Pojoči kristali

Pojoči kristali
Pojoči kristali

Že stare civilizacije so poznale zdravilno moč kristalov, mineralov in poldragih kamnov. Uporabljali so jih največkrat v obliki nakita in okrasja, ki pa je bilo nošeno z namenom.

Vedeli so, za katere priložnosti in ob katerih potrebah uporabiti kateri mineral. Tak nakit in okrasje je bilo »orodje moči«, ki je osebi, katera ga je nosila, zagotavljalo točno določeno energijsko podporo. Prav tako so velike kose mineralov namensko postavljali v prostore. Tako so energetizirali velike površine.

Poleg tega so že v starih kulturah z minerali zdravili. Obstajali so zdravilni templji, znotraj katerih so bile manjše sobice, od njih je imela vsaka strop iz določenega minerala. Skozi je sevala svetloba in ves prostor ožarjala v barvi in vibraciji tega minerala. Zdravitelji so ljudi napotili v določene sobice glede na njihove potrebe, pri katerih ni nujno šlo za bolezen, pač pa morda potrebo po uvidu, novo usmeritev, odločitev, osvoboditev neke nezdrave navade… Poleg tega so zdravili s polaganjem kristalov na telo, s pripravki napitkov – eliksirjev pa tudi olj, v katerih so namakali določene minerale…

Danes se minerali in kristali vse bolj spet vračajo v naša življenja. Z razcvetom trgovin, ki so specialno namenjene prav njihovi prodaji, je nabava mnogo enostavnejša kot v preteklosti. Ob nakupu prejmemo navodila, kako določen mineral deluje na telesni – čustveni – mentalni ravni. Seveda pa to ne nadomesti celostnega znanja izobraženega kristalnega terapevta.

Posamezni minerali vibrirajo s frekvencami, ki so harmonične frekvencam določenih človekovih notranjih organov in fizioloških funkcij ter energijskih centrov. To predstavlja izhodišče za odločitev, za kak namen bomo posamezni kamen uporabili. Tako bi v primeru obolelega organa na tisti del telesa postavili mineral z zdravo frekvenco tega organa in ker frekvenci težita k uravnovešenju, se bi zgodila uglasitev in s tem korak k ozdravljenju. Kako bo določen mineral deloval, je odvisno tudi od tega, kako je nastal.

Magmatski minerali pomagajo pri razvijanju naših potencijalov. Vsak od njih predstavlja določeno kvaliteto in podpira njen razvoj. Sem spadajo kamena strela, topaz, turmalin, diamant, smaragd…

Sedimentni minerali

 bi nam naj pomagali pri prepoznavanju vzrokov naših vzorcev obnašanja, še posebej tistih, ki nam povzročajo »vrtenje v začaranem krogu«, iz katerega bi želeli izstopiti. Njihova moč je torej v ozaveščanju, hkrati pa v sproščanju od stresov. Sem spadajo turkiz, malahit, boji kamni….

Metamorfni kamni nam pomagajo pri novih začetkih. Predstavnik te skupine je lapis lazuli.

Pojoči kristali so vstopili v moje življenje pred desetimi leti, ko sem obiskala delavnico zdravilnega zvoka italijanskega para. Tam so bile v polkrogu razporejene bele kristalne sklede iz kamene strele, od manjše s premerom kakih 25 cm pa vse do velike s premerom več kot 60 cm. Njihov zvok je bil poseben, hkrati nežen in lep in hkrati močan, da je zavibriral vsak atom mojega telesa v nežno tresenje. Zdelo se mi je, da zvok kroži okrog mene, hkrati pa, kot da se spirali znotraj mojega telesa navzgor. Česa podobnega nikdar nisem doživela. Zvok je bil kristalno čist, kot bela svetloba.

Fascinantno je bilo gledati samo igranje kristalnih skled, iz katerih se zvok izvablja s tem, da se s posebnim udarjalom kroži po gornjem robu posode. Ženska, ki je igrala velikansko skledo, je zgledala kot dobra čarovnica iz Disney-eve pravljice, ki pripravlja čarobni napoj. Od vse delavnice se spomnim le čarobnih posod.
V pavzi za kosilo sem prosila, ali lahko ostanem in zaigram na sklede. Voditelja sta nekaj trenutkov ostala brez besed, potem pa sta povedala, da tega še nikdar nista dovolila, ampak meni iz neznanega razloga morata ustreči. Očitno me sklede kličejo. Sedla sem in prvič zavrtela z v usnje obdano palico v krogih po robovih čudovite kristalne posode. Naslednji trenutek sem bila enosti s pojočo posodo, zdelo se mi je, da to počnem od nekdaj. Moj glas se je spontano odprl v pesem…

Kristalne pojoče posode so oblikovane iz kremenovega peska čistega naravnega kvarca; premer variira od 15 do 60 cm in več. Človeško telo je zelo dovzetno sozvočju z nihaji kristalnih posod, saj je samo grajeno iz mnogih kristalnih snovi.

Čisti kvarc vsebuje cel svetlobni spekter. Glasba kvarc kristala prevaja vibracijo bele svetlobe, ki se končno razprši v mavrico in deluje direktno na naše čakre. Zvok kristalnih skled slušalce zdravi s čisto svetlobo, katero prejmejo v obliki holističnega zvoka. Kristal izžareva, ojača in prevaja čisti ton. Zvok kristalnih posod zavibrira celotno naše telo in naše subtilnejše nivoje; celostno harmonizira in preporaja. Čisti ton kristalne posode, uglašene na frekvenco določene čakre, ustvari vibracijsko zvočno polje, ki zavibrira telesni energetski center, kakor tudi z njim povezane organe fizičnega telesa, jih uglasi in harmonizira.

Zvok kristalnih posod zavibrira možganske valove in omogoča doživljanje višjih nivojev zavesti. Pospeši izločanje telesnih hormonov, ki med drugim omogočajo pomlajevanje, jačanje volje in krepitev življenjske energije, bujenje ustvarjalnih potencijalov, premagovanje odvisnosti, lajšanje bolečin…
Glasbo kristalnih posod lahko programiramo; kvarc kristal kot holografska svetlobna šablona je sposoben sprejemati, hraniti in prevajati miselne forme. Tako je izrednega pomena, s kakim namenom igramo kristalno skledo.

Zmeraj velja enačba: zvok + namera = rezultat.

Vrhunski proizvajalci kristalnih skled »Crystal tones« nudijo tudi sklede, ki so fuzija kvarca in drugih mineralov, od katerih imaj vsak svoje specifične lastnosti:

  • Ametist: harmonizira srce in um, pomaga razvijati intuicijo
  • Citrin: prebuja radost, uravnoveša in prizemljuje energijo solarnega pleteža, čisti in balansira aurično polje
  • Moldavite: je meteoritskega izvora in je znan po transformacijski moči; zvok moldavita prinaša evolucijsko rast in spremembe; uglašuje nas z energijo zvezd in kozmosa, z našim življenjskim poslanstvom
  • Roževec: pomaga osvoboditi čustvene travme, zdravi srce in nam vrača zdravo igrivost
  • Rubin: uravnoveša zemeljsko in kronsko čakro, frekvenca te pojoče posode poje hrani del nas, ki išče ljubezen, dušno in zemeljsko partnerstvo

Priprava eliksirjev s pomočjo pojočih kristalnih skled je enostavna. V skledo nalijemo vodo, lahko do polovice, nato nekaj minut igramo z jasno namero in napitek je pripravljen. Taka voda ima drugačno strukturo in okus. Tudi čaji, pripravljeni iz energetizirane vode so boljšega okusa in učinkovitejši v svojem delovanju.

V paleti instrumentov zdravilnega zvoka (planetarni gongi, himalajske pojoče posode, didgeridoo, šamanski boben, tanpura, sruti…) mi po 8 letih intenzivnega raziskovanja zdravilnega zvoka kristalne sklede predstavljajo glasbo čiste svetlobe. So zelo močno terapevtsko sredstvo in jih zvočni terapevti časovno uporabljamo krajši čas kot ostale instrumente. Terapevtsko delo z njimi zahteva zadosti znanja in izkušenj.
Med svetovnimi ponudniki kristalnih skled so velikanske razlike v kvaliteti in samo poznavanje zvoka kristalnih skled nam lahko zagotovi, da bomo znali izbrati primerne kristalne sklede, ko so res namenjene terapevtskemu delu in so 99,99% iz čistega naravnega kvarca.

Avtorica: Mojca Morya Malek, wellness svetovalka, zvočna terapevtka
www.muza.si

O Mojca Morya Malek

Zvočna terapevtka in učiteljica zdravilnega zvoka

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: