Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Perspektiva učitelja Dharme: O petih ovirah

photo-1499810631641-541e76d678a2
Oglas

Ko ljudje začnejo meditirati ali pa so na splošno pozorni na svoja miselna stanja, jih velikokrat preseneti, kako pogosto so ujeti v nemiru ali zaspanosti, v tem, da bi si želeli česa ali v odporu do česa drugega.Pet ovir so mentalna stanja, ki zamračijo ali zameglijo našo sposobnost, da vidimo um takšnega, kot v resnici je.1. Želim / želja, poželenje2. Ne želim / odpor, jeza3. Nemir / skrbi4. zaspanost / neobčutljivost, brez energije lenoba5. DvomTradicionalna analogija je, da je um kot nebo: bistro, modro, neskončno.  Ovire so kot oblaki, ki zakrivajo nebo. Včasih je toliko oblakov ali pa ostanejo tako dolgo, da se zdi, kot da so oblaki resnična narava uma. Zanimivo je, da nekateri ljudje, ki trpijo za depresijo, opisujejo, kako je čutiti depresijo – oblačno, temno, megleno.Želim / želja ali poželenje. Vsi smo ujeti v to, da si nečesa želimo. To je lahko tako zelo veliko – da bi partner delil svoje življenje z nami, ali pa majhno – le majhen žvečilni gumi v žepu jakne. Želje pogosto doživljamo kot prijetne in nas lahko popeljejo v sanjarjenje o želenem. Lahko pa postanejo zelo neprijetne, če želenega ne moremo dobitiNe želim / odpor, jeza  = Ko odpor pride k nam v vseh možnih oblikah. Odpor do stanja zunaj nas, odpor do dolžine meditacije, ali odpor do bolečine v rami. Običajno odpor doživljamo kot neprijetnost zato se jo skušamo znebiti.Nemir /skrbi. Lahko bi rekli, da se nemir čuti v telesu, medtem ko je skrb nemir uma. Nemir težko sedi pri miru. V praksi meditacije je potrebno vedeti, da se bo nemir sprevrgel v še večji nemir, ko bomo nanj delovali impulzivno z željo da se umiri ali odide.

Mogoče te zanima  Veliki načrt - teorija vsega
Zaspanost / nedejavnost, lenost. Ta ne potrebuje nobene razlage. Vsi poznamo to mentalno stanje in ga znamo prepoznati. Težko pa se ga je zavedati, saj je spolzko in nas potisne v sladkosti spanja.Dvom – je zadnja najnevarnejša ovira. Zakaj? Ker mas lahko ustavi in prenehamo z dejavnostjo (v tem primeru meditacijo)Pojavi se v obliki misli, na pri mer: »Tega ne zmorem« ali »Mislim da čuječnost ne deluje. Mogoče deluje za druge, zame ne.«Na kratko: Ko delate z ovirami, ne pozabite, da ne predstavljajo težave dokler je vi ne naredite. če je vi ne naredite. Ovire prepoznajte, jih poimenujte in jih ne jemljite osebno. Če jim samo dovolite, da so, se bodo spremenile. Če se pa jih jemljete osebno in se z njimi povežete, bodo dobile dodatno moč.

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

  • Članki
Moje ime je Alenka Dijak. Diplomiran terapevt Medicinske Hipnoze in članica Društva za Medicinsko Hipnozo. To je tisto, kar me žene naprej; pomagati vsem, ki imajo težave pri premagovanju vsakdanjih aktivnosti, nalog in težav. Svoje znanje Medicinske Hipnoze razširila: Mindfulness coaching in kognitivna vedenjska terapija, ki sta odlična pomočnika pri mojem delu.

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem