Vrste partnerskih ljubezni

Vrste partnerskih ljubezni

OGLAS

Coaching, v katerem se vibracijsko uskladite s svojimi cilji!

Pod roko mi je prišel zanimiv trikotnik, ki opisuje različne vrste ljubezni. Sem se poglobila v na videz enostavni prikaz treh pomembnih besed, ki se nahajajo vsaka v svojem kotu trikotnika. To so intimnost, strast in obveza. Kot vedno, se rada učim novih spoznanj, sem radovedno bitje, še zlasti, če govorimo o njenem visočanstvu – Ljubezni.

Poglejmo, kako sem si razložila pomen ostalih pojmov, ki se nahajajo znotraj trikotnika ter ob njegovih stranicah. Namreč, vsakdo od nas je bil kdaj v kateri od omenjenih zank ljubezni. Mogoče je prevladovala energija seksa in slepe zaljubljenosti ali smo menili, da se imamo nekako radi in smo ljubezen vzeli kot obvezo.

Kaj je za vas ljubezen do partnerja? Ali jo še kdaj začutite? Kako jo izkazujete? Po navadi velja, da če imamo sebe radi in se spoštujemo, posledično mnogo lažje in brez zadržkov svojo ljubečo pripadnost kažemo svojemu dragemu ali dragi. V kateri skupini ste vi?

V sredini trikotnika se nahaja »izpolnjena ljubezen« in povezuje vse tri vogale. Recimo, da je izpolnjena ali realizirana ljubezen seštevek intimne pripadnosti, strasti ter obveze. Sama bi pri tem dodala, da gre za zrelo in odgovorno ljubezen, ko se oba partnerja zavedata, da je pri krepitvi in žaru ohranjanja ljubezni pomembno, da oba prizadevno vlagata eden v drugega čustvene potrditve, se ljubita in se držita dogovorov, da si pripadata.

Če seštejemo intimnost in strast, dobimo romantično ljubezen. Sama bi ji rekla, da je to tista začetna slepa zaljubljenost, ko v partnerja projiciramo našo željo, kakšen naj bi bil naš dragi, a da ni točno takšen, spoznamo, ko izzveni zaljubljenost. V tej vrsti ljubezni ni obveze, zato ni to vsemogočna in zrela izpolnjena ljubezen.

Intimnost in obveza tvorita tako imenovano tovariško ljubezen. Sama bolj pogosto uporabljam, da gre za sostanovalca, ki se zelo občasno ljubita, pri tem ni nobene strasti več, delita si življenje, stroške, skrbita za otroke in kredite.

Če križamo strast in slepo zaljubljenost z obvezo, dobimo recimo ji »neumna« ali neodgovorna ljubezen. Smo nori od hormonov in pristanemo na obveze, a ni intimne predanosti, postanemo sčasoma prazni, nesrečni in nezadovoljni.

Kot vidite, smo znali narisati tudi tovrstno pojmovanje ljubezni. Skica služi za bolj plastičen prikaz, kakšna je prava torej izpolnjena ljubezen in kakšne so še druge vrste. Morebiti bi dodala pri tej shemi še to, da je res težko nekaj tako mogočnega, kot je ljubezen dveh posameznikov, stisniti v geometrijski lik. Nianse, razlogi za zaljubljanje, za spolnost, za odgovorno udejstvovanje, za sprejemanje obveznosti in vse kar tvori bolj ali manj uspešne ljubezenske zveze, jih je neskončno, prav tako kot nas je različnih posameznikov.

Mogoče je za vas ljubezen, spolnost, zaljubljenost, odgovornost ali obveza popolnoma nekaj drugega kot za mene. Prav je tako. Različnost krepi kreativnost, poglabljamo se lahko v lastne vzorce in iščemo odgovore zakaj se vedno znova zaljubimo v podoben tip človeka. Odgovore težko najdemo, ker smo v začetni fazi tako ali tako običajno zaslepljeni od hormonov in želje po tej osebi, ki jo malikujemo in kujemo v zvezde. Pomembno je, da tudi v takšnih trenutkih ostanete vsaj z eno nogo na zemlji in prevzamete odgovornost za svoje odločitve. Bo šlo?

V branje vam priporočam knjigo Iskreno o partnerstvu >>

 

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected
Deli to s prijateljem