torek, 24 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

Reishi goba – Čudežna goba nesmrtnosti

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Protitumorno delovanje

Zdravilne gobe se že od pradavnine uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni in ohranjanje zdravja. Svetlikava pološčenka z latinskim imenom Ganoderma lucidum vsebuje številne sestavine, ki imajo farmakološke učinke. Najpomembnejši so polisaharidi in triterpeni, ki naj bi imeli imunomodulatorno in protitumorno delovanje, učinkujejo pa tudi na kardiovaskularni sistem, nivo krvnega sladkorja in kot antioksidanti.

Gobe so v mnogih deželah, zlasti na Kitajskem, Japonskem, v Koreji in deželah vzhodne Evrope, pogosta sestavina hrane. Že zgodaj so spoznali njihove varovalne in zdravilne lastnosti in jih uporabljali v ljudski medicini (npr. v tradicionalni kitajski medicini).

Druga imena za Reishi gobo: Ganoderma lucidum (lat.), Svetlikava pološčenka (slov.), Ling Zhi (kitajsko), Reishi, Mannetake (japonsko), Youngzhi (korejsko ime).

Vsebuje množico sestavin, ki so v različnih študijah izkazale bodisi preventivni učinek bodisi zdravilno delovanje. Od pradavnine ji pripisujejo protitumorno in imunomodulatorno delovanje, v tradicionalni kitajski medicini pa so jo uporabljali tudi za zniževanje povišanega krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, za preprečevanje strjevanja krvi, zdravljenje bronhitisa in astme, bolezni urinarnega trakta, lajšanje višinske bolezni, nespečnosti in izboljšanje razpoloženja.

Hrana bogov

Sodi med zdravilne gobe. Kitajci jo imenujejo tudi goba nesmrtnosti oz. dolgega življenja in jo po uporabnosti in učinkovitosti uvrščajo na prvo mesto pred ginsengom. Stari Egipčani so jih častili kot darilo boga Ozirisa, stari Rimljani kot hrano bogov. Na Vzhodu jo pogosto uporabljajo tudi kot talisman, ki odganja zle duhove. Omenjena je že v prvi kitajski knjigi o zeliščih, napisani pred približno 2400 leti, njeni zdravilni učinki so opisani v Shen Nong Herbal Classics (Materia medica, zapisana okrog leta 200 n. št.) in v Pen Tsao Kang Mu (Great Pharmacopoeia) iz 16. stoletja. Opisujejo jo kot zdravilno gobo, ki učinkuje kot adaptogen na vse telesne organe in funkcije, hkrati pa tudi ob dolgotrajni uporabi nima neželenih učinkov. Uporabljali so jo kot zdravilo za ohranjanje zdravja, duševne trdnosti, boljši spomin in dolgo življenje.

Ganoderma lucidum vsebuje množico različnih sestavin, ki so predmet številnih raziskav, predvsem na Kitajskem, Japonskem, v Koreji in Rusiji, v zadnjih letih pa tudi v ZDA, in ki dokazujejo njihovo imunomodulatorno ter protitumorno delovanje. Najpomembnejši med njimi so polisaharidi (predvsem β-Dglukani) in triterpeni/triterpenoidi in steroli, poleg njih pa še proteini (Ling Zhi-8), peptidi in aminokisline, nukleotidi, alkaloidi, vitamini in minerali ter maščobne kisline.

UČINKI GANODERME LUCIDUM

Ganoderma lucidum sodi med zdravilne gobe, ki se že več kot 2 tisoč let uporabljajo v ljudskem zdravilstvu za ohranjanje zdravja in zdravljenje najrazličnejših bolezenskih stanj. Tudi danes je predmet preučevanja različnih znanstvenih inštitucij (na Kitajskem, Japonskem in v ZDA) in je ena najbolj raziskanih zdravilnih gob. Pripisujejo ji številne zdravilne učinke, ki so večinoma potrjeni z dolgoletnimi izkušnjami ljudske medicine ter številnimi predkliničnimi raziskavami v zadnjih desetletjih, medtem ko je kliničnih raziskav malo. Vsebuje mnoge bioaktivne učinkovine, odvisno od vrste (največ rdeča reishi), razvojnega cikla, v katerem se goba nahaja, in dela gobe, ki ga uporabimo (spore vsebujejo največ aktivnih učinkovin).

Učinki, ki jih po izkušnjah in različnih študijah pripisujejo Ganodermi, so naslednji:

1. Imunomodulatorno / Protitumorno delovanje

Nekatere sestavine Ganoderme naj bi imele imunomodulatorno delovanje. Tako naj bi delovali polisaharidi in nekateri proteini (Ling Zhi-8), ki na različnih nivojih vstopajo v zapleten imunski sistem gostitelja. Aktivirali naj bi celice imunskega sistema (makrofage, celice T ubijalke in celice T pomagalke) ter posledično sproščanje citokinov (interferona, interlevkinov in tumor nekrotizirajočega faktorja). Triterpeni pa naj bi imeli neposredno citotoksično delovanje na celice različnih vrst tumorjev.

Raziskava Wanga et al. (1997), objavljena v International Journal of Cancer, je zaznala protitumorno delovanje Ganoderme in apoptozo levkemičnih celic. Protitumorno delovanje Ganoderme je med njenimi najbolj raziskanimi lastnostmi.

Khoda et al. (1985) je v študiji, kjer je primerjal učinke izvlečka ganoderme z nekaterimi protivnetnimi učinkovinami in učinkovinami, ki se uporabljajo za zdravljenje alergij, dokazal, da triterpeni Ganoderme zavirajo sproščanje histamina, Tasaka et al. (1988) pa, da je ta učinek verjetno posledica stabilizacije membrane mastocitov.

2. Protimikrobno delovanje

Mnoge medicinske gobe, tudi Ganoderma, se v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo zaradi svojega domnevnega protimikrobnega delovanja – za zdravljenje in preprečevanje bakterijskih, virusnih, glivičnih infekcij in parazitov.

Dve študiji (Min et al. (1998) in el-Mekkawy et al. (1998)) dokazujeta, da nekateri triterpeni Ganoderme zavirajo delovanje HIV-1 proteaze, zato bi jo morda lahko uporabljali v terapiji AIDS-a ali za preprečevanje izbruha bolezni pri HIV pozitivnih osebah.

3. Kardiovaskularni učinki

Antihipertenzivno delovanje – Izvleček Ganoderme naj bi zniževal povišan krvni tlak.
Zniževanje holesterola v krvi
Agregacija trombocitov

4. Hipoglikemični učinek

Izvleček uprašene Ganoderme naj bi deloval hipoglikemično z zvišanjem koncentracije inzulina v krvi.

5. Hepatoprotektivni učinek

Ganodermo so že v ljudski, zlasti tradicionalni kitajski medicini uporabljali za zdravljenje kroničnega hepatitisa. Hirotani in Ito (1986) sta opazila močan hepatoprotektivni učinek ganodernih kislin R in S, izoliranih iz micelija ganoderme.

6. Antioksidativni, protivnetni učinek in proces staranja

Izvleček Ganoderme naj bi nevtraliziral nekatere radikale (npr. superoksidni radikal, ki naj bi bil pomemben sprožilec staranja organizma). Radikali se vpletajo v vse vnetne procese v telesu, zato bi izvleček Ganoderme lahko imel tudi protivnetno delovanje. Morda so ravno antioksidativne lastnosti učinkovin Ganoderme odgovorne za lajšanje neželenih učinkov kemo in radioterapije, kar opazimo pri pacientih, ki med standardnim zdravljenjem rakavih obolenj hkrati uživajo pripravke Ganoderme.

KOMU SE PRIPOROČA JEMANJE PRIPRAVKOV?

1. Za lajšanje neželenih učinkov kemoterapije in radioterapije ter krepitev organizma.
2. Za hitrejše okrevanje po boleznih in operacijah.
3. Za lajšanje anksioznih stanj, nespečnosti, sindroma kronične utrujenosti, krepitev spomina in kognitivnih sposobnosti.
4. Kot podporo pri zdravljenju kardiovaskularnih bolezni, diabetesa, kroničnega hepatitisa, demence in drugih
kroničnih bolezni.
5. Za ohranjanje zdravja, dobre kondicije in mladostnega videza, za lepšo kožo.

Ganoderma lucidum se že stoletja uporablja za ohranjanje zdravja in dobre kondicije organizma (»goba dolgoživosti« in »goba vitalnega duha« ) ter zdravljenje različnih bolezni. V literaturi ni veliko zapisov o neželenih učinkih, nasprotno, pogosto se poudarja, da je uporaba različnih izdelkov te gobe varna tudi ob dolgotrajnem jemanju.

Nekateri zapisi poročajo o možnih neželenih učinkih v prvih dneh, ki pa v tednu ali dveh minejo. To so blage gastrointestinalne motnje, kožni izpuščaj, suha usta, bolečine v mišicah in kosteh, vrtoglavice.

NAČIN JEMANJA PRIPRAVKOV IZ GANODERME LUCIDUM

Priporoča se jemanje pripravkov zjutraj, na prazen želodec z veliko tekočine. Priporočamo tudi sočasno jemanje vitamina C, ki izboljša absorpcijo učinkovin, saj cepi polisaharide v manjše enote, ki jih telo lažje absorbira.

Avtor: Mojca Kavčič, mag. farm
Vir: www.lekarnaljubljana.si

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij