Išči
Generic filters

Zelenjavna rižota - Ajurvedski recept

Zelenjavna rižota – Ajurvedski recept

Spremljaj objave: Zavod Bisernica
X

Spremljaj objave: Zavod Bisernica

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Zelenjavna rižota - Ajurvedski recept 1Zelenjavna rižota - Ajurvedski recept 2Zelenjavna rižota - Ajurvedski recept 2

Riž prinaša veliko koristi

Riž v različnih deželah povezujejo s plodnostjo, bogastvom in dobrim zdravjem. Običaj metanja riža na mladoporočenca je prisoten tudi pri nas, kar prinaša blagoslov družini v zdravju in otrocih.

Riž je gradnik dobrih energij (ojas), ki v telesu podpirajo zdravje, stabilnost tkiv in moč mišic. Dobre energije prinesejo trden imunski sistem, veselje in zadovoljstvo. Riž podpira vse tri doše. V tem receptu Zelenjavna rižota bomo uporabili rjavi riž. Rjavi riž bolj greje, zato je bolj primeren za hladnejše dni. Zaradi njegove karakteristike je bolj primeren tudi za tip VATA kot beli riž, ki hladi in suši.

S perspektive ajurvede na naše zdravje vliva tako kvaliteta hrane in v enaki meri kako mi zaužito hrano prebavimo. Prebava hrane je odvisna od našega notranjega ognja. Surova hrana ima po ajurvedi značilnosti, da hladi, suši, je groba in lahka. Zato aktivira delovanje sistema. Če uživamo veliko surove hrane, lahko preobremenimo prebavni sistem in zmanjšamo delovanje notranjega ognja, kar rezultira v težavah s prebavo: napenjanje, vetrovi, zaprtost, bolezni prebavnega trakta. Ljudje z VATA dosho so še posebej nagnjeni k tovrstnim težavam, zato je še posebej za njih pomembno, da surovo hrano jedo čim manj.

Za vse tipe Dosh pa je priporočljivo, da surove in kuhane hrane ne mešamo, ker se prebavljajo različno.

Recept Zelenjavna rižota bo pomagal telesu, da bo hrano z lahkoto prebavilo in posrkalo hranilne snovi iz vseh sestavin. Stres v prebavnem sistemu se bo zmanjšal, kar bo blagodejno vplivalo na imunski sistem.

SESTAVINE (3 osebe)
180 g rjavega riža
2 žlici prečiščenega masla (ghee)
2 ščepa asafetide
Žlica nasekljanega ingverja
Žlička kurkume
Ščep rimske kumine
Ščep gorčičnih semen
½ žličke celega koriandra
Ščep muškatnega oreščka
½ žličke mešanice začimb curry
1 manjša paprika
1 manjši paradižnik
3 polovičke posušenega paradižnika
½ koromača
2 srednje velika korenja
Na tenko narezan posušen paradižnik
600ml vode

PRIPRAVA
Riž namoči v vodi za 2 uri.
Drobno nasekljaj zelenjavo in ingver. V posodi segrej prečiščeno maslo (ghee). Z začimbami stestiraj kdaj je dovolj segreto (npr. kumina zacvrči) in jih dodaj v asafetido. Nekaj sekund (cca 10s) praži in dodaj začimbe. Popraži še nekaj sekund in dodaj nasekljano zelenjavo. Tudi zelenjavo malo popeci preden dodaš odcejen in splaknjen riž. Ko dodaš riž, ga premešaj z začimbami in zelenjavo. Nato dodaj vodo in premešaj. Pokrij in kuhaj na srednjem ognju, da zavre. Nato zmanjšaj ogenj na minimum in kuhaj še cca 15 minut. Nato ugasni ogenj in riž pusti pokrit cca 20minut. Ne mešaj. Riž mora popiti vso vodo v kateri se je kuhal. Samo tako bodo hranilne snovi iz začimb in riža ostale v jedi.
Ko je Zelenjavni riž pripravljen, ga okrasite s posušenim paradižnikom.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj objave: Zavod Bisernica
X

Spremljaj objave: Zavod Bisernica

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem