Išči
Generic filters
Akupresurne točke za dober spomin

Akupresurne točke za dober spomin

Spremljaj Uredništvo
X

Spremljaj Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Akupresurne točke za dober spomin 1Akupresurne točke za dober spomin 1Akupresurne točke za dober spomin 1

Številni ljudje trpijo zaradi poslabšanja ali izgube spomina. K sreči je mogoče z uporabo akupunkture zelo izboljšati spominsko funkcijo, pa tudi osredotočanje in razmišljanje. Akupunktura je tako uspešna metoda za izboljšanje spomina prav zaradi temeljitega diagnosticiranja, ki je osnova kitajske medicine.

Tradicionalna kitajska medicina pozna različne organske sisteme in meridijane, ki so še posebno povezani s spominom in s kognitivnimi funkcijami nasploh – to so vranica, srce in ledvice. Po kitajski medicini vranica vpliva na kratkoročni spomin, torej na to, kako zadržimo sveže informacije. Srce vpliva na dolgoročni spomin in na to, kako hitro in učinkovito smo sposobni priklicati informacije, ki so shranjene v naših možganih (in tudi drugje).
Ste razdražljivi in nemirni?
V teoriji kitajske medicine velja, da je del srčnega organskega sistema in srčnega meridijana shen, ki ga prevajamo kot um oziroma duh ali duša. Shen se manifestira v zavesti, mišljenju in spominjanju. Motnje v delovanju shena so zelo pogoste in se odražajo v obliki različnih simptomov, ki so tudi sicer povezani s srčnim sistemom. To so zlasti nespečnost, nemir, razdražljivost, nezmožnost fokusiranja, nejasno razmišljanje in pešanje spomina oziroma pozabljivost. Ledvice so po kitajski medicini povezane s celotnim telesom, tudi z našo voljo in z možgani. Če je srce bogato nahranjeno z energijo chi in s krvjo, je močan tudi um, spomin in spanje sta dobra, čustva pa stabilna.

Imate težko glavo?
Vranica poskrbi, da se hranilne snovi in tekočine spremenijo v kri in energijo chi, zato moramo paziti, da ne slabimo vranice. Šibka vranica ne zmore ustvarjati dovolj krvi, telesne tekočine, ki hrani in krepi srce. Slabše nahranjeno srce sčasoma oslabi; v tem primeru lahko pride do nespečnosti in slabšega spomina. Vranica navadno oslabi zaradi pretirane zaskrbljenosti, razmišljanja ali obremenjenosti z delom. Takrat je njena funkcija transformacije ter transporta telesnih tekočin in krvi okrnjena. V telesu začne zastajati vlaga in nastajati sluz, zdi se nam, da imamo težko telo glavo oziroma da nejasno razmišljamo. Opazimo tudi poslabšanje spomina in nezmožnost koncentracije, nagajati nam utegneta tudi slabši ték in splošna utrujenost. Nič čudnega, kajti kri, ki hrani celotno telo, je šibkejša, preveč vlage v telesu pa ovira prost pretok energije. Vse gre le še navzdol.

Kako si lahko pomagate sami?

Za boljše delovanje vranice se izogibajte velikim količinam surove in mastne hrane, pa tudi mrzlim in ledenim napitkom. Vranici prija toplota, zato je koristno uživanje na hitro pokuhane hrane. Primerna so živila rumene barve in sladkastega okusa, kot so krompir, koruza … To zmanjša željo po sladkih priboljških, ki je značilni znak šibke vranice.

Za močnejšo kri je koristno redno jesti ribe, meso ekološko vzrejenih kokoši in druge vire beljakovin, kot so oreščki, jajca in stročnice. Ker ženska v rodni dobi vsak mesec zaradi menstruacije izgubi kar nekaj krvi, je koristno, da uživa dovolj beljakovin, saj krepijo kri. Šibka kri se lahko odraža tudi v obliki aritmije, nepravilnega bitja srca ali palpitacij, nemira, nespečnosti in tesnobnosti.

V nadaljevanju predstavljamo ključne akupresurne točke, s katerimi boste spodbudili svoj spomin. Poleg tega so za zdrav spomin pomembni redna prehrana, polna hranil in mineralov, dovolj počitka in dodatki, kot je ginko biloba, ki povečuje dotok krvi v možgane. Še najbolj pa pomaga, če so možgani ves čas aktivni. Branje, reševanje križank in ugank, druženje in komuniciranje nasploh so najboljša sredstva, ki dosežejo, da naš um še dolga leta ostane bister, spomin naš pa bliskovit.

Katere točke masirati?
Masiranje nekaterih točk odlično spodbudi spomin. Če imate večje težave s spominom in zaradi tega tudi obiskujete terapevta, opisane točke redno masirajte, lahko pa jih masirate tudi v preventivne namene. Najbolje je, da najprej masirate točke, ki ležijo na nogah, in nato počasi nadaljujete navzgor, proti glavi. Večina točk je dvostranskih, zato je treba pritiskati enaki točki na obeh straneh telesa (npr. ne samo na enem stopalu). Točki lahko masirate izmenično, vsako po trideset sekund. Vsak dan lahko po nekajkrat zmasirate kar celo serijo točk – tako boste izboljšali spomin in povečali jasnost mišljenja. Z masiranjem teh točk lahko pomagate tudi drugim, predvsem ljudem z demenco ali z Alzheimerjevo boleznijo.

1. TOČKA: ledvice 1 (KI 1)
Meridijan ledvic se začne v tej točki in se konča pri ključnici, v točki ledvic 27 (KI 27). Ta točka ni prav primerna za akupunkturo, saj je preveč občutljiva. Bolje je, če jo spodbujate z uporabo pritiska (masaža) ali z ogrevanjem s cigaro divjega pelina (moksa). Spodbujanje te točke preplavi telo z ledvično energijo, ima pa tudi številne druge blagodejne učinke, kot so izboljšanje spomina in sluha ter krepitev kosti. Če vas pesti tudi nespečnost ali nemir, si pred spanjem zmasirajte to točko. Učinek bo podoben, kot če bi noge do kolen namočili v posodo, napolnjeno z vročo vodo: energija bo potovala iz glave proti nogam, zaradi česar boste laže umirili misli in tudi zaspali.

2. TOČKA: srce 7 (H7)
H7 je zelo močna akupunkturna točka, ki leži tik nad zapestjem, na sredini vezi podlahtne mišice upogibalke zapestja. Srčni meridijan se začne pri pazduhi, poteka po notranji strani roke in se konča v kotu mezinčevega nohta. Srce v kitajski medicini vlada shenu, ta pa vlada zavesti, mišljenju in koncentraciji. Ta je najmočnejša točka za uravnavanje shena na tem meridijanu. Njeno spodbujanje pomaga pri težavah s spanjem in duševnih težavah, kot sta tesnobnost in depresija.

3. TOČKA: pljuča 7 (LU 7)
Tudi LU 7 je mogočna točka. Našli jo boste na strani zapestja, za približno poldrugi palec pod zapestno gubo. Meridijan mehurja se začne na prsnem košu, pod ključnico, in po notranji strani roke potuje vse do palca. Spodbujanje te točke zdravi duševne in čustvene težave (osvobodi vas žalosti in žalovanja), krepi spomin ter pomaga pri glavobolu, zobobolu, bolečem grlu in astmi.

TOČKA 4: osrčnik 6 (PC 6)
Točka leži na notranji strani podlahti. Osrčnik je po kitajski medicini zaščitnik srca, zato vse točke na njegovem meridijanu delujejo tudi na ta organ. Točko boste našli med vezema, približno dva palca stran od zapestne gube. Pritiskajte na sredini med vezema. Meridijan osrčnika se začne za prst navzven od bradavice in se po sredini roke nadaljuje navzdol, konča pa se na koncu sredinca. Poleg tega, da močno lajša simptome, kot sta slabost in bruhanje, zdravi težave s srcem. Srce je po kitajski medicini sedež uma, saj uravnava srčni qi (aritmija, stiskanje in bolečine pri srcu) ter umirja shen (tesnobnost, nemir, šibka koncentracija …).

TOČKA 5: si shen cong
To je skupina štirih akupunkturnih točk na vrhu glave. Ker so zunaj glavnih meridijanov, jim pravijo tudi »posebne točke«. Za lažjo predstavo: razporejene so okoli točke DU 20 (ki jo bom predstavila naslednjo), za palec stran od nje naprej, nazaj, levo in desno. Poleg tega, da odlično spodbujajo spomin, so v rabi tudi pri vrtoglavici, glavobolu, nespečnosti in epilepsiji. Pomagajo razbistriti um in pomirjajo šen. Ob pritisku so rahlo boleče.

TOČKA 6: osrednji meridijan yang 20 (DU 20)
Tudi ta točka je mogočna, ko gre za možgane, poleg tega pomirja shen. Najlažje jo boste našli, če boste s prstoma potovali od konic ušes (potem ko ste jih prepognili) po navidezni črti navzgor proti temenu; točka leži na mestu, kjer se prsta srečata. Točka ima »dvigovalen« učinek, zato je njeno masiranje koristno pri zdrsu ali posedanju posameznih organov (mehur, anus, maternic, vagina …). Poleg tega lahko z akupunkturo okrepite ali ošibite telesno energijo yang (ognjena energija).

Avtor: Maša Maruša Cvelbar
www.viva.si

Ali ti je bil članek v pomoč?

Spremljaj Uredništvo
X

Spremljaj Uredništvo

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Deli to s prijateljem