi naravnana glede zapravljanja denarja? Ali oba uživata v nesmotrnem nakupovanju ali pa se eden od vaju temu upira ali je kritičen vedno, ko domov prinesete velike vrečke polne stvari, ki so bile hipno nakupljene in ležijo naslednjih nekaj mesecev v kotu?
– Kdo od vaju izbira ali daje pobudo za večje družinske investicije?

Vidite, da je težko najti skladne odgovore kajne?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected
Deli to s prijateljem