Samo močna oseba je zmožna odpustiti

Samo močna oseba je zmožna odpustiti

Pristno opolnomočena oseba je tista, ki odpušča. Odpuščanje ni moralno vprašanje. Je energijska dinamika. Večina ljudi, ki so drugim odpustili, ne želi, da bi tisti, ki so jim odpustili, pozabili, da jim je bilo odpuščeno. Ta vrsta odpuščanja manipulira z osebo, ki ji je odpuščeno. To ni odpuščanje. Je sredstvo za pridobitev zunanje moči nad drugim.

Odpuščanje pomeni, da več ne nosite prtljage izkušnje. Ko se odločite, da ne boste odpustili, vas izkušnja, ki je ne odpustite, spremlja. Ko se odločite, da ne boste odpustili, je to tako, kot bi se strinjali, da nosite grozna temna očala, ki vse izkrivljajo. Vsak dan ste življenje prisiljeni gledati skozi zatemnjena stekla, ker ste se odločili, da jih boste obdržali.
Želite si, da bi vsi ljudje svet videli na tak način, ker ga vi želite videti na tak način. In res je svet, ki ga gledate, zdaj tak, vendar ga takega vidite samo vi. Gledate skozi stekla lastne zatemnjene ljubezni.

Odpuščanje pomeni, da za svoje izkušnje ne krivite drugih. Če za svoje izkušnje ne prevzemate odgovornosti, boste odgovornost preložili na nekoga drugega, in če niste zadovoljni s tem, kar doživljate boste to poskušali spremeniti s pomočjo manipulacije. Pritoževanje je prav takšna dinamika, s katero želite doseči, da je nekdo drug odgovoren za to, kar vi doživljate, in da on popravlja stvari za vas.

Ko nekomu naprtite odgovornost za to, kar doživite, izgubite moč. Ko ste glede izkušenj, za katere menite, da so potrebne za vaše dobro počutje, odvisni od druge osebe, nenehno živite v strahu, da ne bodo uresničene.

Ko odpustite, se osvobodite kritične presoje tako sebe kot drugih. Razsvetlite se. Ne oklepate se več negativnih izkušenj, ki so bile posledica odločitev, ki ste jih sprejeli med učenjem. To je obžalovanje. Obžalovanje je dvojna negativnost. Ko obžalujete, izgubite moč. Če ena oseba obžaluje svoje izkušnje, medtem ko se jim druga lahko smeji, katera je lahkotnejša? Kaj je neškodljivo? Srce, ki pleše, je nedolžno srce. Tisti, ki se ne more smejati, je obremenjen. Srce, ki pleše, je neškodljivo.

Več v knjigi Sedež duše >>

Gary Zukav, tudi avtor uspešnice Duhovno partnerstvo >>

Deli to s prijateljem