Z ajurvedskimi pravili prehranjevanja do zdravja

Z ajurvedskimi pravili prehranjevanja do zdravja

Spremljaj objave: AJURJOGA
X

Spremljaj objave: AJURJOGA

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Z ajurvedskimi pravili prehranjevanja do zdravja 1Z ajurvedskimi pravili prehranjevanja do zdravja 1Z ajurvedskimi pravili prehranjevanja do zdravja 1
Ajurveda že tisočletja poudarja pomen prehrane pri ohranjanju zdravja, primerne telesne teže ter izločanju toksinov iz telesa. Če telo in prebavni sistem obremenjujemo s kombinacijami hrane, ki nam ne ustrezajo, ali delamo še druge napake pri prehranjevanju, bomo dolgoročno škodovali svojemu počutju in zdravju. Kar je za nekoga zdravilo, je za drugega lahko strup. Zavedati se moramo, da je vsak posameznik edinstven, z individualno umsko telesno konstitucijo, ki narekuje kaj nam ustreza in kaj ne. V ajurvedi so znane svojstvene diagnostične metode, s katerimi se ugotovi konstitucijo in neravnovesje v telesu in umu ter na podlagi tega priporoči ustrezno prehrano, zelišča, življenjski slog, ajurvedske čistilne postopke ter tudi tehnike umiritve uma.
V ajurvedi je zelo pomemben koncept agnija ali prebavni ogenj, kateri vpliva na sposobnost prebavnega sistema, da prebavi, absorbira in asimilira hrano ter iz telesa izloči odvečne snovi. Kadar ti procesi potekajo nemoteno, toksini ne nastajajo in mi ostanemo zdravi.

Sami si lahko pomagamo tako, da upoštevamo nekaj splošnih pravil prehranjevanja, ki bodo agni uravnotežila in spodbudila njegovo normalno delovanje.

  • Zjutraj na tešče spijemo manjši kozarec tople vode do 2 dcl, kateremu lahko dodamo nekaj kapljic limete. To bo prečistilo organizem in spodbudilo apetit. Težava, ki jo opažam pri pogovorih s klienti je ta, da sicer v dobri nameri, pogosto zaužijejo prevelike količine jutranje vode. To povzroča ravno nasprotni učinek. Torej nižjo sposobnost agnija in s tem prebavne težave. Pomembno je, da sledimo napotku o količini tekočine tudi pred uživanjem ostalih obrokov. Ne pijmo večjih količin tekočine pred in takoj po obroku.
  • Kosilo naj bo naš največji obrok dneva, katerega zaužijemo med 11.30 in 13.30 uro. Razlog za to je zelo preprost. Ko je v naravi element ognja najbolj izražen in je sonce najvišje, je tudi naše telo najbolj pripravljeno, da prebavi zaužito hrano. Predstavljajte si velik lonec hrane na nizkem ognju, le kako bi se to skuhalo? In pozabite na znani rek o kraljevem zajtrku. Ne velja.
  • Jemo kadar smo lačni oz. kadar prebavimo prejšnji obrok. Če vnašamo v telo hrano, preden smo prebavili prejšnji obrok ustvarjamo pogoje, da se prebavni proces ne zaključi popolnoma in tako spodbudimo nastajanje toksinov.
  • Večerja naj bo lahka, najkasneje do 19.00 ure ter zadnji obrok dneva. Na ta način bomo pred spanjem prebavili obrok, lažje spali in omogočili telesu, da se regenerira, presnovi hrano in eliminira toksine.
  • Pravilno kombiniramo hrano. Ajurveda pozna kar nekaj pravil kombiniranja hrane, ki preprečujejo ustvarjanje toksinov v telesu. Dve preprosti in osnovi pravili sta: sadje jemo ločeno od ostalih obrokov ter mlečne izdelke (mleko, jogurt, sir) ne kombiniramo z mesom, stročnicami, sadjem, jajci ali paradižniki.
  • Jemo počasi, zavestno ter med hranjenjem ne gledamo televizije, računalnika in ne beremo. Hranjenje naj postane naš ritual čaščenja telesa in agnija ter ne le oblika hitre zadovoljitve potrebe po hrani.
  • Kadar smo čustveno vzhičeni, ne jemo. Če smo žalostni, jezni ali kakorkoli drugače v konfliktu, se raje izognemo prehranjevanju, saj takrat naš agni ne deluje učinkovito.
  • Uporabljamo začimbe! Začimbe so idealen partner hrane, ki pomagajo prebavnemu sistemu opraviti svojo funkcijo in odstraniti toksine. Pozorni moramo biti le, da izbiramo začimbe, ki uravnavajo moč našega agnija, neravnovesje ter jih uživamo v primernih količinah in času, sicer nam lahko tudi škodijo.


Številne sodobne težave
s prebavo, zakisanostjo telesa, vnetji, povečano prisotnostjo škodljivih bakterij in glivic, imunostjo, povišanim krvnim sladkorjem in pa tudi običajne težave kot so prehlad, kašelj, vetrovi, zgaga, glavobol, nespečnost, slabost, bolečine v trebuhu in druge, je možno s primerno prehrano in začimbami uravnavati.

Z ajurvedo si lahko pomagamo na naraven način. Vendar je od nas odvisno, ali smo pripravljeni sprejeti spremembe v svoje življenje. Katere spremembe so potrebne, pa lahko izvemo na ajurvedskem svetovanju.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: AJURJOGA
X

Spremljaj objave: AJURJOGA

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem