Potovanje zavesti – Osnovna vaja joge nidre

foto:Gerd Altmann, pixabay

Joga nidra ni omenjena v vedah (vede: najstarejši sveti spisi v hinduizmu – izvirajo verjetno iz časa 2000 let ali več pr. n. št.), je pa omenjena v puranah (purane: verska in filozofska besedila v hinduizmu, džainizmu in budizmu, ki so nastajala od tretjega stoletja naprej), vendar ne v kontekstu, kot je mišljena joga nidra danes.

Jogo nidro je v današnji obliki začel poučevati indijski guru (duhovni učitelj) pisatelj in mojster joge swami Satyananda Saraswati v petdesetih in šestdesetih letih dvajsetega stoletja.

Nekakšni začetki prakse joge nidre segajo v konec devetnajstega stoletja, vendar je šlo bolj za posamezna učenja določenih naukov kot pa za sistematično utemeljeno vadbo joge nidre.

Jogo nidro mnogi imenujejo joga »spanja« ali tudi sprostilna joga, saj vsebuje osnovne prvine meditativnega treninga, čeprav gre za razsežnejše nauke, ki jih vsebuje in poučuje joga nidra. Znanstvene raziskave v letu 1971 v Kansasu – ZDA, so pokazale, da praktikant (v tem primeru swami Rama) lahko v 5 minutah spremeni stanje zavesti: v alfa, theta in tudi delta stanje možganskega valovanja, obenem pa obdrži zavest na takšni stopnji, da je kasneje opisal dogajanje okoli sebe – v laboratoriju.

Kasneje v začetku enaindvajsetega stoletja (2006–2010) so znanstveni poskusi nedvomno dokazali pozitiven vpliv joge nidre na stres, tesnobo – na anksiozna stanja. S tem je dobila svoje mesto tudi v zahodni klinični psihiatriji in psihologiji.

Joga nidra je tantrični jogijski psihosistem vaj in predstavlja sistem celostnega – tako telesnega kot tudi duševnega sproščanja. Deluje na telesni, čustveni in umski ravni. Vzpodbuja telesno zdravljenje in duševno sproščanje.
Vzpostavlja novo ravnovesje med dušo in telesom, pospešuje združevanje kvalitet leve in desne možganske hemisfere ter nastanek intuitivnega tipa zavedanja.

Med jogo nidro se nahajamo v alfa in theta stanju možganskega valovanja, torej v ravnini, ki se nahaja med snom in budnostjo. Lahko bi tudi rekli psihično spanje. Najpomembnejše pa je dejstvo, da med jogo nidro preidemo do intenzivnega stika s svojo podzavestjo oziroma s kolektivnim nezavednim.

Na ta način krepimo svoje spominske sposobnosti in kreativne potenciale ter pospešujemo osebnostno rast in preobrazbo. Človek se osvobaja vseh strahov, negativnih čustvenih in miselnih vzorcev, kompleksov in frustracij. Prečiščuje energijo in bistri zavest – širi polje samozavedanja. V originalni izvedbi vaje kroženje zavesti obstajajo sankalpe (afirmacije – avtosugestije), ki se na začetku oziroma na koncu vaje izrečejo in se umestijo v najkreativnejša področja našega uma, zato njihova sugestivna moč zelo pozitivno vpliva na uresničevanje želja in načrtov kot tudi na transformacije naših negativnih vzorcev v pozitivna, kar se realizira v vsakdanjih – materialnih vidikih življenja kot tudi na duhovnem področju.

Opisal bom osnovno – temeljno vajo joge nidre, ki se navadno izvaja v ležečem položaju vadečih in je vodena z navodili učitelja, ki z besedami usmerja zavest sodelujočih v »potovanju« po telesu.
S tem pride do spremenjenih stanj zavesti, vendar se v osnovnem – bazičnem treningu joge nidre zavest zadržuje v območju nad 10 Hz, ki dovoljuje praktično le sodelovanje leve in desne možganske hemisfere, ne pa prevlado desne – intuitivne podzavestne sfere.

Pri naši vadbi pa se bomo prepustili, da se zavest svobodno umakne in nastopi podzavest – torej alfa in theta stanje.
V osnovni vaji kroženje ali potovanje zavesti se zavedamo posameznih delov telesa, zavestno jih občutimo, jim posvetimo vso pozornost in jih zavestno tudi sprostimo. Vaja je v osnovi vodena, vendar jo lahko zlahka izvajamo sami, le zapomnimo si vrstni red, po katerem potujemo po delih telesa. Del telesa občutimo, si mentalno (v mislih) izrečemo njegovo ime in po nekaj sekundah ta del sprostimo, kar si spet mentalno izrečemo. To vajo izvajamo navadno večkrat na teden enkrat dnevno, lahko leže ali pa tudi sede. V originalni izvedbi vsebuje osnovna vaja joge nidra preko sedemdeset točk na telesu, ki jih zavestno sproščamo, v tej prirejeni izvedbi jih bo manj – 26.
Prav tako pri izvedbi te vaje, ne bomo uporabili sankalpe – avtosugestije.

 • Ležemo na ležišče z razmaknjenimi nogami, roke so ob telesu z dlanmi obrnjenimi navzgor, zapremo oči in začnemo pranično ali pa abdominalno dihanje, če nam pranično še vedno dela težave. Ves čas vadbe ležimo mirno – negibno.
 • Prva točka je palec na desni nogi. Začutimo ga … izrečemo: palec desne noge … počakamo nekaj sekund, da resnično občutimo energijo palca desne noge in nato izrečemo: je sproščen.
 • Nato začutimo celo stopalo desne noge, začutimo toploto, ki ga prežema in se stopnjuje, nakar ga sprostimo … med zavestnim osredotočanjem izrečemo: stopalo desne noge, med sprostitvijo pa: stopalo je popolnoma sproščeno.
 • Osredotočimo se na desno golen, del noge med gležnjem in kolenom, in izrečemo: desna golen. Ko občutimo meča in ves omenjeni del noge – kako se greje, morda mravljinči, izrečemo: golen je sproščena.
 • Naslednji del je desno stegno. Poskušamo občutiti, kako se energija – toplota vzpenja od kolena navzgor, vse do trupa, ko izrečemo: desno stegno je sproščeno. In resnično občutimo sproščenost v stegnu!
 • Nato se z zavestjo preselimo na levo nogo in ponovimo ves postopek po delih leve noge, kot smo to opravili po desni nogi.
 • Ko zaključimo sproščanje leve noge, se z zavestjo usmerimo v palec desne dlani. Začutimo toploto, energijo, ki se pretaka po palcu desne dlani, in ko to začutimo, ga sprostimo. In seveda med zavestnim občutenjem palca izrečemo: palec desne roke, med sproščanjem pa: je popolnoma sproščen.
 • Nato z zavestjo zajamemo celo dlan desne roke, mentalno izgovorimo: dlan desne roke in jo počasi, počasi sprostimo z besedami (v mislih): dlan je sproščena.
 • Preselimo se v desno podlaket, jo občutimo in izgovorimo: desna podlaket. Med sproščanjem pa mentalno izgovorimo geslo: desna podlaket je popolnoma sproščena.
 • Naslednje območje našega potovanja zavesti je desna nadlaket. Začutimo toploto, mravljinčenje – energijo, kako se vzpenja od komolca do desne rame in izgovorimo: desna nadlaket. Potem jo sprostimo z mentalnim ukazom: je povsem sproščena.
 • Sedaj se preselimo na levo roko in ponovimo ves postopek po delih leve roke, kakršnega smo ravnokar zaključili na področju desne roke.
 • Začutimo širjenje prsi pri vsakem vdihu, začutimo toploto v prsih in izgovorimo: moje prsi … čez nekaj sekund jih sprostimo med izdihom in izrečemo: so popolnoma sproščene.
 • Z zavestjo se preselimo v področje trebuha, začutimo dvigovanje in spuščanje trebuha med dihanjem, ga ozavestimo z besedami: moj trebuh … in sprostimo: je popolnoma sproščen.
 • Čutimo, kako se toplota iz področja trebuha širi nad boki proti trtici, začutimo spodnji del hrbtenice in izrečemo: hrbtenica … ter med sproščanjem: je popolnoma sproščena.
 • Toplota se dviga po hrbtu, zajame ves hrbet, vso širino hrbtnih mišic. Izgovorimo: moj hrbet … med sproščanjem pa: je popolnoma sproščen.
 • Z Zavestjo vstopimo v naša ramena, jih občutimo in izgovorimo: moje rame. Počakamo nekaj trenutkov – vdihov in izdihov ter jih sprostimo: so popolnoma sproščene.
 • Energija preplavi tilnik in objame vrat vse do brade: moj vrat … med sprostitvijo izrečemo: je popolnoma sproščen.
 • Toplota zajame brado, ustnice, lica, oči in čelo. V sebi izgovorimo: moj obraz … je popolnoma sproščen.
 • Zavest nadaljuje pot po telesu, dvigne se do temena, zajame ušesa in se spusti po zadnjem delu lasišča navzdol, ko izrečemo: moja glava. Po določenem času sprostimo lasišče in celotno glavo ter mentalno izrečemo: je popolnoma sproščena.
 • Sedaj smo končali pot po telesu, opravili – ponovili bomo zaključen sprehod z zavestjo po celem telesu, vendar se ne ustavljamo pri posameznih delih, temveč pustimo tok energije, da spremlja našo zavest, ko ponovno potuje po celem telesu – tokrat hitreje.
 • Občutimo stopalo desne noge, začutimo toploto, čutimo kako gre energija preko gležnja, se vzpenja po desni goleni navzgor, zajame koleno in počasi, počasi objame vso desno stegno – do trupa.
 • Zavest in energija se preselita v levo stopalo, energija steče preko levega gležnja, goleni in kolena po vsem desnem stegnu.
 • Zavemo se desne dlani, od koder energija širi toploto preko zapestja, podlakti, lakti in nadlakti desne roke. Zavemo se cele desne roke.
 • Sedaj se toplota pojavi v levi dlani, steče preko zapestja, podlakti, komolca in nadlakti vse do desne rame – zavemo se desne roke v celoti.
 • Toploto zaznamo globoko v prsih, razširi se v trebuh, zajame bočne abdominalne mišice in se preko bokov širi v ledveni predel hrbtenice. Odtod gre navzgor po hrbtu do ramen in tilnika, zajame vrat, brado, lica, ves obraz, se spusti preko ušes in dvigne do temena, od koder steče po lasišču navzdol – do tilnika.
 • Na koncu začutimo celo telo, kako je toplo, sproščeno, kako misli ni več, je le toplota, energija in prijeten, sproščen občutek.

Za konec vaje bom še enkrat naštel vse točke – dele telesa, ki jih mentalno (v mislih) izgovarjamo, občutimo in sproščamo. To je zemljevid potovanja zavesti :

• Desna noga: palec, stopalo, golen, stegno.
• Leva noga: palec, stopalo, golen, stegno.
• Desna roka: palec, dlan, podlaket, laket (komolec), nadlaket.
• Leva roka: palec, dlan, podlaket, laket (komolec), nadlaket.
• Trup: prsi, trebuh, spodnji del hrbta, hrbet, ramena, tilnik – vrat, obraz in glava.

Priporočamo vodeno Jogo nidro na cd zgoščenki, več: tukaj

 

O Matjaž Bogdan Zepan

Bil je ustanovitelj Društva Spoznanje, katero je nesebično ponujalo brezplačne terapije za tiste, ki si tega niso zmogli privoščiti. Bil je kritičen do materialnega razvoja sodobne ezoterike. Avtor številnih strokovnih člankov ter knjig.

Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: