Shakti dance – joga plesa

Shakti dance - joga plesa
Shakti dance - joga plesa

Shakti Dance se je začel razvijati v zgodnjih devedesetih letih. Temelji na Kundalini jogi in življenjskih, plesnih ter jogijskih izkušnjah Sare Avtar Olivier, ki je učenka Yogi Bhajana in učiteljica Kundalini joge ter ustanoviteljica Shakti Dance discipline. 

Shakti Dance zajema zahodne in vzhodne plesne stile, klasični in moderni ples, tako da se osredotoča na njihove temeljne oblike in dinamične lastnosti kakor tudi na energetsko raven. Različna čustvena stanja in različni plesni stili postanejo orodja s katerimi dosežemo uravnovešeno notranjo energijo.

Shakti Dance nežno odpira in uravnoveša subtilne energijske poti v našem telesu. V ritmičnem valovanju asan, raztezalnih vaj, plesnih korakov in izraznega plesa s fokusom na mantrah in dihanju lahko posameznik doseže globoko stanje harmonije, miru, pristne sreče in veselja. Deluje na razvijanju notranje harmonije in miline v gibanju. Zmanjšuje stres in napetost, sprošča in osvobaja telesne, mentalne, čustvene in subtilne zavrtosti in vzpodbuja ter osvobaja življenjske sile duše.

Ritmično gibanje in valovanje, ki ga izrazimo skozi ples se prav tako nahaja v vibracijah univerzuma in v vseh oblikah življenja. Ples je pravzaprav ena najbolj izraznih oblik človekovega delovanja skozi katerega se manifestira vzgib duše.

Duša se lahko izrazi takrat, ko način in kvaliteta gibanja neposredno zrcalita najgloblje značilnosti osebne identitete plesalca. To se zgodi, ko se plesalec giblje povsem naravno in v skladu z njegovim notranjim bitjem. Skozi namen in način plesa, se lahko najglobja nagnjenja tistega, ki pleše, ojačajo, očistijo ali pa preobrazijo, osvobodijo in sprostijo. Najvišja oblika izražanja duše presega celo najglobje oblike individualnosti, popelje nas do esence našega bitja, našega sebstva. Sebstvo je nevtralno, prepojeno z globokim občutkom prisotnosti – prisotnosti Svetosti.

Shakti dance nam pomaga, da se bistvo naše duše prebudi in da se izrazi skozi spontan in intuitiven svobodni ples.

Da bi razvili milino in mehkobo gibov, ki so značilnost svobodnega pretoka Duha v našem telesu, uporablja Shakti dance spoznanja jogijske filozofije. Ta spoznanja prebujajo in aktivirajo univerzalne principe harmoničnega gibanja znotraj posameznika. S tem se poveča moč in lahkotnost gibanja posameznika, izostri se senzitivnost posameznih gibov. Ko se naučimo predati subtilnim notranjim tokovom se lažje tudi predamo svobodnemu in naravnemu toku plesa.

Shakti dance se razvija skozi sistem osmih stopenj (uglaševanje, shakti stretching, shakti sosledja, svobodni ples, sproščanje, mantrična koeografija ali božanska komunikacija, meditacija in zapiranje), ki skupaj ustvarijo energijsko razvojno linijo, katere končni cilj je odpreti, očistiti in širiti energetsko telo z namenom, da se omogoči prosti izraz naše duše. Na začetku je pozornost usmerjena v zunanje telesno izražanje, kasneje pa se pozornost usmeri navznoter, v stanje mirujoče in umirjene meditacije.

Shakti dance je veliko darilo v mojem življenju. Skozi prakticiranje te discipline se je postopoma razvila notranja modrost občutenja mojega telesa in njegovih omejitev. Razvila so se subtilna zaznavanja kvalitete, hotenja in hrepenenja mojega bitja. Prav tako so se izostrili občutki in zaznavanja okolice. Predvsem se je prebudila globoka hvaležnost do mojega telesa kot božanskega vozila moje duše. Razvila se je tudi dojemljivost in razumevanje določenih blokad in omejitev, ki so v meni. Poglobilo se je tudi sočutje in potrpežljivost, ki sta tako pomebna popotnika na poti domov, na poti prebujanja… na poti do tukaj in sedaj.

Čutim globoko hvaležnost ob tem, ko lahko svoje izkušnje in zaznavanja učenja te discipline delim z vami.

Avtor: Karima Valentina Hočevar
www.ran-silentium.si

O Karima Valentina Hočevar

Uni.dip.ekon. in je pridobila certifikat iz Kraniosakralne resonance, iz »Inner Child Work« terapije (so-odvisnostna terapija) ter iz Joge plesa - Shakti Dance.

Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: