FeaturedModrosti

Spremeniti moramo srce

Najvišja molitev je, da bi postali nesebično orodje v Božjih rokah. Tako kot je molil sveti Frančišek: »Gospod, naj postanem orodje Tvojega miru.« Ni molil za to, da bi dobil, temveč da bi dal, da bi se rešil sebičnosti in postal popolnoma nesebičen. Molil je, da bi bil služabnik. Molil je, da bi imel vsako živo bitje za svojega gospodarja: »Naj bom ponižen služabnik, da bom povzdignil vse brate in sestre na svetu, jim pomagal in skrbel zanje.«

Če imamo zaradi krvne bolezni po telesu ture, nam bodo obkladki prinesli le začasno olajšanje. Vse dokler bo bolezen v krvi, bodo nastajali vedno novi in novi turi. Toliko srečanj imamo – kongresna srečanja, srečanja Združenih narodov, dobrodelna srečanja. Tako bi radi rešili težave na svetu in včasih nam jih res uspe malo omiliti. Ker pa so v človeških srcih še vedno pohlep, ponos, poželenje, zavist, jeza in iluzija, ni govora o miru. Bolezen ostaja.

Res je, da moramo poskušati odpraviti tudi bolezenske znake, vendar to ni dovolj. Ljudje odmetavajo odpadke v reke, jezera, morja in zrak. Zelo dobro je, da si prizadevamo urediti zakon, ki bi to preprečil. Ampak to ni rešitev, saj bodo sčasoma spet začeli početi enako. Kaj so odpadki, ki jih ljudje odlagajo v zrak, vodo in na zemljo? To je samo odraz umazanije v njihovih srcih. Vse te grozne, umazane reči so ustvarili zato, ker jih vodi pohlep.

Zato je edina prava rešitev sprememba v srcu. Če nismo del rešitve, smo del težave. Kako bomo lahko pomagali razsvetliti druge, če ne bomo očistili lastnega srca?

Zato se moramo hkrati spoprijemati z zunanjo resničnostjo sveta in poskušati izboljšati stvari. Vedeti pa moramo tudi, da je prava rešitev očiščenje srca, združitev duše z Bogom. Najvišja molitev torej je, da bi lahko bili orodje v Božjih rokah in tako dosegli to enotnost in duhovni mir.

Radhanath Svami, avtor knjige Pot domov

O Radhanath Svami

Priznan vedski učenjak in učitelj bhakti joge. S svojim naukom, ki temelji na vedskih svetih spisih, kot so Bhagavad-gita, Šrimad-Bhagavatam in Ramajana, razkriva, kako naj se ravnamo po svetih izročilih in izluščimo skupno bistvo, ki združuje navidezno različne vere oziroma duhovne poti ter tako kar najbolj obogatimo svoje življenje in prispevamo k duhovnemu preporodu družbe.

Moja spletna stran
Vsi članki

E-Novičke

Naroči se na naše E-novičke.

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

Tagi
Pokaži več

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Close

Deli to s prijateljem

NAROČI SE NA NAŠE E-NOVIČKE ;)
Bodi med prvimi obveščen(a) o novostih, ugodnostih in akcijah.
  Kadar koli se lahko odjaviš !