Išči
Generic filters
Naroči v Trgovini Duhovnost

Alan Watts: V duhovnem svetu ni najboljših in najslabših

foto pexels.com
Oglas

Iskrice

Nerazsvetljen človek se tesno oklepa sebe, saj se boji, da bi se izgubil; ne zaupa ne okoliščinam ne svoji človeški naravi, strah ga je, da bi bil pristen, da bi se sprejel takšnega, kakršen je, zato se vara v prepričanju, da je, kakršen želi biti.

* * *

V duhovnem svetu ni najboljših in najslabših; v njem so vsi ljudje in vse stvari enaki, in naj počnejo karkoli, ne morejo ne navzgor ne navzdol.

* * *

Vse preveč sodobnih ljudi pričakuje »varno« pot do modrosti, čeprav je pot do nje precej manj »varna« kot pot do bogastva. Mogoče je najbolj tvegana in največ vredna stvar na svetu, a nikar ne stopite nanjo, če niste pripravljeni, da si boste zlomili vrat.

* * *

Poti modreca ni mogoče izslediti in ji slediti, saj pristne modrosti ni mogoče posnemati. Vsak človek jo mora najti zase, ker je nikakor ni mogoče ubesediti ali doseči s kakšno metodo ali napotki.

* * *

Menih ga je vprašal:
»Vsak dan se moramo obleči in jesti in kako lahko ubežimo pred tem?«
Bokušu je odgovoril:
»Oblečemo se, jemo.«
»Ne razumem.«
»Če ne razumeš, se obleci in jej.«

* * *

Učenec je pristopil k zenovskemu učitelju Zhaozhouju in vprašal:
»Pravkar sem prispel v samostan. Bi mi, prosim, predali nekaj napotkov?«
Učitelj je odgovoril:
»Si že pojedel zajtrk?«
»Sem, gospod.«
»Potem operi posodo.
Največ, kar človek lahko doseže, je čudenje; in če ga prapojav spravlja v čudenje, naj bo zadovoljen; nič višjega mu ne more dati in nič dlje za njim naj ne išče; tu je meja.

Mogoče te zanima  Pravila, kako živeti, smo večinoma prevzeli od drugih

* * *

Nekateri psihologi so, morda malce nespretno, naleteli na pomembno resnico – da namreč zagrešimo hudo napako, če se ne odzovemo na čustva ali če se trudimo čutiti drugače, kot v resnici čutimo. Naj poudarim, da govorijo o notranjih občutkih in ne o zunanjih dejanjih. Drugače rečeno, če kot mati sovražite svojega otroka, si nikar ne poskušajte hliniti, da ga imate radi.

Toda – če povem skrajno preprosto – to spoznanje se izrodi v naslednje vodilo: »Sprejmi svoje občutke: soglašaj s svojimi čustvi.« Ni tako preprosto, kajti naši občutki so v medsebojnem navzkrižju – kot takrat, ko smo preponosni, da bi jokali, ali se preveč bojimo zaljubiti. Kateri občutek sprejmemo v takem primeru – žalost ali ponos, strah ali ljubezen?

* * *

Pravijo, da se najvišja modrost skriva v odmiku ali, z besedami Zhuang Zhouja: »Popoln človek uporablja svoj um kot zrcalo; ne zgrabi ničesar; ne zavrača ničesar; sprejema, a ne ohranja.«

Odmik pomeni, da ne obžalujete preteklosti in se ne bojite prihodnosti; življenju pustite, da teče, ne da bi poskušali posegati v njegov tok in spremembe, ne da bi se trudili podaljševati prijetne stvari ali oddaljevati neprijetne. Tako ravnanje pomeni, da se gibljete skladno z življenjem, da ste povsem uglašeni z njegovo spreminjajočo se glasbo, in imenuje se razsvetljenje.

Mogoče te zanima  Vse, kar svojemu otroku rečete, močno vpliva na njegovo samopodobo

* * *

Osredotočite se za sekundo, in če vam um odtava, se osredotočite za naslednjo sekundo in nato za naslednjo. Nikoli se ni treba osredotočiti za več kot sekundo – to sekundo. Zato je povsem nesmiselno, da časovno načrtujete, da tekmujete s seboj in se ukvarjate z napredkom in uspešnostjo. Gre za staro zgodbo o tem, kako si lahko olajšate težko nalogo – tako da jo opravljate korak za korakom.

Povzeto iz knjige Postani kar si >>

Naroči v Trgovini Duhovnost

Ali ti je bil članek v pomoč?

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Winkler Drole

Aleksandra Winkler Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Astrološka napoved za Avgust 2021: Mesec mogočne transformacije

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Numerološka napoved 3. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Astrološka napoved 2. 8. 2021

Prižgi zlato žensko v sebi

Prižgi zlato žensko v sebi

Numerološka napoved 2. 8. 2021

Numerološka napoved 2. 8. 2021

SPOROČILA VESOLJU

0
Deli to s prijateljem