Uporaba kristalov

Uporaba kristalov
Uporaba kristalov

KRISTALI IN BARVE

Kristale lahko v določeni meri uporabljamo v smislu kvalitete – polarnosti energije, tudi glede na barvo kristala.

Barve kristalov, ki delujejo poživljajoče in aktivno (jang) so v prvi: svetlo rdeča, oranžna in rumena…v manjši meri pa tudi zlati in brezbarvni (prozorni) minerali.

Barve kristala, ki pomirjajo, delujejo pasivno (jin) pa so: modra, vijoličasta in rožnata, v malce manjši meri pa tudi siva, črna, bela in srebrna barva minerala.

Zelena barva vsebuje hladni jin aspekt (modra barva), kot tudi jang, aktivni princip (rumena barva), torej minerali zelene barve v bistvu harmonizirajo energije.

Tople barve ustvarjajo jang -aktivno, vročo energijo, hladne pa jin – pomirjujočo, hladno energijo. V barvnem krogu so nasproti ležeče barve (npr. rumena-vijolična, tako imenovane komplementarne barve, kar je pri uporabi kristalov pri zdravljenju, oziroma uravnovešanju delovanja po čakrah, zelo pomembno.

UPORABA KRISTALOV GLEDE NA ENERGIJO ELEMENTOV

Primanjkljaj ali presežek določenega elementa energije se najprej pokaže pri diagnosticiranju posamezne čakre, seveda pa se izraža tako v psihičnih in fizičnih disfunkcijah, kot manifestacijah težav, bolečin ali bolezni. V takih primerih uporabimo pri zdravljenju, določen mineral, ki je nosilec natanko tiste energije, ki jo potrebujemo za aktiviranje ali pa za pomirjanje, torej harmonijo energijske sestave našega energijskega polja, ki seveda vsebuje tudi fizično telo.

POMANJKANJE ELEMENTOV

Pomanjkanje elementa zemlje (slabo delujoča 1. čakra) – v tem primeru uporabljamo kristale, ki vsebujejo energijo elementa zemlje, v določenih primerih tudi zemlja – zrak, zemlja – voda ali pa zemlja – ogenj.

Pomanjkanje elementa vode (slabo delujoča 2. čakra) – takrat uporabimo kristale, ki vsebujejo element ognja, pri polaganju ali koncentraciji predvsem na drugo ali tretjo čakro.

Pomanjkanje elementa ognja (slabo delujoča 3. čakra) – uporabimo kristale elementa ognja, kot tudi v določenih primerih ostale, ki imajo v svoji energijski sestavi komponento ognja.

Pomanjkanje elementa zraka (slabo delujoča 4. čakra) – v takih primerih uporabimo kristale z energijo zraka in tudi kristale s kombinacijo ogenj – zrak.

V primerih pomanjkanja določenega elementa, kar spoznamo po delovanju čakre ali pa psihofizični simptomih, uporabljamo kristale elementarne energije s polaganjem na določeno čakro, nošenjem v žepu ali pa z meditacijami, med katerimi držimo izbran kristal v levi roki in se koncentriramo na čakro ali pa določen organ, oziroma del telesa. V teh primerih traja terapija ali meditacija cca 30 minut.


PRESEŽEK ELEMENTOV – HIPERAKTIVNOST

Presežek elementa zemlje (preveč aktivna 1.čakra) – v tem primeru uporabimo kristale elementa zraka pa tudi kombinacijo: zrak-voda.

Presežek elementa vode (preveč aktivna 2.čakra) – predvsem uporabimo kristale elementa ognja, pa tudi kombinacijo zemlja – ogenj.

Presežek elementa ognja (preveč aktivna 3.čakra) – uporabimo minerale elementa vode, kombinacijo voda – zemlja in voda – zrak.

Presežek elementa zraka (preveč aktivna 4.čakra) – pri presežku elementa zraka, navadno gre tu za pomanjkanje elementa zemlje, uporabimo kristale elementa zemlje, včasih pa tudi kristale v kombinaciji: zemlja – voda in zemlja – zrak.

V primerih hiperaktivnosti čaker uporabljamo lahko tudi barvno kombinacijo, s tem da izberemo mineral, ki je komplementarne barve glede na bazično barvo določene čakre.
Primer: v primeru preveč delujoče 3.čakre – solarnega pleksusa, katerega energija je rumena, torej element ognja, uporabimo v tej izbiri (glede barv) vijolično, indigo, ki pomirja in je nosilec jin energije itd…Vendar je to barvna izbira, ki ne ustreza povsem elementarni energiji kristala. Večinoma se za takšno „barvno“ izbiro odločamo pri hiperaktivnosti 2., 3., 4. in 5. čakre.

Avtor: Matjaž Bogdan Zepan

 

O Matjaž Bogdan Zepan

Bil je ustanovitelj Društva Spoznanje, katero je nesebično ponujalo brezplačne terapije za tiste, ki si tega niso zmogli privoščiti. Bil je kritičen do materialnega razvoja sodobne ezoterike. Avtor številnih strokovnih člankov ter knjig.

Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: