Uvod v spoznavanje meridianov

Kolikokrat se sprašujete, ali je možno, da se zbudite iz sanj in težave izginejo. Lahko bi rekli, da čarate. Ste za to, da naredite test z vajami za podporo energiji vašega telesa?  

Ko dvignete energijo, se vaše življenje spremeni. Preproste vaje omogočijo, da na enostaven način vzdržujete in krepite vaše dobro počutje, zadovoljstvo in zdravje in podprete tudi okrevanje.

OD RESNIČNOSTI DO SPREMEMBE

Poslušam resnične zgodbe, ki jih piše življenje: "umrl predsednik uprave, družina ostala brez strehe nad glavo, delavci že tretji mesec ostali brez plač, za rakom zboli vsak četrti Slovenec, vsak četrti otrok v Sloveniji je predebel, stroški so se samo v zadnjem letu povečali za 12 odstotkov, vsak 3 zakon razpade." Lahko bi še naštevala, vendar je razlogov, ki kažejo vsakodnevne stresne situacije, več kot dovolj. Vsak stres pa vodi v neravnovesje v telesu. Od posameznika je odvisno kako uspe nastala neravnovesja umiriti. Neuspešno vzpostavljanje ravnovesja v telesu se pokaže v obliki bolezni, slabih odnosov, depresij, slabega učnega uspeha, nezadovoljstva, žalosti, nemoči.

Zamislite si električni stroj, ki sprejema signale iz okolice, jih obdela glede na tip/program v stroju in stroj na podlagi tega nekaj naredi. Recimo električni sesalec za prah. Naloga je posesati vse delce pod sesalnim omelom in jih uskladiščiti v posebno vrečko ali vodo v sesalcu. Sesalec (električni stroj) deluje na podlagi električne energije. Če stroj priključite na preveliko ali premajhno električno napetost, bo to vodilo v motnje v delovanju, prenehanje delovanja in celo v uničenje, ne glede na to da je program v stroju brezhiben.

Enako se dogaja v naših življenjih, nekatere situacije nam dvignejo pritisk – to je tako, kot da bi se priključili na preveliko električno napetost. In obstajajo situacije v življenju, ki nam vso energijo poberejo – enako, kot da bi se priključili na premajhno električno napetost.

Zakaj je torej pomembno ohranjanje ravnovesja?

Ohranjanje ravnovesja energij v vašem telesu je predpogoj za zadovoljstvo, srečo in zdravje v vašem življenju.

Vaje v člankih, ki sledijo, izvirajo iz metode Z dotikom do zdravja. Tehnike, ki se uporabljajo pri metodi Z dotikom do zdravja obnovijo tok energije v telesu in tako omogočijo telesu, da deluje optimalno. Uravnovešanje pomeni, da so viški energije preneseni na področja, kjer je pomanjkanje energije. Za uravnovešanje energij uporabljamo ustrezno prehrano, fizične vaje – telovadbo, masažo refleksih točk za zmanjšanje bolečin, sproščanje stresasproščanje čustvenih napetosti. Ko ponovno pridobimo ravnovesje na fizični, čustveni in mentalni ravni, smo se ponovno sposobni soočiti z izzivi vsakdanjega življenja in ustrezno obvladovati zunanje pritiske.

V nadaljevanju bodo predstavljeni posamezni organi (14 najpomembnejših organov in funkcij vašega telesa) in za vsak organ: težave, moči, telovadne vaje, refleksne točke, ustrezna hrana in sproščanje čustvenih napetosti. Spoznali boste osnove metode Z dotikom do zdravja, tako da vam razkrijemo skrivnosti, kako si pomagate sami, da živite zadovoljno in zdravo življenje. V tem članku so posamezne tehnike opisane, od kod izvirajo in kako vplivajo na telo.

TEHNIKE VZPOSTAVLJANJA RAVNOVESJA

Zamislite si termostat za stalno vzdrževanje toplote v domu – ko se zniža temperatura, se vklopi gretje. Termostat vzdržuje neprestano ravnovesje med dovodom toplote in prekinitvijo dovoda toplote.

Navedene tehnike delujejo kot termostat in vzdržujejo ravnovesje energij v telesu, temelj za vaše zadovoljstvo, dobro počutje in zdravje.

TELOVADBA

Strokovnjaki ugotavljajo, da gibanje pomaga izboljšati duševno zdravje, nadzor nad gibanjem in poveča sposobnosti razmišljanja. Ugotovili so tudi, da je razširjenost duševnih bolezni med ljudmi, ki se redno gibljejo, manjša. Z gibanjem pridobite boljše ravnotežje, moč, koordinacijo, večjo gibčnost in vztrajnost.

Pri metodi Z dotikom do zdravja te ugotovitve potrjujemo in dopolnimo, da ni samo pomembno, da telovadimo, temveč katere vaje delamo – katere mišice uporabljamo pri fizičnih vajah. Skozi več desetletne raziskave so znanstveniki (med drugimi dr. George Goodheart, dr. John Thie) s področja kineziologije (vede o mišicah) ugotovili, da so določene mišice povezane z delovanjem določenih organov. Na primer mišice vratu so povezane z želodcem. Kadar delamo vaje za vrat, hkrati dovajamo dobro energijo tudi želodcu in ga s tem krepimo.

Namesto, da telo izpostavimo novemu fizičnemu stresu pri izvajanju naporne telovadbe, je v metodi Z dotikom do zdravja pomembno, da s telovadbo telo umirite in ga napolnite z novo energijo. Vaje so preproste in zelo učinkovite. Čeprav jih delate počasi, nekatere lahko celo sede ali leže, hitro začutite, da se temperatura telesa in vaše razpoloženje dvigneta.

SPROŠČANJE ČUSTVENIH NAPETOSTI

Kadar doživljamo čustvo, takrat nekaj čutimo v sebi, zato je verjetno nastala beseda čustvo. Čustvo je odziv hormonov v telesu. Na primer večja količina hormona seratonin v našem telesu sproža čustvo sreče. Čustvo se sproži, ko je za nas prišlo do spremembe, dobre ali slabe. Če se počutimo varnega se sproščajo pozitivna čustva, če pa se počutimo ogroženega pa negativna.

Dr. George Goodheart in dr. John Thie sta leta 1960 raziskala povezavo med organi in čustvenimi stanji. Ugotovila sta, da se zdravje organov izboljša, kadar nosimo določeno barvo oblačil, kadar govorimo na določen način, kadar uporabljamo določene okuse hrane, kadar uporabljamo določene vonjave (eterična olja). Z vsemi naštetimi elementi vplivamo na tvorjenje določenih hormonov v telesu, ki vplivajo na organe, na naše mišice in na živčni sistem tako, da se spremeni naše počutje.

PREHRANA

Hrana – kaj jemo, česa ne smemo jesti, kaj pojemo preveč, česa premalo, koliko mineralov potrebujemo, koliko vitaminov, katere dodatke moramo jemati. Večina ljudi je tudi seznanjenih, kaj naj bi jedli, vendar se jih precej velik delež tega ne drži.

Kaj jeste in kaj pijete igra zelo pomembno vlogo pri vašem zdravju, zadovoljstvu in dobrem počutju. Tisti, ki imate avto na bencin, vam niti na misel ne pride, da bi vašega jeklenega konjička napolnili z dizelskim gorivom. In enako pomembno je, da pazite, kaj daste v usta. Uživanje hitre hrane, hrane iz mikrovalovne pečice, sendvičev, hitenje pri hranjenju, premajhne ali prevelike količine hrane in neredno prehranjevanje vnaša stres v vaš sistem.

Metoda Z dotikom do zdravja je na podlagi raziskav oblikovala spisek živil, ki podpirajo mišice in s tem določene organe. Ta spisek služi kot vodnik, ki ga uporabite, ko določeni organi in mišice potrebujejo še posebej vašo pozornost. Ob specifičnih potrebah pa se je potrebno posvetovati s terapevtom metode Z dotikom do zdravja.

MASAŽA REFLEKSNIH TOČK

V metodi Z dotikom do zdravja poznamo dve vrsti refleksnih točk: nevrolomfatične (so povezane z limfnim sistemom) in neurovaskularne (so povezane s krvožilnim sistemom).

Nevrolimfatične točke

Dr. Frank Chapman je leta 1930 ugotovil, da masaža določenih točk spodbuja limfno drenažo. Limfni sistem skrbi za dotok hranljivih snovi do celic in odstranjevanje odpadnih produktov od celic. Limfni sistem nosi tudi celice imunskega sistema in zato skrbi za našo zaščito. Ker nima stalnega toka kot krvni sistem, je pomembno, da pijete veliko vode. Kadar se pojavijo bolečine je limfni sistem še posebej aktiven in mu je potrebno pomagati z limfno drenažo. Nevrolimfatične točke se nahajajo večinoma med rebri spredaj in zadaj. To so točke, ki spodbudijo tok limfe.

Nevrovaskularne točke

Dr. Terrance Bennett je leta 1930 odkril točke na glavi, ki vplivajo na pretok krvi v določenih organih in strukturah. Kri prinaša hranilne snovi, kisik, hormone, encime, protitelesa do celic in odnaša odpadne snovi. Kri skrbi za oskrbo z vodo in zaustavlja krvavitve.
Ko telovadite, se kri premika hitreje in največ jo je v mišicah. Ko jeste, je največ krvi v organih povezanih s prebavo. Ko ste v šoku, pod velikim pritiskom, v stresu, zgubite nadzor. To se zgodi, ker nastopi pomanjkanje krvi v možganih. Z rahlim dotikom (kot bi sedel metulj) na nevrovaskularno točko spomnite živčni sistem, da preusmeri kri v telesu. Tok krvi začne teči v določene predele možganov, določene mišice, žleze in organe ter tako telo pripravi na ustreznejši odziv na situacijo.

VODA

Naše telo se sestoji iz 70% vode. Vsako pomanjkanje vode ima vpliv na zdravje in dobro počutje, ker je voda nosilec hranilnih snovi in drugih pomembnih delcev do celic. Pomanjkanje vode lahko primerjamo s pomanjkanjem vode v vodovodu. Ko ni vode, vse obstane.

Zdrava odrasla oseba dnevno potrebuje 0,3 dcl vode na 10 kg telesne teže. Na primer oseba, ki tehta 60kg, potrebuje 1,8l vode na dan.

NE TEKOČINE – VODE in nesladkanih zeliščnih čajev. Vse ostale tekočine (sokovi, juhe, sladkane pijače) potrebujejo vodo, da jih telo predela.

Sledimo vodilu Evropske skupnosti »Zdravje je največje bogastvo«, gradimo, vzdržujmo in krepimo zdravje. Z metodo Z dotikom do zdravja lahko svoje zdravje spodbudite tudi sami.

V branje priporočamo knjigo Prebudi najboljše v SEBI.
 

Avtor: Dr. Neja Zupan, zavod BISERNICA
www.bisernica.si

O Zavod Bisernica

Poslanstvo zavoda za razvoj kreativnosti in osebno rast je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje.

Moja spletna stran
Vsi članki

Naroči se na E-novičke portala Duhovnost

Z nami je pot lažja in lepša ;-)

Veseli smo, da si se nam pridružil-a

Nekaj je šlo narobe

PUSTI SPOROČILO: