Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

5 jezikov ljubezni

foto pixabay.com
Oglas

Znamenito knjigo s tem naslovom ste zagotovo že prebrali. Če je še niste, jo pa dajte. Napisal jo je dr. Gary Chapman že davnega leta 1992 in je v slovenščini doživela že cel kup ponatisov, tako da ni izgovorov, da si je ne bi kupili ali izposodili v knjižnici.

Zakaj je pomembna vsebina te knjige? Ker na dokaj poljuden in enostaven način razloži, kako vsakdo od nas govori svoj jezik ljubezni, ki je običajno različen od jezika ljubezni, ki ga uporablja naš dragi ali draga. Kot že dolgo vemo, smo vsi unikatni in različni, tako tudi doživljamo potrebo po čustveni bližini na nam lasten način, ki je seveda drugačen od načina doživljanja čustvene povezanosti našega partnerja. Z malce truda se lahko naučimo kateri je naš jezik ljubezni in katerega »govori« naš zakonec.

Tole ponarodelo knjigo dajem v branje mojim parov v Svetovalnici kot domačo nalogo. Da jo skupaj prebereta in ugotovita v katerem čustvenem jeziku delujeta. Ko se par oglasi pri meni in ko so prebrali knjigo, se običajno bledo gledata, saj sta iskreno ugotovila, da govorita različna jezika in je tudi zato skozi leta skupnega odnosa prihajalo do celega kupa nesoglasij in zamer.

Kajti, če ona govori jezik uslug, on pa govori jezik daril, je ona bila vedno zaprepadena in razočarana, ker ji je mož nosil domov darila, saj je izhajal iz lastnega jezika ljubezni in ni razumel, kako je bila ona pravzaprav žalostna ob prejemu daril, ker ji niso kaj dosti pomenila, on pa je spričo njene reakcije bil razočaran, ker njegovih daril ni sprejela z navdušenjem, saj to ni bil njen jezik ljubezni. Če bi ji mož vsak dan pripravil zajtrk in pomil kopalnico dvakrat na teden, bi jo s tem osrečil, ker je njen jezik izkazan na podlagi uslug, ki jih on stori za njo.

Mogoče te zanima  Odtujenost v odnosu

Torej, ko sta pogruntala, s katerimi darili in uslugami lahko eden drugemu izkazujeta svojo čustveno naklonjenost, sta se umirila in se začela čustveno bolj kvalitetno povezovati in si zaupati, da je obema res mar za njuno ljubezen in s tem sta zalivala odnos.

Ona je začela njemu prinašati drobna darila, ki so mu ogromno pomenila, saj je razumel, da se je potrudila zanj po svojih najboljših močeh, ker sicer ji to ne pomeni kaj dosti, a ker ve, da je to njegov jezik ljubezni, je čuječe in iskreno ljubeče iskala ideje za darila, ki so ga razveselila. Mož je naredil cele študije na njegov inženirski način, kot je sam povedal in smo se vsi skupaj režali, kaj njo osreči, ko ji ustreže v uslugah. Ni jima bilo enostavno preskočiti iz lastnega stanja doživljanja infantilnega ega, vseh zamer za nazaj in očitkov, s katerimi sta se poprej obkladala, v sedanje stanje ozaveščenega izpolnjevanja čustvenih potreb eden drugega. Jima v redu ‘laufa’ in sem ponosna na njun trud in skrb.

Skratka, sama menim, da približno ena četrtina zdravega partnerskega odnosa lahko temelji na poznavanju jezika ljubezni našega partnerja in on našega. Ostalo je še vedno povezano z našo odločitvijo, da delamo v odnosu, da sodelujemo, si izkazujemo pripadnost, razčiščujemo nesoglasja in različna videnja nekega problema, smo intimni in smo iskreni eden do drugega.

Torej pet jezikov ljubezni je takole razvrščenih: besede potrditve, posvečen čas, sprejemanje daril, usluge in dotik. Sama sem ugotovila, da je moj primarni jezik ljubezni posvečen čas, sekundarni pa dotik, kajti večina nas ima več kot en jezik, ki ga v sebi čuti, da nam v ljubezenskem odnosu največ pomeni.

Mogoče te zanima  Kako pomembna je spolna energija

Kateri je vaš jezik ljubezni? Tako malo je v resnici potrebno, da se oba izobrazita v znanju in vedenju, kako polnita eden drugemu zbiralnike ljubezni iz katerih lahko nato zalivata vajin odnos, v katerem se nato počutita varno, sprejeto, slišano in ljubljeno. Sporočite mi prosim, kako vam je šlo ugotavljanje identifikacije vašega jezika ljubezni in katerega govori vaš partner. Sta začudena?

V branje priporočam tudi mojo knjigo Iskreno o partnerstvu >>

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved za Avgust 2021: Čas je za korak naprej

Numerološka napoved za Avgust 2021: Čas je za korak naprej

Numerološka napoved 1. 8. 2021

Numerološka napoved 1. 8. 2021

Numerološka napoved 2. – 8. 8. 2021: Čas hitrejšega manifestiranja

Numerološka napoved 2. – 8. 8. 2021: Čas hitrejšega manifestiranja

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem