sobota, 28 maja, 2022

V košarici ni izdelkov.

9 načinov za krepitev samozavesti

Kristali Kristali Kristali
OGLAS
Universal kamp 2022 Universal kamp 2022 Universal kamp 2022
OGLAS

Kako postati bolj samozavesten je vprašanje, ki mi ga je poslala bralka člankov. Na njeno željo v današnjem članku predstavljam še 9 enostavnih načinov za krepitev samozavesti, dva načina pa sem že predstavila v zapisu Kako biti bolj samozavesten.

1. Seznam uspehov

Ne glede kako samozavestni ali nesamozavestni smo, vedno lahko najdemo dosežke, na katere smo ponosni. Verjamem, da so življenja čisto vseh izmed nas polna velikih in malih uspehov. Zapišimo si jih in jih večkrat preberimo. Ob pogledu na seznam vsega kar smo že dosegli je preprosto težko ostati ravnodušen.

2. Postavljanje malih ciljev

Postavljanje malih ciljev je še eden od načinov kako postati bolj samozavesten. Pomembno pa je, da so cilji takšni, da zahtevajo od nas tudi nekaj truda. Če se nam za dosego cilja ne bo potrebno vsaj malo potruditi, občutka samozavesti ne bomo krepili.

3. Kaj vam daje občutek moči, občutek, da zmorete?

To je odlično vprašanje na katerega si velja odgovoriti, če se sprašujete kako postati bolj samozavesten.

Vas z občutkom, da zmorete napolnjuje pogled na vaš seznam uspehov? Super. Vzemite si čas in si ga večkrat oglejte.

Vas misel na dogodek, ko ste nekaj proti vsem pričakovanjem naredili izvrstno, navdaja s samozavestjo? Odlično. Naj bo to nekaj, na kar boste pomislili večkrat tekom dneva.

Vas s samozavestjo navdaja kateri izmed vaših hobijev? Prav tako odlično. Naj postane del vašega vsakdana.

Vas z močjo navdaja vedenje, da ste se končno lotili nečesa, s čimer odlašate že dlje časa? Super, namenite si pohvalo za to gesto in naj vam služi kot opomnik kaj vse zmorete, če se le odločite.

4. Opazujte svoj notranji dialog

Opazujte kaj o sebi razmišljate v novih in neznanih situacijah. “Ne zmorem. Osramotila se bom. To bi morala znati, vedeti, saj je čisto preprosto. Drugi obvladajo, le jaz ne. V preteklosti sem že poskusila pa mi ni uspelo.” Ne sliši se ravno vzpodbudno, mar ne? A vendar je prav to tisto, kar nam tako pogosto roji po glavi. V takšnih trenutkih se osredotočite na svoje pretekle uspehe. Ti so dokaz česa vse ste sposobni in kaj vse zmorete.

5. Ozavestite svoja pričakovanja

Raziščite pričakovanja, ki jih gojite do sebe. Morda pričakujete, da boste vse naredili popolno? Kaj sploh pomeni, da nekaj naredite popolno? Mogoče pričakujete, da boste vedno ravnali prav? Kaj sploh pomeni, da ravnate prav? Kaj pričakujete od sebe v novih in neznanih situacijah? Raziskujte in iščite odgovore na ta vprašanja. Namreč prav vaša pričakovanja so tista, ki narekujejo vaš notranji dialog.

6. Raziščite svoja prepričanja

Prepričanja ležijo v ozadju pričakovanj, ki jih gojimo do sebe (in tudi do drugih) in so prav tako podlaga za naš samogovor. Pogost razlog za nizko samozavest leži ravno v prepričanjih. Poiščite tih in miren prostor, umirite svoj um in v mislih izgovorite vprašanje Kaj verjamem o sebi? Nato z radovednostjo in sprejemanjem opazujte odgovore, ki jih boste dobili. V pomoč pri tem vam je lahko tudi Vodena meditacija za spreminjanje prepričanj.

7. Poze moči

Kako postati bolj samozavesten? Odgovor je preprost. Vadite in uporabljajte poze moči. Raziskave so pokazale, da naša drža telesa vpliva na naše počutje. Stojte pokončno in dvignite roki visoko v zrak – tako kot to naredijo v športu zmagovalci. To je le ena od poz moči, raziskovalci pa so za namen raziskave uporabili kar 5 poz moči in 5 poz nemoči. Katere so in kakšna so bila odkritja raziskave si lahko ogledate tudi v posnetku konference Ted Talk, kjer je o pozah moči spregovorila Amy Cuddy.

8. Hvaležnost

Prepričana sem, da imamo vsi vsaj nekatere telesne karakteristike, ki jih pri sebi občudujemo. Morda so to oči, naš nasmeh, lasje, naša telesna višina, … Osredotočite se na to, kar vam je pri sebi všeč in bodite hvaležni za te karakteristike. Raziščite tudi katere osebnostne lastnosti so tiste, ki jih pri sebi občudujete. Morda ste odlični v organizaciji, vedno priskočite na pomoč in ste darežljivi, morda imate odličen spomin,… Vadite hvaležnost za vse kar ste in kar imate. Pri tem si lahko pomagate z Vodeno meditacijo za krepitev hvaležnosti.

9. Samopohvala

Kreirajte nov večerni ritual. Pred spanjem naredite kratek pregled dneva in se pohvalite za vse, kar ste lepega in dobrega storili in za vse, kar ste v preteklem dnevu dosegli.

Brez akcije ne bo rezultata. Odgovor na vprašanje kako postati bolj samozavesten se ne skriva le v besedah, temveč v prvi vrsti v dejanjih. Zato za konec le še moje vprašanje: Kaj od napisanega boste naredili že danes?

Z ljubeznijo.
Petra

  • Članki
9 načinov za krepitev samozavesti 7
Mesto znanja – vse za vašo osebno rast in razvoj na enem mestu: osebno in karierno svetovanje, NLP Coaching, vodene skupinske in spletne meditacije, delavnice za boljše razumevanje sebe, spletni programi za osebno rast, e-knjige in priročniki.

Ali ti je bil članek v pomoč?

Sorodne Objave

Naslednji Članek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

TOP DOGODEK

junij 2022
Ni izbranega dogodka!
BON BON BON
OGLAS

PRIPOROČAMO

Novo

maj 2022

PO
TO
SR
ČE
PE
SO
NE
25
26
27
28
29
30
1
Dogodki za 25 april
Dogodki za 26 april
Dogodki za 27 april
Dogodki za 28 april
Dogodki za 29 april
Dogodki za 30 april
Dogodki za 1 maj
Danes ni Dogodkov
2
3
4
5
6
7
8
Dogodki za 2 maj
Dogodki za 3 maj
Dogodki za 4 maj
Dogodki za 5 maj
Dogodki za 6 maj
Dogodki za 7 maj
Dogodki za 8 maj
9
10
11
12
13
14
15
Dogodki za 9 maj
Dogodki za 10 maj
Dogodki za 11 maj
Dogodki za 12 maj
Dogodki za 13 maj
Dogodki za 14 maj
Dogodki za 15 maj
16
17
18
19
20
21
22
Dogodki za 16 maj
Dogodki za 17 maj
Dogodki za 18 maj
Dogodki za 19 maj
Dogodki za 20 maj
Dogodki za 21 maj
Dogodki za 22 maj
23
24
25
26
27
28
29
Dogodki za 23 maj
Dogodki za 24 maj
Dogodki za 25 maj
Dogodki za 26 maj
Dogodki za 27 maj
Dogodki za 28 maj
Dogodki za 29 maj
30
31
1
2
3
4
5
Dogodki za 30 maj
Dogodki za 31 maj
Dogodki za 1 junij
Dogodki za 2 junij
Dogodki za 3 junij
Dogodki za 4 junij