Išči
Generic filters
foto pexels.com

Ali je možno prijateljstvo med moškim in žensko?

Spremljaj objave: Melita Kuhar
X

Spremljaj objave: Melita Kuhar

E-mail :*
* Vaši osebni podatki bodo uporabljeni v podporo vašim izkušnjam na spletni strani in za namene, opisane v naši Zasebnost. S tem se strinjate in soglašete tudi s pravilnikom o Zasebnosti.
Pogosto dobim vprašanje ali je možno prijateljstvo med moškim in žensko.Kaj menite vi sami? Je možno ali ni? Ko sem malce povpraševala o tej dilemi prijatelje in prijateljice pa tudi stranke, se je pokazala izrazita polariteta.Običajno so moški menili, da prijateljstvo do ženske skorajda ni možno, razen če sta odraščala od majhnih nog in se imata rada kot brat in sestra, sicer pa so mi moški povedali, da bi si slej kot prej poželeli svojo do takrat prijateljico tudi kot moški.Dame so mi povedale oziroma so bile v večini bolj mnenja, da je možno takšno prijateljstvo in da ima skoraj vsaka kakega takega res dobrega prijatelja, ki je vedno zgolj to – prijatelj.Zdi se mi zanimivo, da generalno gledano, imamo tudi pri tem vprašanju tako različna mnenja, kar spet potrjujejo dejstva, da smo si res zelo različni, sploh pri dojemanju odnosov. S tem seveda ni nič narobe, a ko želimo takšna nasprotujoča mnenja dati na skupni imenovalec, pogosto trčimo na eno oviro in to je, da se slej kot prej se zna zgoditi, da se eden od prijateljev zaljubi pa je v dilemi ali to sploh povedati in priznati, saj se boji, da bi s ljubezensko izjavo uničil sicer res iskreno in toplo prijateljstvo.

Poglejmo kaj naj bi bila ločnica med prijateljstvom in zvezo med moškim in žensko.

Po mojem mnenju je to tista iskrica, ko nam zažarijo oči in si poželimo prijatelja ali prijateljico na bolj seksualen način, ko želimo zadovoljiti potrebo po spolni zadovoljitvi ter tako potrdimo stanje zaljubljenosti.Prijatelji praviloma ne seksajo. No, kot bi znala mlajša generacija povedati, tudi seksajo, a še vedno ostajajo prijatelji, tako imenovani »friends with benefits«. A takele bolj poenostavljene zveze oziroma prijateljstva zmore le redkokdo, saj se običajno zgodi, da se eden zaljubi. In potem ne more biti več zgolj prijatelj, saj si želi spolnosti ne zgolj kot recimo temu šport, temveč kot dejansko nadgradnjo ljubezni.Imamo tudi primere, ko sicer preskoči strastna iskrica med prijateljema, a se zmoreta dogovoriti, da se tej hipni enonočni strasti ne bosta predala, ker bi s tem lahko ogrozila res iskreno in ljubeče prijateljstvo, kajti obstaja tveganje, da en seks poruši dolgoletno prijateljsko zvezo.Kot vsak drug odnos, je tudi prijateljski potrebno negovati, kajti sam od sebe odmre, propade. Pogosto se ob resni zvezi zgodi, da eden ali drugi partner popolnoma opusti in zanemari svojo socialno mrežo, torej prijatelje in prijateljice iz samskih dni, ker se v celoti potopi v sveže zaljubljen odnos.A to nosi pasti, ki se običajno pokažejo, ko se zaljubljenost razvodeni in ob primeru razhoda ostanemo sami, brez podporne mreže prijateljev ali prijateljic, ki bi nam ob teh hudih čustvenih trenutkih stali ob strani, nas tolažili in nas razumeli brez obsojanja.Poudarjam, da kljub osredotočenosti na njega ali njo, si vseeno občasno vzemite čas, pojdite ven, dobite se z vam dragimi prijatelji in prijateljicami, pojamrajte jim tisto, kar dragemu ali dragi ne morete, malce se spovejte, naklepetajte, osvežite prijateljski odnos. Boste videli, kako vam bo dobro delo.Prijateljstvo je za mene izjemno mogočna dobrina. Moji prijatelji mi pomenijo neskončno veliko. Rada jih imam, to jim povem in pokažem, se družim z njimi, vzamem si čas za njih in oni za mene, ne obsojamo se ali sodimo, temveč se podpiramo, pa tudi iskreno pograjamo, če je potrebno. To so zame pravi prijatelji. Varno se počutim v življenju z vedenjem, da jih imam in oni vedo, da se na mene vedno lahko zanesejo. Kako pa je z vašimi prijateljstvi, dragi moji?V branje priporočam tudi knjigo Iskreno o intimnosti >>

Ali ti je bil članek v pomoč?

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica.
No Tab Selected
No Tab Selected

Izpostavljeni dogodki

PONUDBA TRGOVINE DUHOVNOST

Izpostavljeni svetovalci

Edita Tomič

Edita Tomič

Ni Komentarjev
Žarek, Helena Cesar s.p.

Žarek, Helena Cesar s.p.

Ni Komentarjev
Aleksandra Saša Drole

Aleksandra Saša Drole

Ni Komentarjev

Zadnji članki

Vsako obolenje se najprej začne v energiji, nato pa se udejanja na telesu

Vsako obolenje se najprej začne v energiji, nato pa se udejanja na telesu

Bruce Lipton: Naša podzavest sproža vnaprej programirana odzivna vedenja

Bruce Lipton: Naša podzavest sproža vnaprej programirana odzivna vedenja

Numerološka napoved 19. – 25. 4. 2021: Zaupanje na preskušnji

Numerološka napoved 19. – 25. 4. 2021: Zaupanje na preskušnji

Nerazrešena čustva in dogodki iz otroštva trajno vplivajo na naše telo

Nerazrešena čustva in dogodki iz otroštva trajno vplivajo na naše telo

SPOROČILA VESOLJU

Deli to s prijateljem