Sveta Corona

Sveta Corona

O Sveti Coroni je poznano bolj malo, saj sta ona in moški za katerega je molila, Sv. Viktor, bila navedena v Rimljanskem mučeništvu in hagiografiji Cerkve. Okoli datumov mučeništva Sv. Corone in Sv. Viktorja obstaja nejasnost. Večina virov pravi, da je bilo to v Siriji, ki je bila pod Rimljansko vladavino. Nekateri pravijo, da je to bil Damak, drugi Antiocha. Večina se jih strinja, da sta bila usmrčena v letu 170 našega štetja. Večina zgodovinarjev se strinja, da sta umrla med vladavino Marcusa Aurelija in da sta bila usmrčena po ukazu rimljanskega sodnika po imenu Sebastian.

Zgodba (legenda) pove zgodbo o Rimljanskem vojaku, ki se je imenoval Viktor. Rimljani so odkrili, da je bil Viktor Kristjan. Vojak je pripeljal Viktorja pred sodnika, ki se je imenoval Sebastian, ki je preziral Kristjane. Odločil se je, da naredi iz Viktorja primer. Privezan je bil za steber in je bil bičan, dokler ni njegova koža visela iz njegovega telesa in je potem Sebastian dal iztakniti njegove oči. Kljub vsemu temu, Viktor ni nikoli zanikal Kristusa.
V bližini je stalo 16. letno dekle, ki se je imenovala Corona. Bila je žena od enega od vojakov in je tudi bila Kristjanka. (Coronin mož ni vedel, da je Kristjanka). Ker so z Viktorjem kruto ravnali, se je Corona odločila, da bo pomagala počasi umirajočemu moškemu. Izbrala si je, da je izpovedala svojo Krščansko vero vsem prisotnim in je pohitela tja, kjer so mučili Viktorja. Pokleknila je in začela moliti zanj, in mu s tem dala do znanja, da je tam zanj. Ni trajalo dolgo, da so jo pripeljali pred Sebastiana.
Sebastian je bil besen, da ta mlada ženska ni spoštovala njegove avtoritete. Takoj jo je dal vreči v ječo in mučiti. Potem je naročil naj jo z nogami privežejo nagnjeno na vrh dreves in ji noge odrežejo. Drevesi sta se upognili nazaj druga od druge v zravnan položaj. Sila je bila tako močna, da je raztrgal Coronino telo. Potem je Sebastian naročil, da Viktorju odrežejo glavo.
Njuni ostanki so bili v Baziliki od 9. stoletja naprej.

V 1943 in ponovno leta 1981 so bili ostanki preiskani in vsebujejo kosti tako od moškega kot od ženske, Pri preiskavah 1981 so našli cvetni prah cedre, ki je tipična rastlina Mediteranske kotline med tem časom. Arheologi so potrdili, da bi lahko bil ta cvetni prah prisotne v Siriji in na Cipru.

Sv. Viktor in Sv. Corona sta svetnika od pred cerkvene skupnosti, kar pomeni, da sta bila prepoznana kot svetnika pred tem, kot je Cerkev standardizirala kanonizacijske procese, (Prvi svetnik, ki je bil kanoniziran s strani papeža Ulricha, škof Augsburg, je umrl 973. leta. Njega je kanoniziral papež Janez XV v Lateranskem svetu 993. Kanonizacija je postala splošen zakon cerkve pod papežem Grogorijem IX (1227-1241)).

Tomaž Flegar je duhovni zdravitelj, skozi katerega delajo mnoge duhovne inteligence in duhovni zdravniki, ki pomagajo pri njegovih delavnicah in “zdravljenjih” udeležencem, da prepoznajo in izpustijo tisto, kar jih omejuje ali jim onemogoča, da bi živeli polno bolj življenje. Kjuč njegovega dela je čistost in je energija, ki prihaja skozi njega zelo čista, prihaja iz zelo velikega vira modrosti.
No Tab Selected
Deli to s prijateljem