Osebnostna rast

Pasti samopomoči

Po sedmih letih vnetega prebiranja skoraj vseh knjig, ki sem jih lahko dobil s področja osebnega razvoja, sem se pošteno razjezil nase in bil sem vedno bolj frustriran, saj mi ni uspelo doseči nič od tega, kar so mi obljubljale nekatere knjige in programi – popolnega uspeha v 21 korakih, milijona dolarjev v 90 dneh, 3,4,7 stvari, ki bi jih moral ali ne smel storiti, da bi dosegel srečo in uspeh. Kaj je narobe z mano?, sem se spraševal. Kaj je narobe z mano, da nisem sposoben doseči nič od tega, čeprav so vse knjige obljubljale, da to lahko vsakdo doseže v le nekaj tednih? Kako je možno, da sem lahko doktoriral z odliko iz vesoljskega inženiringa v Nemčiji, izvedel misijo vesoljske simulacije, se sam podal na dve ekspediciji, na Antarktiko in Severni pol, a mi vendar ob vsem tem ni uspelo izpolniti mojih ostalih srčnih sanj? To me je zelo potrlo, zato sem začel te zadeve globlje raziskovati.

Z vami bi rad podelil dve ključni dejstvi

DEJSTVO 1 – Psihološke študije razkrivajo dejstvo, da smo globoko v sebi nagnjeni k temu, da verjamemo vsemu, kar preberemo, vključno s premišljeno sestavljenimi promocijami za knjige in programe za samopomoč. Nagnjeni smo tudi k temu, da avtomatično domnevamo, da drugi govorijo resnico, celo kadar lažejo. Poenostavljeno povedano: verjamemo, da če neka teorija ne deluje, mora biti nekaj narobe z resničnostjo (v tem primeru – z nami).

DEJSTVO 2 – V današnji družbi je naša pozornost običajno usmerjena k zelo bližnjim ciljem. Ljudje hočemo takojšnje rezultate in si prizadevamo za občutke zadovoljstva, ki morajo biti na voljo takoj. Čustveni um zahteva takojšnje zadovoljstvo, ali takojšnjo izločitev strahu in to nas usmerja pri večini odločitev za nakupe. Vprašajte se, katero knjigo bi raje kupili: »Spoznajte svojo sorodno dušo v 90 dneh« ali »Spoznajte svojo sorodno dušo v 9 letih«?

Ko združite obe dejstvi, imate v rokah učinkovito marketinško strategijo – nagnjenost k temu, da verjamemo vsemu, kar preberemo, ki jo združimo s sporočili, ki se vtisnejo neposredno v naš čustveni um, ki zahteva takojšnje rezultate in se odloča na podlagi tega – to je zelo učinkovito propagandno sporočilo. Če temu nasedete, a ne dosežete obljubljenih rezultatov, se na žalost vse skupaj obrne proti vam, ker se ne boste spraševali, zakaj teorija ne deluje, ampak boste začeli dvomiti o svoji lastni vrednosti in sposobnostih. Tu seveda ne govorim o trenutnih ozdravitvah, o spontanem izboljšanju bolezni, saj globoko verjamem v to, da so možne in verjamem, da so naše notranje sile sposobne ustvariti čudeže (kot jih imenuje znanost). Tu govorim o obljubah, da boste čez noč dobili milijon dolarjev, čeprav boste začeli iz nič, da boste dosegli uspeh v trenutku, čeprav nimate nobene poslovne ideje, da boste v enem tednu dosegli želeno težo, da se vam bodo sanje izpolnile v 30 dneh….in podobno.

Zakonov narave ni mogoče prelisičiti in korakov pri osebnostni rasti ni mogoče prehiteti. Če nasedamo tem neresničnim zamislim, samo mečemo denar skozi okno in v tem procesu škodimo svoji samopodobi. Zakaj to vem?

Moji mentorji in sodelavci so bili najuspešnejši vodje pri NASI, med drugimi oče vesoljskega teleskopa Hubble, predsedniki letalskih družb, astronavti in zvezde rock glasbe. Vsi se strinjajo, da je za doseganje izjemnega uspeha potrebno veliko časa, predanega dela ter nenehnega truda in prizadevanja. Vaše sanje so lahko tako krhke, da bi se lahko sesule na več ravneh. Res je tudi, da vam lahko uspe izpolniti svoje srčne želje, vendar pa morate pri tem prevzeti polno odgovornost za svoje rezultate in se posvetiti učenju in izobraževanju do konca življenja. Ključno je nenehno izobraževanje.

V nekaterih knjigah piše, da »morate to knjigo prebirati znova in znova, da bi lahko dosegli rezultate, ki jih želite«. Pravzaprav sam zelo verjamem v branje, študij, raziskovanje, ker nikoli ne vemo, od kod bo prišla tista iskrica uvida, ki bi nam lahko popolnoma spremenila življenje. Hrana služi našemu telesu, znanje služi umu, ljubezen pa srcu. Več kot boste brali, več mentorjev kot boste imeli, več kot boste raziskovali in odkrivali, bolj boste nahranili svoj um in srce. Če boste živeli v skladu s svojimi vrednotami, če se boste nenehno učili in izobraževali, boste s tem hranili svoj um. Če boste vaš um uporabljali v skladu s srcem in uvedli vedenje, ki vas bo podpiralo, boste znanje spremenili v dejanja. In končno, ko boste svoje sanje uresničili, boste postali utelešenje modrosti.

Poleg vsega tega pa morate razumeti še eno dejstvo: karkoli storite, karkoli dosežete, ali če tega ne dosežete, ste še vedno popolni prav taki, kot ste. Vaš uspeh je odvisen od mnogih dejavnikov v vašem okolju, vaš notranji mir pa je odvisen zgolj od vas samih! Iz velikih korporacij sem izstopil zato, da bi lahko svoje življenje posvetil projektu The Amazing You, ker nikoli več ne želim gledati, kako ljudje živijo s strtim srcem, ker si ne upajo verjeti v svoje sanje.

Dr. Dragos, avtor filma The Amazing You

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !