Spiralni ali kundalini ogenj

V nobenem od zahodnih jezikov ne obstaja besede za kundalini – za skrito, subjektivno silo, zato v tem spisu ohranjamo izraz, ki so ga uporabljali starodavni mistiki.

Pridevnik kundalini pomeni ‘zvit’ in se nanaša na spečo silo ali energijo, ki je prisotna v vsakem človeku in leži kot zvita kača v etrskem telesu na dnu hrbtenice. Ta zvita kača je vztrajala stoletja dolgo v pričakovanju dneva, ko bo duša zavzela svoje zakonito področje – osebnost ali kombinacijo fizičnega, astralnega in mentalnega telesa. Ko ta spiralna sila še spi, je statična oblika ustvarjalne energije, katere namen je vitalizacija vsega telesa. Ko je prebujena in se začenja odvijati, se izkaže, da je električna, ognjena sila spiralne narave – od tod simbolični opis spiralna energija.

Ko se energija kundalini dviguje, nenehno povečuje vibracijo etrskih središč in posledično tudi fizičnega, astralnega in mentalnega telesa, skozi katere se izraža vitalno telo. Ta oživljajoča aktivnost ima dvojni učinek: prvič, iz nižjih nosilcev odstranjuje vse, kar je grobega in neprimernega, in drugič, v svoje vplivno področje vsrka tiste vzvišene lastnosti, ki bodo povečale energijo vitalnega telesa pri razvijajočem se posamezniku.

Eden izmed ciljev aktiviranja spiralnega ognja in njegovega napredovanja po hrbtenici navzgor do glave je prebujenje žleze češarike, ki ima za posledico odprtje tretjega očesa, s tem pa razkritje subtilnejših ravni duhovnega življenja. S stalno meditacijo, študijem, discipliniranim življenjem in nesebičnim služenjem človeštvu se postopoma prebudi celotni sistem in privede osebnost pod vpliv duše; to zagotavlja simultano in vzporedno prebujenje etrskih energijskih središč in spečih sil na dnu hrbtenice. Če se to nadaljuje pazljivo in pod skrbnim nadzorom, poteka prebujenje postopno in normalno, brez izpostavljanja kakršnikoli nevarnosti.
Če pa poskuša aspirant z različnimi vajami ali drugimi umetnimi sredstvi pretirano pospešiti naravni razvoj, potem se spušča v težave. Dihalnih vaj naj se ne bi nikoli lotili brez izkušenega vodstva, in to šele po letih duhovnih vaj, požrtvovalnosti in služenja. Izogibati bi se morali tudi osredotočanja na etrska središča, da bi jih aktivirali in odprli vrata na astralne ravni – ko so ta vrata enkrat odprta, jih je težko zapreti. Učence prav tako opozarjamo pred intenzivnimi meditacijskimi programi, ki trajajo več ur, ali pred vajami, ki imajo za cilj prebujenje kateregakoli središča ali kundalini ognja.

Povprečnega učenca že do take mere stimulirajo trenutne dnevne aktivnosti, da bi prekomerna meditacija, dihalne vaje, fanatične diete in omejitve verjetno vznemirile njegovo mentalno ravnotežje in povzročile nepopravljivo škodo. Če nevede ali prezgodaj povzročimo dvigovanje kundalini ognja, lahko to vodi do resnih živčnih problemov, vnetja tkiva, bolezni hrbtenice in poškodbe možganov; če pa dopustimo, da se dviguje polagoma in naravno z discipliniranim življenjem, se bodo končno odprla vrata v višje sfere.

Nekaj vprašanj v zvezi s kundalini, na katere je odgovoril Benjamin Creme.

V.: Kakšna je povezava med Šakti in kundalini?
O.: Šakti se v človeškem telesu izraža kot kozmična energija imenovana kundalini. Ta je kot kača zvita v korenski čakri. Vzdolž hrbtenice imamo sedem glavnih čaker. Korenska čakra, ki je na dnu hrbtenice, je sedež kundalini. Z znanstveno meditacijo se kundalini prebudi in dvigne skozi čakre, vsako spodbudi, dokler se na koncu znanstven proces, ki je meditacija, ne konča. Šakti, kot kundalini, se v temenu sreča z zavestjo Šive.
… ..Šakti v obliki kundalini ima tri vidike – sredstva, s katerimi prepoznamo funkcijo kundalini ali Šakti -, ki se imenujejo tamas, radžas in satva. Ko za nekoga rečemo, da je satvičen, s tem mislimo, da je spoznal resnico. Če za nekaj rečemo, da je tamasično, s tem mislimo, da je inertno in nepremično. Če je radžasično je živo in se giblje. To je ustvarjalni impulz Šakti v obliki kundalini.

V.: S katero razvojno stopnjo je povezan dvig kundalini?
O.: Z vsemi. Končna povezava Šakti in Šive je le eden izmed načinov kako povedati, da se je človek samouresničil, razsvetlil, da je postal Mojster. Do tega cilja pa seveda vodi veliko stopnic.

V.: S kakšno meditacijo lahko dvignemo kundalini?
O.: S tem namenom sem opisal neoprijemljivo. So skupine in ljudje, ki prodajajo tako imenovano ‘kundalini meditacijo’ in druge učijo, kako naj dvignejo kundalini in jo vodijo skozi čakre. To je zelo nevarno početje, ki vam lahko uniči življenje. Če vaše čakre predhodno niso pripravljene na moč ognja kundalini, lahko znorite, saj ta ogenj na svoji poti navzgor vpliva na vsako čakro posebej. To je silno močan kozmičen ogenj. Zato spi v korenski čakri. Tako imenovana kundalini joga prebudi kundalini tudi pri ljudeh, ki nimajo niti prvega posvečenja in posledice so lahko katastrofalne. Srečal sem veliko ljudi, ki so prišli na transsmisijsko meditacijo v upanju, da bi jim povrnila umsko stabilnost. Če nimate potrebnega znanja, je bistveno, da kundalini pustite pri miru, kajti to ima lahko zelo uničujoče posledice.
Ogenj kundalini se prebudi sam od sebe, ko človek z znanstveno meditacijo pripravi svoje čakre. Ljudje pa seveda ne vemo, kdaj so čakre pripravljene. Zato pa potrebujete Mojstra. Ljudje, ki izvajajo npr. transmisijsko meditacijo, povedo, da se kundalini dvigne le kot iskra, mogoče enkrat na teden ali vsak dan en teden, potem pa nazaj zaspi. Kundalini je tako tamas kot radžas. Ko je tamas se nič ne dogaja in miruje. Ko je radžas, pa je ravno nasprotno – je ustvarjalna in se dviga. Ljudje niti ne vedo, da se dviga, saj je le iskrica. Povsem normalno je, da se tega ne zavedate.
Če izvajate transmisijsko meditacijo, ki jo nadzorujejo Mojstri, ste povsem varni. Čakre pripravljajo znanstveno, eno za drugo, v zaporedju. Ko se kundalini dvigne, se dvigne skozi pripravljeno čakro.

Avtor: Aart Jurriaanse
www.share-international.net

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: