Išči
Generic filters
Zdravje - največje bogastvo

Zdravje – največje bogastvo

Spremljaj objave: Zavod Bisernica
X

Spremljaj objave: Zavod Bisernica

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Zdravje - največje bogastvo 1Zdravje - največje bogastvo 1Zdravje - največje bogastvo 1

Velikokrat sem že slišala, da je zdravje največje bogastvo. Seveda je res, saj brez zdravja ne moremo narediti ničesar: ne skrbeti za svoj dom, niti za svoje otroke, ne moremo hoditi v službo niti upravljati podjetja, ne moremo se družiti s prijatelji, ne moremo na obiske, ne moremo uživati… Bolezen prekine vse… Torej je zdravje res temelj vsega.

Naše zdravje je kot roža

Ko jo ravno prav zalivaš, ravno prav gnojiš, ravno ob pravem času zamenjaš zemljo, ravno ob pravem času odstraniš posušene dele, ravno prav jo umivaš, nastavljaš soncu… potem roža raste, cveti, se razvija… Logično je, če imamo doma rožo, da bomo zanjo skrbeli. Enako bi moralo biti z našim zdravjem.

V stari Kitajski so bili zdravniki plačani po tem koliko je bilo ljudstvo zdravo, zato so ljudje hodili na razne vadbe za zdravje, za dvig energije (poznan je Tai Chi, joga, Zen,Tao…) – na Kitajskem še sedaj lahko najdete tradicijo, kako se zjutraj ljudje zberejo in vadijo vaje za dvig energije. Ljudje so se učili živeti skladno z naravo, z letnimi časi, v ravnovesju z elementi. Učili so se slišati svoje telo, tokove energij po telesu in govorico simbolov in znakov. Zdravnikom je bilo v interesu, da so bili ljudje zdravi.

Danes imamo moderne čase. Namesto, da se učimo spoznavati naše osnovno »prevozno sredstvo« – telo, razvijamo intelekt. Največja past našega bivanje je prav udobje in ugodje, ki smo ga dosegli z razvojem intelekta. Cena, ki smo jo plačali za udobje in ugodje je zdravje in notranje zadovoljstvo.

Ali je torej zdravje res naše največje bogastvo?

To sem vprašala skupino 50 ljudi. Seveda so se vsi strinjali, da je zdravje za njih največje bogastvo. Potem sem razdelila papir na katerem so bili narisani trije stolpci
1. Energija
2. Čas
3. Denar.

Navodilo je bilo: »Vzemite povprečen mesec v letu in napišite, za kaj porabite energijo, čas in denar.« Npr.: energija- igra z otroci, pospravljanje stanovanja, obešanje perila, pisanje poročil,… čas: kuhanje, služba, branje časopisa,… denar: hrana, oprema za stanovanje, izleti, športna oprema, …

Potem smo pogledali vse dejavnosti.
Vprašala sem: »koliko energije, časa in denarja porabite za zdravje?«
Cela dvorana je obnemela… »Ali je zdravje res tvoja vrednota?« sem vprašala. Zdravje ni samo športna dejavnost!

Zdravje vključuje tudi dejavnosti za čustveno zdravje, za zdravje misli, za zdravje duše in duha. Zdravje se ne konča pri fizični aktivnosti, hrani, primernem počitku… tam je šele začetek zdravja.

Zdravje je energija, ki jo imate.

Kolikor vlagamo v dobre energije, toliko nam je zdravje vredno. Starejši ko smo, bolj se kaže, koliko smo vlagali v dobre energije na fizičnem, čustvenem, mentalnem in duhovnem nivoju. Obresti naše investicije (čas, hotenje/volja, denar) se kažejo v dobrem počutju, zadovoljstvu, zdravju, dobrih medosebnih odnosih, odnosu do denarja, notranjemu miru, …

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: Zavod Bisernica
X

Spremljaj objave: Zavod Bisernica

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem