Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Reishi goba – Čudežna goba nesmrtnosti

foto:pixabay.com; slika je simbolna
Spremljaj objave: Uredništvo
X

Spremljaj objave: Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Oglas

Protitumorno delovanje

Zdravilne gobe se že od pradavnine uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni in ohranjanje zdravja. Svetlikava pološčenka z latinskim imenom Ganoderma lucidum vsebuje številne sestavine, ki imajo farmakološke učinke. Najpomembnejši so polisaharidi in triterpeni, ki naj bi imeli imunomodulatorno in protitumorno delovanje, učinkujejo pa tudi na kardiovaskularni sistem, nivo krvnega sladkorja in kot antioksidanti.Gobe so v mnogih deželah, zlasti na Kitajskem, Japonskem, v Koreji in deželah vzhodne Evrope, pogosta sestavina hrane. Že zgodaj so spoznali njihove varovalne in zdravilne lastnosti in jih uporabljali v ljudski medicini (npr. v tradicionalni kitajski medicini).Druga imena za Reishi gobo: Ganoderma lucidum (lat.), Svetlikava pološčenka (slov.), Ling Zhi (kitajsko), Reishi, Mannetake (japonsko), Youngzhi (korejsko ime).Vsebuje množico sestavin, ki so v različnih študijah izkazale bodisi preventivni učinek bodisi zdravilno delovanje. Od pradavnine ji pripisujejo protitumorno in imunomodulatorno delovanje, v tradicionalni kitajski medicini pa so jo uporabljali tudi za zniževanje povišanega krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi, za preprečevanje strjevanja krvi, zdravljenje bronhitisa in astme, bolezni urinarnega trakta, lajšanje višinske bolezni, nespečnosti in izboljšanje razpoloženja.

Hrana bogov

Sodi med zdravilne gobe. Kitajci jo imenujejo tudi goba nesmrtnosti oz. dolgega življenja in jo po uporabnosti in učinkovitosti uvrščajo na prvo mesto pred ginsengom. Stari Egipčani so jih častili kot darilo boga Ozirisa, stari Rimljani kot hrano bogov. Na Vzhodu jo pogosto uporabljajo tudi kot talisman, ki odganja zle duhove. Omenjena je že v prvi kitajski knjigi o zeliščih, napisani pred približno 2400 leti, njeni zdravilni učinki so opisani v Shen Nong Herbal Classics (Materia medica, zapisana okrog leta 200 n. št.) in v Pen Tsao Kang Mu (Great Pharmacopoeia) iz 16. stoletja. Opisujejo jo kot zdravilno gobo, ki učinkuje kot adaptogen na vse telesne organe in funkcije, hkrati pa tudi ob dolgotrajni uporabi nima neželenih učinkov. Uporabljali so jo kot zdravilo za ohranjanje zdravja, duševne trdnosti, boljši spomin in dolgo življenje.Ganoderma lucidum vsebuje množico različnih sestavin, ki so predmet številnih raziskav, predvsem na Kitajskem, Japonskem, v Koreji in Rusiji, v zadnjih letih pa tudi v ZDA, in ki dokazujejo njihovo imunomodulatorno ter protitumorno delovanje. Najpomembnejši med njimi so polisaharidi (predvsem β-Dglukani) in triterpeni/triterpenoidi in steroli, poleg njih pa še proteini (Ling Zhi-8), peptidi in aminokisline, nukleotidi, alkaloidi, vitamini in minerali ter maščobne kisline.
Mogoče te zanima  V vsakem človeku dremljejo vsemogočne sile, ki lahko odvrnejo vsako nesrečo

UČINKI GANODERME LUCIDUM

Ganoderma lucidum sodi med zdravilne gobe, ki se že več kot 2 tisoč let uporabljajo v ljudskem zdravilstvu za ohranjanje zdravja in zdravljenje najrazličnejših bolezenskih stanj. Tudi danes je predmet preučevanja različnih znanstvenih inštitucij (na Kitajskem, Japonskem in v ZDA) in je ena najbolj raziskanih zdravilnih gob. Pripisujejo ji številne zdravilne učinke, ki so večinoma potrjeni z dolgoletnimi izkušnjami ljudske medicine ter številnimi predkliničnimi raziskavami v zadnjih desetletjih, medtem ko je kliničnih raziskav malo. Vsebuje mnoge bioaktivne učinkovine, odvisno od vrste (največ rdeča reishi), razvojnega cikla, v katerem se goba nahaja, in dela gobe, ki ga uporabimo (spore vsebujejo največ aktivnih učinkovin).Učinki, ki jih po izkušnjah in različnih študijah pripisujejo Ganodermi, so naslednji:

1. Imunomodulatorno / Protitumorno delovanje

Nekatere sestavine Ganoderme naj bi imele imunomodulatorno delovanje. Tako naj bi delovali polisaharidi in nekateri proteini (Ling Zhi-8), ki na različnih nivojih vstopajo v zapleten imunski sistem gostitelja. Aktivirali naj bi celice imunskega sistema (makrofage, celice T ubijalke in celice T pomagalke) ter posledično sproščanje citokinov (interferona, interlevkinov in tumor nekrotizirajočega faktorja). Triterpeni pa naj bi imeli neposredno citotoksično delovanje na celice različnih vrst tumorjev.Raziskava Wanga et al. (1997), objavljena v International Journal of Cancer, je zaznala protitumorno delovanje Ganoderme in apoptozo levkemičnih celic. Protitumorno delovanje Ganoderme je med njenimi najbolj raziskanimi lastnostmi.Khoda et al. (1985) je v študiji, kjer je primerjal učinke izvlečka ganoderme z nekaterimi protivnetnimi učinkovinami in učinkovinami, ki se uporabljajo za zdravljenje alergij, dokazal, da triterpeni Ganoderme zavirajo sproščanje histamina, Tasaka et al. (1988) pa, da je ta učinek verjetno posledica stabilizacije membrane mastocitov.

2. Protimikrobno delovanje

Mnoge medicinske gobe, tudi Ganoderma, se v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo zaradi svojega domnevnega protimikrobnega delovanja – za zdravljenje in preprečevanje bakterijskih, virusnih, glivičnih infekcij in parazitov.Dve študiji (Min et al. (1998) in el-Mekkawy et al. (1998)) dokazujeta, da nekateri triterpeni Ganoderme zavirajo delovanje HIV-1 proteaze, zato bi jo morda lahko uporabljali v terapiji AIDS-a ali za preprečevanje izbruha bolezni pri HIV pozitivnih osebah.
Mogoče te zanima  Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

3. Kardiovaskularni učinki

Antihipertenzivno delovanje – Izvleček Ganoderme naj bi zniževal povišan krvni tlak. Zniževanje holesterola v krvi Agregacija trombocitov

4. Hipoglikemični učinek

Izvleček uprašene Ganoderme naj bi deloval hipoglikemično z zvišanjem koncentracije inzulina v krvi.

5. Hepatoprotektivni učinek

Ganodermo so že v ljudski, zlasti tradicionalni kitajski medicini uporabljali za zdravljenje kroničnega hepatitisa. Hirotani in Ito (1986) sta opazila močan hepatoprotektivni učinek ganodernih kislin R in S, izoliranih iz micelija ganoderme.

6. Antioksidativni, protivnetni učinek in proces staranja

Izvleček Ganoderme naj bi nevtraliziral nekatere radikale (npr. superoksidni radikal, ki naj bi bil pomemben sprožilec staranja organizma). Radikali se vpletajo v vse vnetne procese v telesu, zato bi izvleček Ganoderme lahko imel tudi protivnetno delovanje. Morda so ravno antioksidativne lastnosti učinkovin Ganoderme odgovorne za lajšanje neželenih učinkov kemo in radioterapije, kar opazimo pri pacientih, ki med standardnim zdravljenjem rakavih obolenj hkrati uživajo pripravke Ganoderme.

KOMU SE PRIPOROČA JEMANJE PRIPRAVKOV?

1. Za lajšanje neželenih učinkov kemoterapije in radioterapije ter krepitev organizma. 2. Za hitrejše okrevanje po boleznih in operacijah. 3. Za lajšanje anksioznih stanj, nespečnosti, sindroma kronične utrujenosti, krepitev spomina in kognitivnih sposobnosti. 4. Kot podporo pri zdravljenju kardiovaskularnih bolezni, diabetesa, kroničnega hepatitisa, demence in drugih kroničnih bolezni. 5. Za ohranjanje zdravja, dobre kondicije in mladostnega videza, za lepšo kožo.Ganoderma lucidum se že stoletja uporablja za ohranjanje zdravja in dobre kondicije organizma (»goba dolgoživosti« in »goba vitalnega duha« ) ter zdravljenje različnih bolezni. V literaturi ni veliko zapisov o neželenih učinkih, nasprotno, pogosto se poudarja, da je uporaba različnih izdelkov te gobe varna tudi ob dolgotrajnem jemanju.Nekateri zapisi poročajo o možnih neželenih učinkih v prvih dneh, ki pa v tednu ali dveh minejo. To so blage gastrointestinalne motnje, kožni izpuščaj, suha usta, bolečine v mišicah in kosteh, vrtoglavice.NAČIN JEMANJA PRIPRAVKOV IZ GANODERME LUCIDUMPriporoča se jemanje pripravkov zjutraj, na prazen želodec z veliko tekočine. Priporočamo tudi sočasno jemanje vitamina C, ki izboljša absorpcijo učinkovin, saj cepi polisaharide v manjše enote, ki jih telo lažje absorbira.Avtor: Mojca Kavčič, mag. farm Vir: www.lekarnaljubljana.si
Naroči v Trgovini Duhovnost
Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev
Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

Vsaka duša pride na Zemljo s karmičnimi dolgovi

Dinamika sestavljene družine

Dinamika sestavljene družine

Numerološka napoved 12. 6. 2021

Numerološka napoved 12. 6. 2021

Numerološka napoved 14. - 20. 6. 2021:  Varni ste

Numerološka napoved 14. – 20. 6. 2021:  Varni ste

Angelsko sporočilo ob koncu tedna: Bodite Zavestna Prisotnost

Angelsko sporočilo ob koncu tedna: Bodite Zavestna Prisotnost

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem