Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Presna prehrana s perspektive ajurvede

presna
foto:pixabay.com
Oglas

V zadnjih letih je postala presna prehrana zelo popularna. Večkrat zasledimo priporočila, da bi morali jesti le presno hrano. Razumljivo, saj sveži sadeži in zelenjava vsebujejo veliko življenjske energije (Prane), vitaminov, mineralov in encimov. To pa naše telo potrebuje za dobro delovanje. Na drugi strani pa naj bi glede na ajurvedska priporočila in starodavne tekste jedli predvsem kuhano hrano. Namreč, kuhanje poveča element ognja, ki je temelj dobre prebave: predelave hrane in vskravanja hranil in hranilnih snovi v telo.

Kako torej uskladiti ta dva nasprotna pola? Ali je en napačen in drugi pravilen? Kateremu načinu prehrane naj sledimo, da ohranimo zdravje?

Glede na to, da se je ajurveda ohranila že več tisočletij in je veda o življenju, potem lahko njene principe in filozofijo uporabimo tudi pri presni prehrani in tako povečamo njen učinek hrane ter ustvarimo ravnovesje.

Veliko nas je, ki smo preko svoje izkušnje izkusili pozitivne učinke presne hrane: povečanje življenjske energije, jasnost misli, navdušenje, sijoča polt, dober spomin, hitra regeneracija, ozdravljenje avtoimunih bolezni, pospešena obnova telesa,… če jih naštejem samo nekaj. Mnogi so s presno prehrano zgubili odvečno telesno težo in postali bolj pazljivi na to, kaj vnesejo v svoje telo. Sama sem v procesu ozdravljenja raka jedla le presno prehrano in zmagala. Zatorej pozitivnih učinkov presne hrane ne moremo zanikati.

Vendar pa raziskave kažejo, da ima presna prehrana tudi manj zaželjene učinke. Sama na sebi sem to občutila kot napihnjenost, veliko me je zeblo in težko sem se ogrela, pogosto sem imela vetrove, neprestano sem bila lačna… Raziskave navajajo tudi slabo prebavo, nespečnost, hitro utrujenost, izgubo menstruacije, majhen libido, neplodnost, slabšanje zdravja zob, težave z lasmi in nohti, stres, čustveno neravnovesje… nekateri zdravniki naravnega zdravljenja navajajo, da so pri svojih klientih, ki so dolgo jedli samo presno hrano opazili pretirano tudi hujšanje, nevrološke motnje, poslabšanje delovanja jeter in trebušne slinavke.

Sama sem zato v svojo prehrano vnesla modrost ajurvede. Ajurveda prepoznava razlike med posamezniki. V ajurvedi ne obstaja samo en način, ki bi bil idealen za vse. Za določitev optimalne prehrane je potrebno poznati več dejavnikov: konstitucija, življenjski stil človeka, poklic, vpliv letnih časov in klime na človeka, …

Dr. Mark Vinic navaja nekaj primerov: zdrava oseba (Pitta Dosha), stara 25 let, ki živi v tropskem podnebju in dela kot učitelj joge ali zdrava (Vata Dosha) oseba, stara 60 let, ki živi na Norveškem, kjer je podnebje hladno in dela kot gradbinec na prostem. Brez poznavanja ajurvede je očitno, da ti dve osebi potrebujeta različno prehrano za vzdrževanje homeostaze, ravnovesja in optimalnega zdravja.

Na splošno ljudje s Pitta ali Pitta/Kapha konstitucijo brez močnega vpliva Vata lahko uživajo presno hrano, še posebej spomladi in poleti. Večina zagovornikov presne hrane je Pitta konstitucije. Element ognja v njihovi (Pitta) konstituciji dovoljuje, da jedo hladno hrano. Vendar, če ima nekdo resno neravnovesje v Vata Doshi (zaskrbljenost, strahovi, preobremenjenost, neprizemljenost, vetrovi, suha koža, napihovanje, zaprtost), potrebuje na v procesu ozdravitve toplo hrano, ki je enostavno prebavljiva.

En izmed osnovnih razlogov za uživanje presne hrane je Prana (življenjska energija, vitalna energija), ki je je v naravni surovi hrani veliko. Prana je neotipljiva snov, ki napolnjuje vse kar obstaja v univerzumu. Prana obstaja v telesu in izven telesa. Znotraj telesa ima 5 oblik (dr. Mark Vinick): prana, udana, samana, vyana in apana. Izven telesa prano najdemo v treh kvalitetah: Soma (hladna lunina energija), Agni (topla sončna energija) in Marut (subtilna vibracija prostora in zraka). To so tudi 3 kvalitete, ki obstajajo v hrani. S te perspektive je potrebno razmisliti o resničnosti prepričanja, da kuhanje uniči Prano (življenjsko energijo) oz. naredi hrano mrtvo, saj je Agni – ogenj ena izmed kvalitet Prane. Prano, življenjsko energijo, torej s kuhanjem ojačamo.

Pretirano razkuhana hrana resnično zmanjša Prano, ker močan Agni zmanjša Somo. Prav tako priprava hrane v mikrovalovni pečici postane nevarna za zdravje, saj se molekule začno hitro in nasilno gibati, se medsebojno drgnejo, trenje pa ustvarja vročino, in zaletavajo, kar ustvarja proste radikale. Počasno kuhanje na ognju (priporočljivo kuhanje na drva) je ajurvedski način, ki pripomore k lažji prebavi in vsrkavanju hranilnih snovi. Hranilne snovi tako lahko podprejo gradnjo zdravih tkiv in obnovo telesa.

Kaj pa presni sokovi?

Presna hrana je res polna hranilnih snovi, vlaknin, mineralov, vitaminov, esencialnih aminokislin, ogljikovih hidratov in še mnogo drugih neodkritih snovi, ki nam jih narava nudi. Največji izziv pa je presnova in vskrkavanje teh hranilnih snovi, da bi nam najbolje služile: obnovi in gradnji zdravih tkiv in kosti v telesu. Zunanja plast sadja in zelenjave se sestoji največ iz celuloze. Da bi naše telo razgradilo to celulozno plast potrebuje veliko število encimov oziroma moramo hrano kuhati, narediti sok, jo zelo dobro zgristi ali pa narediti smoothie. Presni sokovi: sadni in zelenjavni so zato najboljše, kar lahko dobimo od presne hrane.

Brez kuhanja se zmanjša element ognja, s hladno, suho, lahko ali težko surovo hrano pa lahko neravnovesje elementov še poslabšamo.

Kako torej zmanjšamo te učinke in povečamo našo sposobnost, da ustvarimo optimalno zdravje?

Ajurvedski prinsipi in modrost lahko prinese več ravnovesja (dr. Mark Vinic):

  1. Izogibajte se mrzli hrani in mrzlim pijačam. Ko vzamete hrano oz. pijačo iz hladilnika, ji pustite, da se ogreje na sobno temperature preden jo užijete.

  2. Pijte toplo vodo med obrokom in med dvema obrokoma. To prinaša toploto. Če dodate vodi še ingver, bo pijača povečala Agnji, kar izboljša prebavo in asimilacijo hrane.

  3. Uporabljajte blender, da zmiksate hrano. Tako bo hrana izgubila lastnosti sušenja.

  4. Hrani dodajte limonin sok, ki prav tako poveča Agni.

  5. Uporabite več olivnega olja, ki bo na solatah zmanjšalo hladno vata energijo. Z olji boste vnesli tudi potrebne maščobne kisline.

  6. Pazite, da bo vsak obrok vseboval 6 okusov: slano, sladko, kislo, grenko, trpko in pekoče. Tako bo vase telo lažje vsrkalo hranilne snovi, kar je predpogoj za dobro počutje, zadovoljstvo in ravnovesje, ki posledično obrodi zdravje.

  7. Po obroku počijte vsaj za 10 min. in ne hitite takoj z delom.

  8. Vsakodnevno se masirajte in vtirajte sezamovo olje v telo. Tako preprečite pretirano neravnovesje Vata Doshe.

Viri:

Mogoče te zanima  Numerološka napoved za Avgust 2021: Čas je za korak naprej
dr. Mark Vinic, Yoga and Ayurveda Magazine April, 2007 Claudia Ward, Raw Food Diets – The Ayurvedic Perspective

Napitek iz breskve in rožne vode s kardamomom

Afrozidiak

SESTAVINEKardamom-Breskev-Rozna-voda 2 šepca mletega kardamoma 1 žličko medu 1 breskev Pest olupljenih in mletih pistacij za okras in okus 1/3 skodelice rožne vode (dobi se v Hare Krishna centru v Ljubljani) 1/3 skodelice vode 1/3 skodelice mandeljevega mleka

PRIPRAVA Vse sestavine dodate v blender in zmešate do gladkega. Okrasi z mletimi pistacijami.

Avtor: dr. Neja Zupan

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem