četrtek, 26 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

5 jezikov ljubezni

Vesna Vesna Vesna
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Znamenito knjigo s tem naslovom ste zagotovo že prebrali. Če je še niste, jo pa dajte. Napisal jo je dr. Gary Chapman že davnega leta 1992 in je v slovenščini doživela že cel kup ponatisov, tako da ni izgovorov, da si je ne bi kupili ali izposodili v knjižnici.

Zakaj je pomembna vsebina te knjige? Ker na dokaj poljuden in enostaven način razloži, kako vsakdo od nas govori svoj jezik ljubezni, ki je običajno različen od jezika ljubezni, ki ga uporablja naš dragi ali draga. Kot že dolgo vemo, smo vsi unikatni in različni, tako tudi doživljamo potrebo po čustveni bližini na nam lasten način, ki je seveda drugačen od načina doživljanja čustvene povezanosti našega partnerja. Z malce truda se lahko naučimo kateri je naš jezik ljubezni in katerega »govori« naš zakonec.

Tole ponarodelo knjigo dajem v branje mojim parov v Svetovalnici kot domačo nalogo. Da jo skupaj prebereta in ugotovita v katerem čustvenem jeziku delujeta. Ko se par oglasi pri meni in ko so prebrali knjigo, se običajno bledo gledata, saj sta iskreno ugotovila, da govorita različna jezika in je tudi zato skozi leta skupnega odnosa prihajalo do celega kupa nesoglasij in zamer.

Kajti, če ona govori jezik uslug, on pa govori jezik daril, je ona bila vedno zaprepadena in razočarana, ker ji je mož nosil domov darila, saj je izhajal iz lastnega jezika ljubezni in ni razumel, kako je bila ona pravzaprav žalostna ob prejemu daril, ker ji niso kaj dosti pomenila, on pa je spričo njene reakcije bil razočaran, ker njegovih daril ni sprejela z navdušenjem, saj to ni bil njen jezik ljubezni. Če bi ji mož vsak dan pripravil zajtrk in pomil kopalnico dvakrat na teden, bi jo s tem osrečil, ker je njen jezik izkazan na podlagi uslug, ki jih on stori za njo.

Torej, ko sta pogruntala, s katerimi darili in uslugami lahko eden drugemu izkazujeta svojo čustveno naklonjenost, sta se umirila in se začela čustveno bolj kvalitetno povezovati in si zaupati, da je obema res mar za njuno ljubezen in s tem sta zalivala odnos.

Ona je začela njemu prinašati drobna darila, ki so mu ogromno pomenila, saj je razumel, da se je potrudila zanj po svojih najboljših močeh, ker sicer ji to ne pomeni kaj dosti, a ker ve, da je to njegov jezik ljubezni, je čuječe in iskreno ljubeče iskala ideje za darila, ki so ga razveselila. Mož je naredil cele študije na njegov inženirski način, kot je sam povedal in smo se vsi skupaj režali, kaj njo osreči, ko ji ustreže v uslugah. Ni jima bilo enostavno preskočiti iz lastnega stanja doživljanja infantilnega ega, vseh zamer za nazaj in očitkov, s katerimi sta se poprej obkladala, v sedanje stanje ozaveščenega izpolnjevanja čustvenih potreb eden drugega. Jima v redu ‘laufa’ in sem ponosna na njun trud in skrb.

Skratka, sama menim, da približno ena četrtina zdravega partnerskega odnosa lahko temelji na poznavanju jezika ljubezni našega partnerja in on našega. Ostalo je še vedno povezano z našo odločitvijo, da delamo v odnosu, da sodelujemo, si izkazujemo pripadnost, razčiščujemo nesoglasja in različna videnja nekega problema, smo intimni in smo iskreni eden do drugega.

Torej pet jezikov ljubezni je takole razvrščenih: besede potrditve, posvečen čas, sprejemanje daril, usluge in dotik. Sama sem ugotovila, da je moj primarni jezik ljubezni posvečen čas, sekundarni pa dotik, kajti večina nas ima več kot en jezik, ki ga v sebi čuti, da nam v ljubezenskem odnosu največ pomeni.

Kateri je vaš jezik ljubezni? Tako malo je v resnici potrebno, da se oba izobrazita v znanju in vedenju, kako polnita eden drugemu zbiralnike ljubezni iz katerih lahko nato zalivata vajin odnos, v katerem se nato počutita varno, sprejeto, slišano in ljubljeno. Sporočite mi prosim, kako vam je šlo ugotavljanje identifikacije vašega jezika ljubezni in katerega govori vaš partner. Sta začudena?

V branje priporočam tudi mojo knjigo Iskreno o partnerstvu >>

Avatar of Melita Kuhar
Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
follow me
No Tab Selected
No Tab Selected

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

TOP DOGODEK

junij 2022
julij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
Danes ni Dogodkov
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij